Annonce
Aarhus

Skolesalg i Kolt giver mange millioner til kunstgræsbaner

Fuglebakken-KFUM har fået penge af kommunen til en fodboldbane af kunstgræs. Steen B. Andersen (nummer to fra højre) fra S besøger dem her. Fra venstre Mahad Yousuf, formand Jesper Christensen og helt til højre ungdomsformand Michael Nielsen. Foto: Flemming Krogh

Aarhus Byråd vil følge forslag, der opstod i lokalsamfundet i Kolt-Hasselager.

Annonce

AARHUS: Flere fodboldklubber i Aarhus kan godt begynde at juble. Der er flere baner af kunstgræs på vej.

De vil komme fra et projekt i Kolt-Hasselager. Et forslag fra fodboldklubben i Kolt-Hasselager har udviklet sig, så det i store træk ender sådan:

Kolt Skole, der er nedlagt, bliver solgt sammen med de to en halv fodboldbaner, som ligger omkring den. Jorden udstykkes til boliger.

Det ventes at give 69 millioner kroner. De skal bruges til en bane af kunstgræs ved Bavnehøj Skole i Hasselager. 15 millioner skal bruges til forbedringer af skolen, mens 24 millioner kroner skal gå til baner af kunstgræs i Aarhus Kommune.

Forslaget om salget af banerne ved Kolt Skole blev bragt til byrådet af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, men det opstod i lokalsamfundet og blev bragt frem første gang ved et valgmøde i efteråret 2017 før det seneste kommunalvalg.

Efter at magistraterne for henholdsvis Kultur og Borgerservice og Børn og Unge har været bragt sammen, er det endt med den løsning, som delvis er skitseret her.

Kunstgræsbaner i Aarhus og kommende

I Aarhus er i øjeblikket disse fodboldbaner af kunstgræs:

AGF (2, en er selvbetalt), ASA, Brabrand, ACFC i Gellerup, Lyseng, HEI i Hjortshøj-Egå, TST i Tilst, VRI i Risskov, Idrætshøjskolen i Vejlby, BMI i Egelund i Beder-Malling, Aarhus Fremad, Aabyhøj IF.

Baner på vej, hvor pengene er bevilger:

Viby IF, Skødstrup IF, TMG i Mårslet, Stavtrup IF, Lystrup IF, Fuglebakken KFUM, AIA-Tranbjerg og Kolt-Hasselager.

VSK i Vejlby har kunstgræs højt på dagsordenen, og det kunne være på Vejlby Stadion.

Formand Tom Samsøe Hansen på den grusbane i Hasselager, hvor kunstgræsbanen skal laves. Foto: Eva Stjærkær Hansen
Annonce

Win-win

- Det er en win-win situation, og jeg glæder mig over opbakningen fra rådmændene Rabih Azad-Ahmad fra Kultur og Borgerservice og fra Thomas Medom fra Børn og Unge. Det bliver en styrkelse både af Bavnehøj Skole og af idrætten i Kolt-Hasselager og hele kommunen. Det viser, at det nytter, at borgerne kommer med forslag, som politikere opfanger, om en utraditionel måde at finansiere nyt på, siger Gert Bjerregaard fra Venstre.

Hans byrådskollega og partifælle Hans Skou mener, at forslaget er så godt, at Socialdemokratiet ikke kan sige nej til det.

Det vil partiet heller ikke.

- Vi glæder os over løsningen, der ser fin ud. Mange penge bliver frigjort, så vi kan få finansieret flere ting, og vi går ind for det, siger socialdemokratiets Steen Bording Andersen, der er formand for byrådets kulturelle udvalg.

To politikere og to fodboldledere på en af Aarhus? nyeste fodboldbaner af kunstgræs. Den ligger i Egå hos HEI. Fra venstre Hans Skou, Morten Mølgaard fra AIA-Tranbjerg, Morten Højen Larsen fra Skødstrup SF Fodbold og Gert Bjerregaard. Foto: Hans Petersen
Annonce

Også andre med behov

- På denne måde kan vi få ryddet godt op på hylderne for kunstgræs, ja måske få dem tømt, så alle, der har behov, kan få en bane. Vi må dog også se på mindre idrætsgrene, for eksempel hockey, som også har behov for den type baner, siger Steen Bording Andersen.

Han tilføjer, at i en by med 350.000 indbyggere skal der være en hel del baner, og i udsatte boligområder bor mange, som kan have behov, men de har svært ved at løfte opgaven selv.

Tom Samsøe Hansen, fodboldformand i Kolt-Hasselager, er glad for udviklingen.

- Når jeg ser, hvor mange ting, der skal falde på plads, forstår jeg godt, det har taget tid. Jeg er glad for, at politikerne har lyttet til stort set alle vores argumenter. Og det er dejligt, at andre steder i kommune får glæde af pengene, siger formanden for klubben, der allerede har indhentet tilbud på en bane og ved, at kunstgræsset skal lægges på den nuværende grusbane.

Kolt-Hasselager IF har lidt over 400 fodboldspillere.

Annonce

69 millioner kroner

Det forslag, som de to magistrater sender til byrådet går ud på dette:

Kolt Idrætsanlæg og Kolt Skole sælges i én sammenhæng.

Overskuddet ventes at blive 69 millioner kroner.

Af disse penge skal seks millioner kroner bruges til en bane af kunstgræs ved Kolt-Hasselagers baner, der ligger ved siden af Bavnehøj Skole i Hasselager. Kultur og Borgerservice giver 50.000 kroner i driftstilskud til banen ligesom alle andre baner i kommunen får. Bavnehøj Skole skal kunne bruge kunstgræsset gratis.

24 millioner kroner til kunstgræsbaner gives til Kultur- og Borgerservice.

12 millioner kroner lægges til side til Børn og Unge. De skal dække salgsudgifter og uforudsigelige udgifter ved risiko for fortidsminder, forurenet jord eller sundhedsskadelige forhold.

Børn og Unge skal bruge penge til nyt dagtilbud i Kolt og til udbygning af Bavnehøj Skole, både til pasning og til skolebrug. En prognose viser, at Bavnehøj Skole vil vokse fra 25 til 36 klasser i perioden fra 2018/19 til 2027/28.

Annonce

Prisen for en bane

Kunstgræsbanen ved Bavnehøj Skole skal ejes af Kolt-Hasselager Idræts Forening.

Normalt koster en kunstgræsbane omkring fem millioner kroner.

Hidtil har Aarhus Kommune givet 3,14 millioner kroner i tilskud, men i Hasselager får klubben det hele betalt, fordi den mister baner i Kolt, to 11-mandsbaner og en mindre bane.

Indtil 1. januar 2018 kunne klubberne "løfte momsen af", det vil sige, at cirka 500.000 kroner kunne fås retur i moms. Men nye nationale regler gør, at det ikke kan ske mere. Så nu bliver banerne dyrere for klubberne, med mindre Aarhus Kommune øger tilskuddet med de 500.000 kroner. Det er sket for Brabrand IF, hvis bane blev taget i brug i november sidste år, og vil måske ske for Viby IF, der har fået pengene bevilget, har planen klar, men endnu ikke er gået i gang med at bygge banen.

Annonce

Stort arbejde

Trods tilskuddet på 3,14 millioner kroner kræver det et stort arbejde for den enkelte klub at stable en bane på benene. Der skal samles omkring et par millioner kroner, og det er et stort papirarbejde at få banen stablet på benene. Det sker ofte i samarbejde med et af de firmaer, som tilbyder at bygge banerne.

Når banen står klar, har klubben stor glæde af den, fordi den kan bruges hele året.

Når banerne, der skal laves for pengene fra Kolt Skole, står klar om nogle år, vil kommunen have omkring 25 baner af kunstgræs.

I byerne rundt om Aarhus er der kunstgræs mange steder: Odder, Skanderborg, Hørning, Galten, Hammel, Hinnerup, Hornslet, Rønde og Grenaa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce