Annonce
Debat

Skoler i Hørning ved hjælp af offentlig-private partnerskaber

Thomas Cordtz (K), byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, Ry. Pressefoto

Udfordringerne mht. skolekapaciteten i Hørning skal løses. Jeg mener, at en løsning i princippet kun kan gå for langsomt. Men vi skal også finde den rigtige løsning, der både imødekommer behovene i Hørning og samtidig giver mulighed for også at tilgodese andre anlægsbehov i kommunen, hvor behovene også er store. Måske kan offentlig-private partnerskaber være en del af løsningen.

Jeg er bekymret over, man har valgt at tage afsæt i et scenarie, der koster op mod dobbelt så meget, som byrådet i Skanderborg har afsat. Den ønskede løsning på skoleområdet i Hørning ventes at koste mellem 217 og 297 mio. kr. Men byrådet har som bekendt kun afsat 140 mio. kr. I Odder har de netop bygget ny skole, Skovbakke-skolen, som alene kostede 150 mio. kr. Men i Hørning skal en skole rives ned, en anden skal totalrenoveres og udbygges, og der skal bygges ny skole i den sydlige del af byen. Pengene slår ikke til. Og jeg gætter på, at der også vil være behov for forbedringer af infrastrukturen omkring en ny skole, såfremt den placeres ved Herredsvejen.

Bygningsafdelingen har endvidere vurderet, at de kommunale bygninger har et renoveringsmæssigt efterslæb på 122 mio. kr. Der er også kapacitetsproblemer på dagtilbudsområdet i flere af vores byer. Om få år skal børnene starte i skoler, der også er udfordret mht. plads. Dertil kommer, at børne- og undervisningsudvalget netop har iværksat et analysearbejde, der skal afdække behovet for renoveringer af vores skoler. Mon ikke det arbejde også vil afdække et behov for renoveringer og udbygninger på flere af vores skoler for et større millionbeløb!

Vores anlægsramme i forhold til staten er næsten nået både i år og i de kommende. Derfor går min bekymring kort sagt på: Hvordan finder vi den bedst mulige løsning i Hørning og samtidig sikrer os luft i budgetterne til også at kunne renovere skoler og andre bygninger i kommunen, til at kunne løse udfordringer på daginstitutionsområdet og til at forbedre infrastrukturen?

I Det konservative Folkeparti vil vi opfordre til, at man indtænker de nævnte forhold. Og så vil vi foreslå, at man i det analysearbejde, der nu sættes i gang, også inddrager mulighederne for offentlig-private partnerskaber. I mange andre kommuner har man gjort sig gode erfaringer med at lade en bygherre opføre for derefter at lade kommunen leje bygningen for en periode på typisk 20 år med option om at købe efterfølgende. På den måde har man sparet mange penge på anlæg.

Mit ønske er, at vi får løst udfordringerne i Hørning hurtigst muligt - hellere i går end i dag - men at der også er luft til at tilgodese behov andre steder i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce