Annonce
Navne

Skoleleder fylder 70 år: Der er stadig masser af opgaver at løse

Onsdag 1. september fylder skoleleder på Sølystskolen Niels Christian Thormod Petersen 70 år. Foto: Sølystskolen
Onsdag 1. september fylder skoleleder på Sølystskolen Niels Christian Thormod Petersen 70 år. For ham er arbejdet et kald.

70 år: I 45 år har skoleleder Niels Christian Thormod Petersen sat et stærkt og vedholdende aftryk på skoleverdenen, heraf i 29 år som skoleleder på Sølystskolen i det nordlige Aarhus.

Energien henter han i glæden ved at være sammen med børn og unge og i målet om at skabe en attraktiv folkeskole med fagligt dygtige lærere, pædagoger og ledere, fortæller Sølystskolen i en pressemeddelelse.

- Det er afgørende, at vi hele tiden arbejder på at blive klogere på det, vi gør - og justerer det, siger han selv om sin opgave.

Annonce

Niels Christian Thormod Petersen blev uddannet lærer ved Holbæk Seminarium i 1974. Allerede som 12-13-årig blev han træner for et håndboldhold, hvor han oplevede glæden ved at skabe spændende aktiviteter med de unge. Inspireret af en engageret lærer søgte han ind på seminariet, hvor lærergerningen blev et kald.

Hvis jeg har fået respekt for noget, så er det, at ændringer tager tid. Der er ingen mirakelkur. Men over tid kan vi se, hvad der virker.

Niels Christian Thormod Petersen, skoleleder på Sølystskolen

Som lærer blev han tidligt grebet af ideen om, at udvikling af elever er en fælles opgave. I 1976 fik han arbejde som lærer på Rosenvangskolen i Viby J, hvor en karismatisk skoleleder ansporede ham og hans kolleger til at holde klassemøder og diskussioner med eleverne. Siden søgte han til Europaskolen i Bruxelles, hvor han fandt inspiration til at kombinere stærk faglighed med den danske elevforståelse og trivsel. Som han selv formulerer det: ”Mistrivsel kan bunde i, at man ikke kan klare sig fagligt, så lad os starte der”.

Skolen er mere end undervisning

Allerede i 80’erne oplevede skolelederen, at samarbejdet om børn på tværs af fritid og skole kan berige hinanden. Han så SFO som en integreret del af skolen og har gjort det siden. Børn skal holdes i fællesskabet, mener han, og det er folkeskolens kerneopgave at gøre det.

Som leder løser han sine opgaver med en blanding af gensidig inspiration og læring, tillid og ansvar. Han gør en dyd ud af at uddelegere og at lede åbent og kontant: ”Tror du på det, så gør du det”, er hans mantra.

- Det jeg gør, gør jeg for at opnå bedre vilkår, siger han selv.

- Jeg kan godt lide uenighed. Det beriger os. Enighed er dejligt, men det spændende er i forskelligheden.

Der er stadig masser af opgaver at løse for den nu 70-årige skoleleder, som tror på det lange træk. Selv siger han:

- Hvis jeg har fået respekt for noget, så er det, at ændringer tager tid. Der er ingen mirakelkur. Men over tid kan vi se, hvad der virker.

BLÅ BOG: Niels Christian Thormod Petersen

1970: Niels Christian Thormod Petersen blev student fra Stenhus Kostskoles Gymnasium.

1974-1992: Lærer på Rosenvangskolen, Europaskolen og Vorrevangskolen, hvor han blev viceskoleinspektør.

Siden 1992: Skoleinspektør på Sølystskolen i det nordlige Aarhus.

Sideløbende har han været udlånt til ledelsesopgaver på blandt andet Bavnehøjskolen og Samsøgades Skole. Han har altid engageret sig fagligt, blandt andet i Århus Lærerforenings kredsstyrelse og Danmarks Lærerforenings Kongres samt Århus Skolelederforening og Danmarks Skolelederforenings bestyrelse. Den første Aarhusaftale var han med til at forhandle på plads som medlem af forhandlingsudvalget.

Niels Christian Thormod Petersen har i dag adskillige tillidshverv, herunder som formand for Egaa Gymnasiums bestyrelse. Han har løbende uddannet sig, senest med lederuddannelsen LEAP ved Aarhus Universitet, og en Master of Public Management fra Syddansk Universitet.

Niels Christian Thormod Petersen bor på Aarhus Ø med sin kone, Helene Clemens Petersen, der er vicerektor på Risskov Gymnasium. De har sammen sønnerne Martin og Mads, der bor i Silkeborg og København, og fire børnebørn i alderen 8 til 19 år.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce