Annonce
Aarhus

Skind- og pelsfirma forudser dyrere minkpelse

Skind- og pelsforretningen Stampe i Aarhus er også påvirket af nedlukningen af den danske minkavl. Foto: Søren Willumsen
Det familieejede pelsfirma Stampe med butik i Aarhus bliver også ramt af aflivningen af hele den danske minkbestand.
Annonce

AARHUS: Pelsforretningen Stampe på Strøget i Aarhus er pludselig og indirekte blevet en del af en national begivenhed med nedlukningen af den samlede danske minkavl.

Forretningen sælger blandt andet mange minkpelse. Personalet i butikken vil ikke selv udtale sig om den aktuelle situation, men henviser til det familieejede firmas direktør og ejer Michael Stampe. Han står til daglig i søsterforretningen i København og var mildest talt i chok, da han hørte om regeringens beslutning:

- Mink udgør 40 procent af vores omsætning - måske mere - så det kan komme til at påvirke os ganske voldsomt, at hele den danske minkbestand nu skal aflives og destrueres. Vi producerer selv pelse og eksporterer til det meste af hele verden under navnet "Levinsky", som vi opkøbte for 30 år siden. Pelsene køber vi på Kopenhagen Fur og hos Saga Fur i Finland, begge steder køber primært dansk mink, fordi det er høj kvalitet med høj dyrevelfærd, fortæller Michael Stampe.

Annonce

Lagre et par år endnu

Firmaet K.V. Stampe og Sønner A/S blev grundlagt i 1946 af Michael Stampes bedstefar, og har butikker i København, Aarhus, Odense og på Mors, hvor bedstefaderen stammede fra og man i 1970'erne havde systue med 400 ansatte. I dag sys pelsene i Østeuropa og Asien, fordi timelønnen er billigere. Det har stor betydning, da det tager mellem 14 dage og en måned for en person at sy en pels.


Pelsbranchen har altid været et turbulent marked. For en del år tilbage havde vi en stor debat om sælskind, som påvirkede markedet voldsomt. Så vi er vant til en omskiftelig branche.

Michael Stampe


Michael Stampe forventer, at der er pelslagre til et par år mere, men så vil de danske mink komme til at mangle i pelsauktionerne.

- Det kan betyde, at prisen vil stige voldsomt. Nu har mink også været historisk billigt i to-tre år efter at Rusland lagde ekstra told på europæiske varer. Rusland er et stort pelsmarked, men da de lagde ekstra told på faldt eksporten til Rusland og så blev udbuddet af pelse større.

Annonce

Svært i fremtiden

Michael Stampe har oplevet flere kunder reagere i butikken på, at minkfarmene nu skal lukkes ned.

- Kunderne er rystede over, at det går ud over familier, der har arbejdet med mink i flere generationer.

Michael Stampe forudser, at det bliver svært i fremtiden af finde gode minkpelse der er avlet med samme dyrevelfærd som de danske. Måske kan de komme fra USA og Canada, men også der kan man måske risikere at få en muteret virus.

- Pelsbranchen har altid været et turbulent marked. For en del år tilbage havde vi en stor debat om sælskind, som påvirkede markedet voldsomt. Så vi er vant til en omskiftelig branche. Der dukker heldigvis nye ting op. Så butikken i Aarhus og vores andre butikker skal nok overleve. Det kommer de til, fastslår Michael Stampe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Johnny Mølby ny assistenttræner i AGF

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Alarm 112

Hentede take away-aftensmad med 153 km/t: Trafikkontrol i det vestlige Aarhus afslørede igen masser af forseelser

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Annonce