Annonce
Østjylland

Skiftedag: Nu er det vores landbrug

Allan og Lone Gammelgaard bor i hans barndomshjem i Gosmer, og fra årsskiftet har han formelt overtaget det landbrug, som hans forældre i 1979 gik i gang med at bygge op herfra. Foto: Morten Pape
Familien Gammelgaard har gennemført et generationsskifte. Det nye selskab, Gammelgaard Agro, har 18 primært danske medarbejdere.
Annonce

Gosmer: Der skete noget med Lone Gammelgaard omkring årsskiftet. Hun lagde ikke selv mærke til det, men det gjorde hendes mand.

- Du er begyndt at sige vores traktor og vores grise, fortæller Allan Gammelgaard med tryk på ordet vores.

Avisen har inviteret sig selv på et besøg ved stuebordet hjemme på Enggaarden, der ligger midt i Gosmer. Det var her Allans forældre Jens og Susanne Gammelgaard flyttede ind i 1979, dengang var bedriften på 60 søer og 18 hektar agerjord. I dag er der 1200 årssøer og 600 hektar planteavl.


Vi er spændte på at stå helt på egne ben.

Lone Gammelgaard


Enggaarden er Allan Gammelgaards barndomshjem, og fra 1. januar har det unge par overtaget landbruget efter Allans forældre. Selv om det formelt set er ham, der står som ejer, så er hustruen en væsentlig del af den virksomhed, som landbruget i dag har vokset sig til at være.

Annonce

Skiftet var begyndt

Kort før Allan og Lone mødte hinanden i 2007, var Allan Gammelgaard og hans far Jens Gammelgaard begyndt på et generationsskifte, så sønnen på sigt kunne overtage driften.

Lone Gammelgaard har i flere år arbejdet på fuld tid i landbruget, men det var ikke lige det, hun havde forestillet sig, da hun blev uddannet som ejendomsmægler.

Lone og Allan Gammelgaard mødte hinanden i 2007 og har tre børn. Foto: Morten Pape

- Da jeg mødte Allan, fik jeg at vide, at høsten varede 14 dage, og så var der travlt. Han sagde ikke noget om, at der også skulle sås, og at der var andre travle perioder, siger hun.

Virksomheden Gammelgaard udvidede i 2014, og dengang valgte parret at tage et prøveår med Lone Gammelgaard som medarbejder for at se, om ægteparret kunne arbejde sammen. Så i stedet for at vise boliger frem, handlede det nu om landbrug.

Annonce

Kontor derhjemme

- Jeg var glad for at være mægler, men det fungerede fint at arbejde med landbruget. Det svære har været at have hjemmekontor, men der er nogle fordele i forhold til vores børn (der er 10, 9 og 7 år, red.). I dag står jeg for det administrative og HR. Vi har også nogle udlejningsejendomme, og jeg står for Facebook og vores hjemmeside. For os er det vigtigt, at medarbejderne fungerer godt sammen, det giver sammenhold. Vores medarbejdere skal være passionerede omkring arbejdet, siger Lone Gammelgaard, der selv er lønnet medarbejder.

Med generationsskiftet har landbruget skiftet navn til Gammelgaard Agro, som har 18 medarbejdere inklusive to skolepiger samt Jens og Susanne Gammelgaard, der også hjælper til.

Allan Gammelgaard er selv 39 år, hustruen et par år ældre, og generelt er medarbejderne unge. Der er også kun en enkelt udlænding i medarbejderstaben, så alle kan snakke sammen.

- Jeg er selv gået fra at passe dyr og være med i produktionen til at planlægge. I dag sidder jeg mest på kontor og passer slet ikke dyr. Det har jeg det fint med, for vi har nogle specialiserede medarbejdere, der er dygtige. Vi har en del sociale arrangementer, for vi gør meget ud af samhørigheden og af at trække på samme hammel. Derfor har vi en yngre, primært dansk gruppe medarbejdere, som fungerer godt sammen. Vi er selv blevet bedre til at holde fyraften, før sad vi ofte og arbejdede om aftenen, siger Allan Gammelgaard.

Annonce

Tid til ferier

- Så hvis vi skal holde helt fri, så tager vi væk. Vi plejer at tage på skiferie, og vi har også været på ferie i Thailand. Og selv om vi arbejder meget, så er vi også frivillige springtrænere i HOIF, hvor vi træner vores børn. Det er også vigtigt for os, og vi nyder det meget, tilføjer hustruen.

Den slags frihed var der ikke som landmand, da Allan Gammelgaard var knægt.

- Da jeg gik i folkeskolen, skulle jeg ikke være landmand. Mine forældre arbejdede hele tiden, men det er blevet bedre og bedre. Det var også derfor, vi valgte at udvide for nogle år siden. De ansatte passer grisene, og i dag har jeg aldrig weekendvagter. Jeg er stolt over, at mine forældre har givet os pladsen, men vores børn skal ikke sluses ind i det, hvis de ikke har lyst, siger Allan Gammelgaard.

- Vi er spændte på at stå helt på egne ben. Det bliver en spændende proces, siger Lone Gammelgaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce