Annonce
Aarhus

Skoleleder: Mobilfri skole giver fokus og fællesskab

En af ordensreglerne på Frederiksbjerg Skole i Aarhus hedder, at mobiltelefoner skal ligge i elevernes lockers. Det er dog ikke alle, der bakker op om sådan et mobilforbud. Foto: Jens Thaysen

Spørgsmålet om, hvorvidt der bør indføres forbud mod mobiltelefoner i skolen, deler vandene. Mobilforbud lyder det fra Stiften.dk's læsere. Digital dannelse er løsningen, mener Århus Lærerforening. Mens man på Frederiksbjerg Skole oplever mere fokuserede elever med mobilfrie skoledage.

Annonce

AARHUS: Bør vi ligesom Frankrig forbyde mobiler i de danske skoler? Sådan lød spørgsmålet til læserne på Stiften.dk, efter det franske parlament mandag vedtog et forbud mod at tage mobilen hen på skolen. Hele 82 procent af de 495, der har svaret på spørgsmålet, mener, at vi bør forbyde mobiler i de danske folkeskoler.

Hos Århus Lærerforening mener man ikke, at et forbud mod mobiltelefoner er vejen frem. Digital dannelse skal i højsædet på skemaet.

- Det handler om at anerkende, hvad en mobiltelefon er for et redskab i 2018. Det er alt fra en lommeregner og en vidensbank, og den kan nogle gange blive brugt i undervisningen. I stedet handler det om digital dannelse. Skolen skal sammen med forældrene påtage sig den opgave at se på, hvordan vi bruger mobiltelefonen som kommunikationsredskab, siger Dorthe Ryom Fisker, der er næstformand i Århus Lærerforening.

Det sker, at deres medlemmer vælger at elevernes telefoner i en undervisningstime for at holde fuldt fokus på timen.

- Det er vigtigt at tage en snak med eleverne om, hvad telefonen gør ved os, og om hvordan holder man fokus på det, man er i. Mobiltelefoner er kommet for at blive, men det handler om, hvordan vi griber det an, og der tror jeg ikke, at forbud er den rette vej, siger hun.

Foreningen råder skolerne til at have retningslinjer om mobilbrug, og ellers lade være op til den enkelte lærer at vurdere, om der er brug for at fjerne mobiltelefoner i en undervisningstime.

- Der er stor forskel på de forskellige klasser, alderstrin, om det er indskoling eller udskoling og så videre. Derfor bør det være den enkelte lærer, der laver en vurdering i de konkrete læringssituationer, om mobilerne skal samles, siger Dorthe Ryom Fisker.

Afstemning

På Stiften.dk spurgte vi: Bør vi forbyde mobiler i de danske folkeskoler?

495 læsere afgav deres stemme.

404 svarede ja (82 procent)

91 svarede nej (18 procent)

En af ordensreglerne på Frederiksbjerg Skole i Aarhus hedder, at mobiltelefoner skal ligge i elevernes lockers. Det er dog ikke alle, der bakker op om sådan et mobilforbud. Arkivfoto
Annonce

Forbud giver mere fokus på fællesskab

Ligesom 82 procent af deltagerne i afstemningen på Stiften.dk synes Frederiksbjerg Skole i Aarhus også, at skoledagen bør være mobilfri. For to år siden besluttede skolen med skolebestyrelsen, at alle elever skal opbevare mobiltelefoner i deres skabe i løbet af skoledagen. Mobiltelefonen må kun bruges, hvis det er som en del af undervisningen, og overholder man ikke ordensreglen, bliver telefonen inddraget indtil, eleven har fri.

Skoleleder Jette Bjørn Hansen ser, at den mobilfrie skoledag har en positiv virkning på eleverne.

- Vi vil gerne have, at der er mere nærvær og mere fokus på fællesskabet både i undervisningen og i pauserne. Når man går rundt med sin mobil, er fokus på den. Vi vil hellere have, der er fokus på at være sammen med hinanden og på at lære. Og det er vi med til at fremme, når der ikke er fokus på instagram, snapchat og alt mulig andet, siger hun.

Mobilforbud i Frankrig


  • Siden 2010 har det været ulovligt at benytte sin mobiltelefon i timerne i franske folkeskoler.
  • Mandag 30. juli vedtog Frankrigs parlament, Nationalforsamlingen, et forbud mod at tage mobilen med hen på skolen.
  • Når franske børn fra september vender tilbage til skolen, er reglerne om mobiltelefonerne altså blevet strammere. Loven forbyder skolebørn at bruge mobiltelefoner alle steder på skolerne i skoletiden.
  • Stramningen gælder elever op til 14-15 år og dækker både mobiltelefoner og iPads.
  • Der er dog en række undtagelser fra mobilforbuddet. Blandt andet ved "pædagogisk brug", fritidsaktiviteter på skolen og for handicappede elever.
  • Forbuddet var en af de ting, Frankrigs nuværende præsident, Emmanuel Macon, gik til valg på i 2017.

Kilde: Ritzau

Annonce

Ligesom at give en to-årig slik

Nogle elever giver udtryk for, at de lærer mere og er mere fokuserede, når de lægger telefonen væk. Men det er ikke alle elever, der synes, det er en lige god idé, at mobiltelefonen ikke må bruges på skolen.

- I deres fritid er de mere eller mindre altid online, og jeg tror helt sikkert også, at nogle snyder i løbet af dagen og tjekker deres sociale medier ved deres skabe. Men uden at være politiagtige, sender vi et signal om, hvordan vi synes, det skal være, fortæller Jette Bjørn Hansen.

Hun og skolens personale minder ofte eleverne om, hvilken regel der gælder på skolen. Stod det til skolelederen, måtte der godt ske en regulering af mobilbrug i skolen fra højere instans.

- Vi kan se, at elever og forældre har svært ved at lægge mobilen fra sig, og som det ser ud lige nu, hvor vi ikke alle sammen er digitalt indfødte, ser det ud til, at der burde være en regulering. Ligesom at man ikke må ryge på skolers matrikler, burde man heller ikke må bruge mobiler. Det er lidt ligesom at give en to-årig slik og sige, du må ikke spise det, siger hun og fortsætter:

- Vi skal være sammen om den læring, der finder sted, og det er vi kun, hvis vi har vores opmærksomhed det helt rigtige sted på samme tid. Vi er ikke blevet dygtige nok til at lægge telefonen fra os endnu, siger Jette Bjørn Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce