Annonce
Aarhus

Skinkeskur skal på pension: Afløseren bliver Aarhus' første arkitekttegnede pølsevogn

Mandag morgen blev den udtjente pølsevogn fjernet fra Banegårdspladsen. Børnenes Kontor har bestilt en ny, og den dukker op onsdag og bliver et arkitekttegnet islæt i byen. Foto: Flemming Krogh

Børnenes Kontors pølsevogn på Banegårdspladsen er løftet væk efter 30 års tro tjeneste. I stedet kommer en funklende ny, arkitekttegnet pølsevogn i aluminium på nye brosten med plads til udendørs caféborde.

AARHUS: Pølsevognen på Banegårdspladsen er løftet væk. En æra er slut. Men en ny venter: Afløseren er Aarhus' første arkitekttegnede pølsevogn.

- Det er otte år siden, vi sendte den første ansøgning til kommunen. Den gamle pølsevogn har stået på Banegårdspladsen i godt 30 år, og den var 40 år gammel. Så det var på høje tide. Kommunen var ikke tilfreds med vores tegninger af en ny, men nu har kommunens arkitekt med stadsarkitektens blå stempel selv tegnet en ny pølsevogn, der har det helt rigtige udtryk, så den passer ind på pladsen, siger Jørgen Brixen, daglig leder af Børnenes Kontor, der driver otte pølsevogne i Aarhus.

Århusianerne og de mange rejsende som passerer kan opleve den nye pølsevogn fra onsdag, når den bliver sat op. En helt ny oplevelse venter kunderne og de mange forbipasserende, og pølsemand Kim Pedersen glæder sig.

- Jeg glæder mig til at få en ny og tidsvarende vogn. Især overfor kunderne bliver det godt. Den nye vogn sender et andet signal end den gamle. Tidligere vendte vi bagsiden til folk, der kommer fra banegården, så man ikke kunne se, om det var et skur eller en pølsevogn. Nu bliver åbningen ud mod Park Allé, mens vi kan åbne siderne på vognen, så der også er servering her, siger Kim Pedersen.

Annonce
Brolægger Morten Timmermann var i sving med at lægge nye brosten foran pølsevognen allerede inden, den gamle var løftet væk. Det uskønne reklameskilt bliver også fjernet fra pladsen, så pølse-kunderne kan nyde deres hotdog ved caféborde. Foto: Ravn

Et "torv" med Chaussesten

Det er kommunens arkitekt Benny Ernlund Jørgensen, som har tegnet den nye pølsevogn, der er udført i aluminium. Den får i fremtiden en central placering på nøjagtig samme sted som tidligere. Til gengæld gøres pladsen mere attraktiv, idet kommunens brolæggere allerede mandag, da den gamle pølsevogn blev løftet væk, gik i sving med at lægge brosten på fortovet foran vognen. Det betyder blandt andet, at reklameskiltet, der hidtil har skæmmet pladsen under træet, også fjernes.

- Så nu gælder det om at holde cyklerne væk. Hidtil har folk blot henslængt deres cykler her, men i fremtiden skal der være borde, så folk kan nyde deres pølser foran pølsevognen, siger pølsemand Kim Pedersen.

Den gamle pølsevogn pensioneres i øvrigt efter en køretur til Glyngøre, hvor den lokale idrætsforening er de glade, nye ejere.

Her er den så. Den nye pølsevogn, der skal stå på Banegårdspladsen. Den er lavet i aluminium, og siderne kan også klappes op. Den nye vogn er produceret hos Haaning på Mors, der er eksperter i pølsevogne - og andre salgsvogne. Foto: Børnenes Kontor

700.000 kroner for ny vogn

Fredag 21. september finder den officielle åbning af den nye pølsevogn sted på Banegårdspladsen - med nogle af de gode smagsprøver. Den nye pølsevogn får ved åbningen besøg af Børnenes Kontors istandsatte, gamle rullende cykel-pølsevogn, som det hele begyndte med.

- Cykelvognene var de første. Præcis, hvornår den første pølsevogn åbnede på Banegårdspladsen, ved vi ikke. Men forleden havde jeg besøg af en kunde, som købte pølser her i 1954 ved pølsevognen, så den har en del år på bagen, siger pølsemand Kim Pedersen.

Børnenes Kontor har i øvrigt investeret 700.000 kroner - plus moms - i den arkitekttegnede pølsevogn. Nu håber den velgørende organisation som børnenes trofaste støtte, at pengene tjener sig ind igen. Og mere end det, så der blandt andet kan blive til en god jul for fattige familier i Aarhus.

- Jo, der skal sælges nogle pølser, og der går et stykke tid, før vognen er tjent ind, siger Jørgen Brixen.

- Men nu er projektet gjort ordentligt, og så tager publikum forhåbentlig også godt imod den nye vogn. Den er ihvertfald tidsvarende, siger lederen af Børnenes Kontor.

Her ses Børnenes Kontors nye pølsevogn fra en anden vinkel. Den er lavet i samarbejde med kommunen, så Banegårdspladsen får et fint udtryk. Foto: Børnenes Kontor
Onsdag kommer den nye pølsevogn fra Mors til Aarhus. Fredag 21. september finder den officielle åbning sted på Banegårdspladsen. Foto: Børnenes Kontor
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce