Annonce
Aarhus

Skolelukning spøger i ghettoforhandlinger

Ellekærskolen har gennem årene levet med gentagne krav om lukning. Nu åbner Venstre den debat igen. Foto: Axel Schütt

Venstre vil have Ellekærskolen lukket og lagt sammen med Tovshøjskolen. Også selv om Ellekærskolens elever har stigende karakterer ved afgangsprøverne og løfter eleverne fagligt mere end man kunne forvente.

Annonce

AARHUS V: Hvordan skal børnepasning og skolegang udvikles i Gellerup og Bispehaven med de nye krav i regeringens ghettopakker?

Ghettopakkerne forhandler de politiske partier i Aarhus Byråd om for tiden og endnu engang spøger også en skolelukning i debatten.

Venstre har bragt forslaget om at lukke Ellekærskolen og flytte eleverne til den nærliggende Tovshøjskolen ind i forhandlingerne. I forvejen har byrådet besluttet at flytte Stensagerskolens elever med autisme og multible handicap ind på Ellekærskolen i 2020.

- Vi er parate til at sige, at Ellekærskolen skal ændres helt til specialskole, mens folkeskoleeleverne flyttes til Tovshøjskolen. Dermed får vi en større samlet folkeskole på Tovshøjskolen. Det betyder, at vi kan spare den dobbelte drift, der er i dag med to administrationer, men pengene til eleverne skal med, og vi forventer at få større faglighed og bedre resultater for eleverne, forklarer Gert Bjerregaard (V).

- Ellekærskolen har ikke levet op til forventningerne om, at man kunne skabe bedre faglige resultater, mener Gert Bjerregaard (V). Foto: Kim Haugaard
Annonce

Mange år med truslen

Ellekærskolen i Aarhus Vest har gennem efterhånden mange år levet med en lukningstrussel over hovedet. I 1987 forsøgte dele af byrådet i en sen nattetime at lukke skolen, som modstod presset. Igen i 2012 og senere har emnet været fremme.

I dag er det største problem for skolen, at blot 18 procent - mindre end hver femte elev fra lokalområdet - går på skolen. Den har 170 elever i normalklasserne, og i flere klasser går blot 12-15 elever. Dertil har skolen 64 elever i specialklasser. Tre ud af fire elever på skolen har dansk som andetsprog.

Gert Bjerregaard mener især den er gal med skolens resultater:

- Ellekærskolen har ikke levet op til forventningerne om at man kunne skabe bedre faglige resultater, så derfor må vi prøve at gå nye veje, siger Gert Bjerregaard.

Annonce

Bedre end påstået

Avisen tog ordføreren på ordet og tjekkede skolens resultater:

Den gennemsnitlige karakter ved 9. klasses afgangsprøve i de almene klasser på Ellekærskolen i 2017 var på 6,0 mod 7,2 i kommunen som gennemsnit. Det var en klar forbedring i forhold til 2015, hvor gennemsnittet på Ellekærskolen var på 5,1.

Samtidig er Ellekærskolen god til at løfte eleverne fagligt i forhold til deres såkaldt socio-økonomiske baggrund. Ellekærskolen løfter eleverne 0,2 karakter mere end man kunne forvente, hvilket placerer den på en delt 10. plads blandt kommunens 46 folkeskoler, viser en opgørelse fra både skolens kvalitetsrapport og tænketanken Cepos.

Med de karakterforbedringer mener du så fortsat, at Ellekærskolen ikke lever op til forventningerne?

- De forbedringer er jeg bevidst om, men så længe man ikke har nået det gennemsnit, der er på resten af kommunens folkeskoler, er man ikke i mål. Derfor må vi se på nogle andre greb, svarer Gert Bjerregaard.

Han uddyber, at forslaget om en sammenlægning også skal ses i den sammenhæng, at Ellekærskolen har samlet 234 elever og Tovshøjskolen 244 elever.

- Der er tale om to halvtomme skoler med få hundrede meters afstand. Og sammenlagt vil det heller ikke blive en kæmpeskole. Men vi tror, vi kan styrke den samlede faglighed ved at slå dem sammen.

Annonce

Tovshøj i bund

I toppen af den nævnte liste over undervisningseffekten i Aarhus ligger Søndervangskolen i Viby, der løfter eleverne 0,7 karakter mere, end man kunne forvente.

I bund finder man Tovshøjskolen, hvor eleverne får 0,9 karakter mindre end man kunne forvente ud fra elevernes baggrund. Her fik de ældste elever 3,5 i karaktergennemsnit ved afgangsprøven i 2017 mod 5,1 to år tidligere. 98,4 procent af alle elever på skolen har dansk som andetsprog.

Gert Bjerregaard uddyber, at Venstre er lydhøre over for rådmand for Børn og Unge Thomas Medoms eventuelt andre forslag og ideer til at ændre på skolestrukturen for at hæve fagligheden.

- Nu er vi kommet med vores bud på at skabe større faglighed. Og jeg vil understrege, at det ikke handler om en spareøvelse. Vi vil kun spare på mursten og administrationen, så vi stedet kan bruge pengene på at styrke fagligheden og indsatsen over for børnene, understreger Gert Bjerregaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Aarhus

Efter kras kritik: Regionen lover nu markant kortere ventetid på at blive corona-testet

Annonce