Annonce
Aarhus

Skoleelever fik ældre på plejehjem til at græde: I må ikke være ulykkelige - det skal nok gå

7. A på Søndervangskolen fik en usædvanlig ide: Lad os skrive til de ældre på plejehjemmene, så de kan holde humøret oppe. Som tak for brevene skal klassen nu på besøg på plejehjemmet Kongsgården - når coronaen tillader det. Foto: Ole Christensen
Er der nogen, der har det værre end os? Det spørgsmål stillede en hjemsendt 7. klasse på Søndervangskolen sig forleden. Det endte med, at de fik en usædvanlig idé.

Aarhus:  "Kære du, der læser mit brev. Lige nu er vi i en svær tid, hvor vi ikke kan se hinanden lige som før i tiden. Men jeg vil bare ønske dig, som læser mit brev, held og lykke. Og håber, at vi kommer forbi Covid-19 meget snart."

"Jeg har ikke set mine egne bedsteforældre i lang tid på grund af corona, og hvis du selv har børnebørn, ved du måske godt, hvor hårdt det er. Du skal vide, at der er mange i Danmark, som tænker på dig og alle dine venner på plejehjemmet. Jeg gør i hvert fald, og ønsker det bedste for jer."

Mvh Mohammed.

Annonce

En masse hel masse forfærdelige historier dukker op hver dag i slipstrømmen på coronaens hærgen.

Men pandemien kan også bringe folk tættere sammen:

Det må være nederen for familien ikke at kunne se dig i så lang tid, skriver Isra.

Forleden havde 7. A på Søndervangskolen atter engang onlineundervisning. Lærer Ayla Celik begyndte morgenundervisningen med at spørge, hvordan eleverne havde det. Njaaae, humøret var ikke lige højt alle steder. Eleverne har ikke været i skole siden 21. december, og kedsomheden var begyndt at tære på humøret.

Klassen begyndte at diskutere, om der egentlig er nogle, der har det endnu værre.

Snart snakkede klassen om plejehjemsbeboere. Tænk at være gammel og måske også ensom og så ikke kunne få besøg af familien.


Beboerne blev meget rørt over, at der var nogle, som slet ikke kender dem, som tænker på dem.

Susanne E. Larsen, forstander Kongsgården.


- Kan vi ikke gøre dem glade på en eller anden måde, foreslog en. Hvad med at skrive et brev til dem, foreslog en anden. Jo, men kan man skrive breve til folk, som man ikke kender? Jo, det kan man da vist egentlig godt, var holdningen.

Og så gik klassen eller i gang med at skrive breve.

Alt skal nok blive godt igen, der er ingen grund til at miste modet, trøster Isha.

- Vi lavede formiddagens program om. Vi skulle i forvejen have dansk, og der er trods alt megen skriftlighed i brevskrivningen og også megen læring, siger Ayla Celik.

Brevene blev læst

Den anden dag kunne hun så overbringe en hel masse breve til plejehjemsbeboerne på Kongsgården i Viby. Og de blev læst. Mange gange

"Brev fra mig til dig.  Jeg ved, hvor hårdt du har det i øjeblikket. Du må bare holde ud, det hele skal nok gå. Jeg håber, at du ved, at der er folk derude, som tænker på dig og de andre, som bor på plejehjemmet. Ønsker dig alt godt fremover. Og håber, at du har fået et smil på læben." Mvh. Halima.

- Beboerne blev meget rørt over, at der var nogle, som slet ikke kender dem, som tænker på dem. Ja, der blev fældet tårer, fortæller forstander Susanne E. Larsen, Kongsgården.

Hun er glad for initiativet.

- Brevene indeholder rigtig meget opmuntring, og det er lige det, vi har brug for i denne tid,  siger hun.

Plejehjemmet er nu i gang med at skrive et takkebrev til klassen. Og der er også en invitation  på vej.

13-årige Anwar Sharwa forklarer til Stiften, at der i klassen var enighed om at forsøge at muntre de ældre lidt op. - De har det rimelig svært på plejehjemmene, siger han. Foto: Ole Christensen

En af eleverne, Anwar Sharwa, 13 år, forklarer til Stiften, at det ikke var nemt at skrive breve til folk, som man ikke kender. Men eleverne kunne godt sætte sig ind i, hvordan det er at være på et plejehjem uden at kunne få besøg af sine nærmeste.

- De har det rimelig svært på plejehjemmene, og derfor synes vi alle, at det var en rigtig god idé at forsøge at muntre dem lidt op, forklarer han.

Ayla Celik synes, at det er netop sådan en oplevelse, som gør det skønt at være lærer. Selv i en corona-tid.

- Jeg blev meget, meget glad, da jeg så brevene. Jeg er stolt af, at mine elever er så betænksomme og omsorgsfulde. De er fantastiske, siger hun.

Brevene har knyttet et bånd mellem elever og ældre, og skole og plejehjem har aftalt, at eleverne skal på besøg på Kongsgården, så snart coronaen tillader det. Og mon ikke der vil falde kage og colaer af som tak for brevene?

- Til gengæld håber jeg, at eleverne vil synge en sang for os. Beboerne holder rigtig meget af sang, siger Susanne E. Larsen, forstander på Kongsgården.

Bare at tænke på, at du er glad, giver mig en varm følelse i hjertet, skriver Abdulahi.

Abdi fra klassen foreslår i sit brev et muligt tema at tale om, når klassen skal på besøg. Hvilke fordele og ulemper er der ved at være henholdsvis ung og gammel?

"Alder er en finurlig ting. Når man er ung, så vil man gerne blive ældre, og når man er gammel, vil man hellere være yngre. Det er lidt ligesom når græsset er grønnere på den anden side. Uanset ens alder, så man man altid en historie at fortælle. Vi bliver alle ældre med tiden og der er både fordele og ulemper, der følger os hele livet."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce