Annonce
Aarhus

Skoler får mere overvågning

Regningen lød på op mod 17 millioner kroner, da der i 2011 blev sat ild på SFO'en ved Gammelgaardsskolen. Fremover skal mere video og alarmanlæg hjælpe med til at standse brande tidligere og dermed begrænse kommunens udgifter. Foto: Søren Willumsen

Folkeskolerne i Aarhus Kommune skal have intelligent videoovervågning og nye brandalarm-anlæg for at undgå skolebrande.

AARHUS: Folkeskolerne i Aarhus Kommune får over de næste tre år installeret såkaldt intelligent videoovervågning og nyt alarmanlæg, der skal nedbringe risikoen for skolebrande og omfattende hærværk.

Det vedtog et enigt Aarhus Byråd onsdag aften uden nærmere debat.

Dermed sagde politikerne ja til en samlet investering på 28 millioner kroner, der skal finansieres gennem besparelser i form af færre skader på skolernes skadeskonti.

Den intelligente videoovervågning med bevægelsessensorer for tre mio. kr. skal opsættes på de 27 skoler i Aarhus, der er mest udsat for brande og hærværk.

Samtidig vil byrådet etablere ABA-anlæg på alle 47 skoler i kommunen for 25 mio. kr. ABA står for automatisk brandalarm-anlæg, og er en avanceret brandmelder, der både kan måle varme og røg og som automatisk sender alarmen direkte til brandvæsnet, der rykker ud på alarmen.

Formålet er reducere antallet af brande og hærværk, fordi kommunen er selvforsikret for skader op til 25 mio. kr. Kommunen har i en årrække haft gennemsnitlige udgifter til brande og hærværk 10 mio. kr. om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce