Annonce
Aarhus

Skilsmissebørn får mere opmærksomhed

Foto: Jørgen Kirk

Der er kommet mere fokus på, at børn også har brug for hjælp efter en skilsmisse.

Nu, hvor sommerferien er overstået, oplever mange børn, at deres forældre skal skilles eller flytter fra hinanden. Det er nemlig højsæson for skilsmisser.

Annonce

Men det er ikke kun de voksne, der får brug for fagfolks hjælp til alle de nye ting, der skal ske. Også børnene har i mange tilfælde brug for hjælp til at tackle situationen - et faktum, der de seneste år er kommet mere fokus på. Blandt andet har Statsforvaltningen netop åbnet en børnetelefon, lige som der hele tiden dukker nye børnegrupper og projekter op.

Her finder du hjælp til dit barn

Statsforvaltningen har såkaldte børnegrupper for børn i alderen 8-14 år i Aarhus, Herning, Holstebro, Ringkøbing og Viborg. Grupperne er ikke kun for børn i de pågældende byer - man kan deltage i en børnegruppe i hvilken som helst by, man ønsker.

Statsforvaltningens nyoprettede børnetelefon, hvor børn fra hele landet kan ringe og komme i kontakt med børnesagkyndige rådgivere, der kan hjælpe barnet videre. Telefonnummer: 20 60 05 50.

Websitet morogfarskalskilles.dk, hvor børn kan finde svar og hjælp til at tackle en skilsmisse.

Aarhus: Center for Familieudvikling er en non-profitorganisation, som ønsker at give familier en faglig og forskningsbaseret håndsrækning til trivsel og udvikling af sunde relationer. Centeret starter en børnegruppe i august i Aarhus. Statsforvaltningen har også børnegrupper i Aarhus.

Norddjurs: Du kan kontakte Børne- og Familieteamet i Norddjurs Kommune.

Syddjurs: Kommunens Familierådgivning.

Favrskov: Kontakt kommunen.

Randers: »Fra delebørn til hele børn« er et projekt, som Randers Kommune deltager i. Her er der bl.a. ekstra indsatser på skolerne, ligesom der bliver oprettet børnegrupper mm.

Ringkøbing-Skjern: Statsforvaltningens børnegrupper.

Holstebro: Statsforvaltningens børnegrupper.

Struer: Rådgivning for børn og unge - Åben anonym rådgivning alle hverdage i arbejdstiden. Tlf. 97 85 06 09.

Lemvig: Børne- og Familiecentret i Lemvig Kommune.

Viborg: Statsforvaltningen har for nyligt oprettet børnegrupper i byen.

»Der har længe været mange skilsmissebørn - cirka hvert tredje barn oplever en skilsmisse - men der er også kommet mere opmærksomhed omkring, at børnene har brug for at få vendt problemerne med andre end mor og far, fordi det tit kan være svært at sige, hvordan man virkelig føler af frygt for at gøre forældrene kede af det,« siger Birgitte Dejgaard, projektmedarbejder hos Center for Familieudvikling, som for nylig har startet deres første børnegruppe for skilsmissebørn i Aarhus.

Hun har de seneste otte år i sit tidligere job lavet børnegrupper for Statsforvaltningen i Vejle, og hvor der nu er ventelister, var det i begyndelsen noget sværere at få fat i børnene.

»Vi var ude på skoler og hænge opslag op og gjorde opmærksom på grupperne på forskellige andre måder, men det var op ad bakke. Nu er der kommet mere fokus på børnenes reaktion på skilsmissen, og der vil også komme mere og mere fokus på den hjælp, der er til børnene,« mener Birgitte Dejgaard.

Fond hjælper

Hos Egmont Fonden, hvor målet er et godt liv for børn og unge, er netop skilsmissebørn et fokuspunkt, som fonden har afsat 50 mio. kr. til at støtte frem mod 2016.

»En skilsmisse er en af de mest udbredte livskriser blandt børn, og uanset hvor pænt det foregår, vil det altid være en omvæltning for børnene. Hvis forældrene oven i købet kæmper om samvær eller forældremyndighed, som mange jo gør, kan det have alvorlige konsekvenser for børnene,« siger Henriette Christiansen, der er direktør i Egmontfonden.

Et af projekterne, der har fået støtte fra Egmont Fonden, hedder »Fra delebørn til hele børn« og er et projekt, som netop nu kører i Randers, Egedal og Kolding kommuner.

Projektet indeholder blandt andet børnegrupper for børn i alderen 8-16 år, efteruddannelse af lærere på i alt 30 folkeskoler, temaaftener og andre arrangementer samt udvikling af handleplaner på skolerne, når børn oplever brud i familien.

Projektet kører i samarbejde med Center for Familieudvikling, der i forvejen kører børnegrupper i Aarhus og København.

Forebyggelse er vejen frem

Et af de andre projekter, som fonden støtter, satser på forebyggelse i stedet for helbredelse. Det er Retterne i Nordsjælland, der er i gang med at udvikle en model, som skal sikre, at barnets stemme og perspektiv sættes i centrum i retternes behandling af forældreansvarssager og løsningen af forældrenes konflikter.

»Som det er nu, behandler retten en sag om eksempelvis samvær på samme måde, som hvis det var en strid om en bil. Det gør, at forældrene tvinges til at miskreditere hinanden, hvilket ikke giver den bedste grobund for et godt samarbejde bagefter. Derfor satser de i stedet på mægling,« forklarer Henriette Christiansen. Fonden modtager gerne ansøgninger fra alle, der har en ide til et projekt, som kan hjælpe skilsmissebørn.

Se mere på egmontfonden.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce