Annonce
Østjylland

Skole har fået dispensation: Bryder loftet over, hvor mange elever der må være i en klasse

Efter sommerferien bliver 4.x med 12 elever og 4.y med 18 elever i Hatting til én klasse, 5.z, med et elevtal på 30. Arkivfoto
To fjerdeklasser på Østerhåbskolen bliver slået sammen til én efter sommeren. Skolen har søgt dispensation til de 30 elever og fået den.

Horsens: Efter sommerferien bliver to til én på Østerhåbskolen. Det sker når 4.x på 12 elever og 4.y med 18 elever på skolens afdeling i Hatting fra starten af august sammenlægges og bliver til én klasse, 5.z, med et elevtal på 30.

Men da folkeskoleloven ikke tillader mere end 28 elever i en skoleklasse, kræver de 30 elever en særlig tilladelse, som formanden i børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S), ingen bekymringer har i forhold til at give. Derfor har udvalget valgt at imødekomme dispensationen.

- Det virker som en fin løsning, siger Lone Ørsted og fortsætter:

- Det er en faglig vurdering, og der er blandt andet lagt op til, at der bliver to-lærerordning i mange timer. Jeg er helt tryg ved, at når man har lavet den beslutning i skolens ledelse, så er det i forhold til, hvad det er bedst for eleverne.

Annonce

Der skal være ekstra fokus på, at det bliver til én klasse. Vi har arrangeret, at de to klasser holder fælles frikvarter i ungdomsklubbens lokaler resten af skoleåret. Og i løbet af den første uge kommer de på rystesammentur til Endelave.

Skoleleder Charlotte Kærsaa

Klasser kan blive for små

Heller ikke skoleleder på Østerhåbeskolen, Charlotte Kærsaa, er i tvivl om, at selvom 30 elever er meget, er det det bedste valg for de to fjerdeklasser. Hun understreger desuden, at sammenlægningen ikke handler om penge.

- Beslutningen er pædagogisk og fagligt begrundet. I den ene klasse er de helt nede på 12 elever. Små klasser kan være godt, men der skal også være plads til dynamik, og en stor klasse vil give et bedre læringsmiljø. Vi gør det, for at alle elever kan lykkes, og det er ikke en spareøvelse, da vi i høj grad kommer til at køre med to lærere, forklarer hun.

På trods af at skolens og politikernes vurdering er, at det er bedst for klasserne at blive lagt sammen, har det givet nogen uro blandt forældrene, fortæller skolelederen, som dog også forsikrer, at man er landet et godt sted.

- Første gang de hørte om det, var der delte meninger, og det skal der være plads til. Efterfølgende har vi haft samarbejdsmøder og lavet et fælles oplæg. Vi har taget bekymringerne alvorligt, og forarbejdet er rigtig godt. Jeg er glad for forældrenes bidrag ind i det her, og vi vil følge sammenlægningen tæt, siger hun.

Rystesammentur til Endelave

En sammenlægning er ikke gjort med to lærer-ordninger og øget pædagogisk fokus alene. For de 30 børn, som lige om lidt skal have nye klassekammerater, er der en stor omvæltning i vente. Så allerede nu har skolen sat initiativer i gang, som skal gøre det hele lidt lettere.

- Der skal være ekstra fokus på, at det bliver til én klasse. Vi har arrangeret, at de to klasser holder fælles frikvarter i ungdomsklubbens lokaler resten af skoleåret. Og i løbet af den første uge kommer de på rystesammentur til Endelave, fortæller Charlotte Kærsaa.

Hun ser frem til, at den nye klasse kommer i gang, og ifølge skolelederen glæder de 30 børn sig.

- Børnene er spændte på, hvordan det bliver. De har gjort sig gode refleksioner om, hvorvidt der bliver nok ro i klassen, og om alle får det godt, men alle glæder sig til at få flere kammerater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce