Annonce
Aarhus

Skinkeskur skal på pension: Afløseren bliver Aarhus' første arkitekttegnede pølsevogn

Mandag morgen blev den udtjente pølsevogn fjernet fra Banegårdspladsen. Børnenes Kontor har bestilt en ny, og den dukker op onsdag og bliver et arkitekttegnet islæt i byen. Foto: Flemming Krogh

Børnenes Kontors pølsevogn på Banegårdspladsen er løftet væk efter 30 års tro tjeneste. I stedet kommer en funklende ny, arkitekttegnet pølsevogn i aluminium på nye brosten med plads til udendørs caféborde.

AARHUS: Pølsevognen på Banegårdspladsen er løftet væk. En æra er slut. Men en ny venter: Afløseren er Aarhus' første arkitekttegnede pølsevogn.

- Det er otte år siden, vi sendte den første ansøgning til kommunen. Den gamle pølsevogn har stået på Banegårdspladsen i godt 30 år, og den var 40 år gammel. Så det var på høje tide. Kommunen var ikke tilfreds med vores tegninger af en ny, men nu har kommunens arkitekt med stadsarkitektens blå stempel selv tegnet en ny pølsevogn, der har det helt rigtige udtryk, så den passer ind på pladsen, siger Jørgen Brixen, daglig leder af Børnenes Kontor, der driver otte pølsevogne i Aarhus.

Århusianerne og de mange rejsende som passerer kan opleve den nye pølsevogn fra onsdag, når den bliver sat op. En helt ny oplevelse venter kunderne og de mange forbipasserende, og pølsemand Kim Pedersen glæder sig.

- Jeg glæder mig til at få en ny og tidsvarende vogn. Især overfor kunderne bliver det godt. Den nye vogn sender et andet signal end den gamle. Tidligere vendte vi bagsiden til folk, der kommer fra banegården, så man ikke kunne se, om det var et skur eller en pølsevogn. Nu bliver åbningen ud mod Park Allé, mens vi kan åbne siderne på vognen, så der også er servering her, siger Kim Pedersen.

Annonce
Brolægger Morten Timmermann var i sving med at lægge nye brosten foran pølsevognen allerede inden, den gamle var løftet væk. Det uskønne reklameskilt bliver også fjernet fra pladsen, så pølse-kunderne kan nyde deres hotdog ved caféborde. Foto: Ravn

Et "torv" med Chaussesten

Det er kommunens arkitekt Benny Ernlund Jørgensen, som har tegnet den nye pølsevogn, der er udført i aluminium. Den får i fremtiden en central placering på nøjagtig samme sted som tidligere. Til gengæld gøres pladsen mere attraktiv, idet kommunens brolæggere allerede mandag, da den gamle pølsevogn blev løftet væk, gik i sving med at lægge brosten på fortovet foran vognen. Det betyder blandt andet, at reklameskiltet, der hidtil har skæmmet pladsen under træet, også fjernes.

- Så nu gælder det om at holde cyklerne væk. Hidtil har folk blot henslængt deres cykler her, men i fremtiden skal der være borde, så folk kan nyde deres pølser foran pølsevognen, siger pølsemand Kim Pedersen.

Den gamle pølsevogn pensioneres i øvrigt efter en køretur til Glyngøre, hvor den lokale idrætsforening er de glade, nye ejere.

Her er den så. Den nye pølsevogn, der skal stå på Banegårdspladsen. Den er lavet i aluminium, og siderne kan også klappes op. Den nye vogn er produceret hos Haaning på Mors, der er eksperter i pølsevogne - og andre salgsvogne. Foto: Børnenes Kontor

700.000 kroner for ny vogn

Fredag 21. september finder den officielle åbning af den nye pølsevogn sted på Banegårdspladsen - med nogle af de gode smagsprøver. Den nye pølsevogn får ved åbningen besøg af Børnenes Kontors istandsatte, gamle rullende cykel-pølsevogn, som det hele begyndte med.

- Cykelvognene var de første. Præcis, hvornår den første pølsevogn åbnede på Banegårdspladsen, ved vi ikke. Men forleden havde jeg besøg af en kunde, som købte pølser her i 1954 ved pølsevognen, så den har en del år på bagen, siger pølsemand Kim Pedersen.

Børnenes Kontor har i øvrigt investeret 700.000 kroner - plus moms - i den arkitekttegnede pølsevogn. Nu håber den velgørende organisation som børnenes trofaste støtte, at pengene tjener sig ind igen. Og mere end det, så der blandt andet kan blive til en god jul for fattige familier i Aarhus.

- Jo, der skal sælges nogle pølser, og der går et stykke tid, før vognen er tjent ind, siger Jørgen Brixen.

- Men nu er projektet gjort ordentligt, og så tager publikum forhåbentlig også godt imod den nye vogn. Den er ihvertfald tidsvarende, siger lederen af Børnenes Kontor.

Her ses Børnenes Kontors nye pølsevogn fra en anden vinkel. Den er lavet i samarbejde med kommunen, så Banegårdspladsen får et fint udtryk. Foto: Børnenes Kontor
Onsdag kommer den nye pølsevogn fra Mors til Aarhus. Fredag 21. september finder den officielle åbning sted på Banegårdspladsen. Foto: Børnenes Kontor
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce