Annonce
forside

Skoleleder om rygeforbud: Det er umuligt at håndhæve

Konservative vil forbyde al rygning i skoletiden. Der er ikke ressourcer til at håndhæve det, siger skoleder.

Det er en urimelig opgave at pålægge skolerne, at de skal håndhæve, at eleverne ikke ryger i skoletiden.

Sådan lyder meldingen fra Lars Robdrup, der er skoleleder på Rosmus Skole i Syddjurs Kommune, hvor der allerede er forbud mod at ryge i skoletiden.

- Det er umuligt for os at sikre, at større elever ikke forlader skolens område for at ryge, hvis det er det, de vil. Det har vi hverken mandskab eller ressourcer til at forhindre, siger Lars Robdrup.

Syddjurs Kommune var den første i landet til at indføre et forbud mod al rygning for eleverne skoletiden. Forbuddet trådte i kraft 1. august 2017.

Konservative vil forbyde elever at ryge på noget som helst tidspunkt i løbet af skoledagen. Heller ikke i frikvartererne eller uden for skolens område.

Når de på Rosmus Skole har en mistanke om, at nogle elever ryger, så kontakter de forældrene. Problemet kan "sagtens" løses, når forældrene bakker op om, at deres barn ikke skal ryge.

Men det er svært at sanktionere og opretholde forbuddet.

- Vi har også forældre, der ikke ønsker at blande sig i børnenes rygning eller ligefrem køber smøger til dem. Det er en kæmpe udfordring.

- Det er oftest i forvejen udsatte børn, så hvis jeg begynder at sende dem hjem fra skole, så går det ud over deres læring. Jeg er bange for at skubbe dem den forkerte vej, hvis jeg sanktionerer for hårdt, siger Lars Robdrup.

Han mener i stedet, at politikerne bør skrue på andre knapper, hvis de vil problemet med rygning blandt unge til livs.

Det er ikke en opgave, som skolerne kan løse alene. Lars Robdrup peger på, at man for eksempel kan hæve prisen for cigaretter og gøre det sværere for unge at købe dem.

- Det er en urimelig opgave at pålægge skolerne. Det er naivt at forestille sig, at skolerne kan løse den her opgave alene, for det er den for stor til, siger Lars Robdrup.

Han understreger, at de på skolen gerne vil bakke op om rygeforbud, men at "problemet er at håndhæve og sanktionere, for jeg vil meget hellere motivere end at sende børn hjem".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Læserbrev

Læserbrev: Håber på borgerlige stemmer imod udstykning på Rolighedsvej

For nylig kom de to konservative byrådsmedlemmer i Aarhus Mette Skautrup og Peter Sporleder med nogle udmeldinger i byens aviser om, at de fremover i højere grad vil vægte arbejdet med byens hjemløse, sikre byens kulturværdier og de grønne områder. Hvor skønt med et par borgerlige politikere, der endelig tør tale om traditionelle konservative værdier og ikke overlader hele denne vigtige værdidiskussion til socialisterne på den yderste venstrefløj og Dansk Folkeparti. I alt for lang tid har Venstre fået lov til at dominere byens dagsorden med deres evindelige snak om nybyggeri, så vi snart ikke kan genkende byen, og det i sådan en grad at man kan komme i tvivl om, hvor man skal sætte krydset ved næste valg. Især en sag foruroliger, nemlig hele diskussionen om Rolighedsvej 16A. Selvfølgelig skal vi stå vagt om den private ejendomsret, og selvfølgelig ønsker vi, at det offentlige skal blande sig så lidt som muligt, men vores gamle land skal ikke være en bananstat, hvor kun jungleloven og pengene hersker. Hensynet til to bygherrer skal aldrig overtrumfe hensynet til det skønne, grønne område, det kønne, fredede hus, naboerne og byens borgere i øvrigt. Så vil vi svigte vores borgerlige værdier. Jeg sætter min lid til, at Mette Skautrup og Peter Sporleder står ved deres ord og vil være med til at sikre denne lille oase for vores børn og børnebørn, men hvad med alle Venstre-byrådsmedlemmerne, hvor er de henne? Har de alle sammen parkeret anstændigheden bag lås og slå og smidt nøglen væk? Jeg håber så sandelig, at et flertal af vores borgerlige byrådsmedlemmer vil stemme klart imod denne udstykning.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce