Annonce
Aarhus

Skole har samlet unge op i 30 år: Her bliver unge klar til livets store scene

P.C. Asmussen leder Gøglerskolen, der giver plads til unge af alle slags. Foto: Axel Schütt

Gøglerskolen i Aarhus tager sig af dem, der ikke lige passer ind i samfundets kasser. Nu fylder den 30 år.

AARHUS: Gøglerskolen i Aarhus passerer en milepæl lige nu. I 30 år har skolen levet og overlevet politiske ændringer i uddannelsessystemet.

Skolen samler masser af unge op, der har svært ved at finde ind i de bestående kasser for uddannelse, og den er blevet en rugekasse for unge med talent for diverse håndværk og kunstformer.

Gøglerskolen har ni linjer, så eleverne kan også boltre sig med blandt andet træ og design, og der kommer faktisk nogle ret fine kunstværker fra de unges hænder. Det gør der også fra idé og tekstil og medielinjerne, og ud over de nævnte er der linjer for artist, butik, café, dans, makerspace og rap/urban musik.

Eleverne er 15-25 år.

P.C. Asmussen har været leder alle årene, og han har forstået at følge med tiden og indrettet skolen efter de behov, samfundet har haft.

Annonce

30 år i manegen

30 års jubilæum på Gøglerskolen. Underholdning, høj cigarføring og store armbevægelser. Gøglerskolen, Klosterport 4, fredag 8. februar fra kl. 11.

Sideprojekter

1. august sker der en ændring igen. Målet er at forenkle, samle og styrke indsatsen for de mange unge, som ikke følger den lige vej efter grundskolen, og Gøglerskolen bliver en del af den samlede pakke, der hedder FGU, Den Forberedende Grunduddannelse.

- En fordel ved det er, at uddannelsen bliver toårig i stedet for etårig. På den måde kan vi bedre forberede eleverne til at komme ud i videre uddannelse, og det har de brug for. Men det centrale i kulturen er det samme, siger P.C. Asmussen.

- Først startede Gøglerskolen, og så væltede Berlinmuren, siger P.C. Asmussen med henvisning til, at skolen tog sine første skridt i 1989.

- Skolen udsprang af Aarhus Teater Akademi på Gellerupskolen, i 1993 blev den en daghøjskole og i 2002 en produktionsskole og nu altså Forberedende Grunduddannelse. Vi har haft mange sideprojekter, deriblandt samarbejder om skoler i Palæstina og i Damaskus i Syrien, siger P.C. Asmussen.

Plads til alle

Vibeke Jensen, arbejdsmarkedschef i Aarhus Kommune, er glad for Gøglerskolen.

- Den er blevet en del af Aarhus dna i forbindelse med kreativitet, og den appellerer til dem, der ikke går den lige vej ind i uddannelserne. Skolen sætter andre kompetencer på spil. Jeg kipper med hatten for, at skolen har kunnet leve på så godt niveau i de mange år, siger hun.

Uddannelsen, der holder til i den nedlagte Elvirasminde Chokoladefabrik i Klostergade, bliver en del af det kommende bevægelseshus i Gellerup og en del af sportscampus dér. Vi satser på, at anden årgang får fast plads der, siger den 66-årige skoleleder, der kalder Gøglerskolen for et moderne cirkus af muligheder.

Der bliver lagt vægt på, at de unge henter selvtillid, og at der er plads til alle. Efter deres tid på Gøglerskolen skal de gerne være klar til at træde ud på livets store teaterscene.

- Vi har en lang tradition og filosofi med udgangspunkt i gøgler- og håndværkertraditioner, hvor vi fokuserer på muligheder frem for begrænsninger, siger P.C. Asmussen.

Jubilæet fejres med et heldagsarrangement med underholdning, høj cigarføring og store armbevægelser. Det sker på Gøglerskolen, Klosterport 4, fredag 8. februar fra kl. 11.

Brødtekst

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce