Annonce
Aarhus

Skovfoged om vildskov: At tage 750 hektar skov ud af drift er forræderisk

- Jeg mener ikke, det er den rigtige beslutning at lave vildskov der, for så går det storslåede ved netop dén skov tabt, siger tidligere skovfoged gennem 30 år, Helge Daus. Arkivfoto: Axel Schütt
Skovfoged Helge Daus mener, at Marselisborgskovene skal være naturnær produktions-lystskov med plads til mountainbikere, fodtusser og ryttere. Og så skal det også være muligt for handicappede at komme på rundtur i skoven på visse tider i minibus.

AARHUS: Han er den sidste af ”den gamle garde”, som tidligere skovfoged Helge Daus selv udtrykker det. Derfor er det ham også magtpåliggende at give sin holdning til kende i den debat, der er opstået i kølvandet på, at Aarhus Kommune er gået i gang med processen bag anlæggelsen af vildskov i Marselisborgskovene.

Helge Daus har haft sin gang i skovene siden 1947, han blev uddannet som 28-årig og kan tænke tilbage på en tid, hvor der kom ridende politi i skovene, og man fældede træerne med en håndsav.

Det storslåede går tabt

Han er ikke bange for at følge med tiden, og har selv gjort det i sit 30-årige virke som skovfoged ved Aarhus Kommune.


I en vildskov vil træerne bare vælte og blive liggende og rådne, og jeg kunne frygte, at skovens brugere vil se forfald og synes, at det hele kommer til at se forsømt ud, og derfor fravælge denne skov som rekreativt område

Skovfoged Helge Daus


Men beslutningen om at omdanne Marselisborgskovene til vildskov vil han ikke kalde at følge med tiden – men derimod en forkert beslutning.

Ifølge Helge Daus bidrager vildskov ikke til klimaets forbedring. Der produceres ikke brugbart træ til samfundets gavn. At udlægge vildskov bidrager altså ikke til samfundsøkonomien, men vil forøge import af træ som i fremtiden bliver en større og større mangelvare. Vildskov/urørt skov er en nulløsning i forhold til klimaet og CO2-balancen. Derfor er det katastrofalt, at Danmark vil udlægge 75.000 ha vildskov/urørt skov, og det kommer til at svie for vores efterkommere, mener Helge Daus.

- Jeg mener ikke, det er den rigtige beslutning at lave vildskov i Marselisborgskovene, for så går det storslåede ved netop dén skov tabt, siger han og fortætter:

- Og efter min mening, så passer skovdyrkning og politik ikke sammen. Beslutningen om at omdanne størstedelen af skovene syd for Aarhus til vildskov med indhegning og græssende dyr er lavet i et forlig. Jeg tager mig til hovedet. Skoven er langsigtet og skal kontinuerligt holdes ved lige, det er ikke noget, man kan bestemme i et forlig efter min mening.

Annonce

Forfald og rådne træer

Hvis den tidligere skovfoged selv skal sætte ord på, hvad skoven skal være, så er det; dejlig, tryg, der er læ, ro, fuglesang og så skal den være storslået.

- I en vildskov vil træerne bare vælte og blive liggende og rådne, og jeg kunne frygte, at skovens brugere vil se forfald og synes, at det hele kommer til at se forsømt ud, og derfor fravælge denne skov som rekreativt område. Og jeg er sikker på, at det også vil få konsekvens for brugere som mountainbikere, løbere og ryttere. Derudover risikerer man ved manglende udtynding, at skoven kan blive ustabil og vælte i kager, når det stormer, siger Helge Daus.

I hans optik er skovene et nationalprodukt, som skal tjene folket.

- At tage 750 hektar skov ud af drift er forræderisk i forhold til vores fremtid. Og når nye arter kommer tilbage i den urørte vildskov, så er det jo fordi, de er der i forvejen.

Annonce

Skov er ikke landbrug

Den tidligere skovfoged påpeger, at Erik Buchwald, der er forstfuldmægtig i Naturstyrelsen, har undersøgt, at der allerede er biodiversitet i skovene, og at de uddøende racer ikke er accelereret siden 1850.

Det planlagte område med indhegning og græssende dyr falder heller ikke i god jord hos den tidligere skovfoged. En skov er ikke et landbrug, og derfor skal tingene holdes adskilt.

- Efter min mening skal vi have naturnære produktions-lystskove, der skal bidrage til forbedring af klimaet ved at optage så meget CO2 som muligt. Marselisborgskovene er samfundets skov.

Helge Daus

Helge Daus har været skovfoged i Aarhus Kommune i 30 år.

Han var medansvarlig for skovrejsningerne i kommunen fra midten af 1970’erne og frem til år 2000. Interessen for skov blev vakt allerede i den tidlige barndom.

Skovfoged ved Aarhus Kommune 1974-2003.

Har udgivet bøgerne; ”Riis Skov”, ”Skovene” og ”Bevaringsværdige træer”.

Hvem er skoven til for?

Aarhus Byråd har i et forlig besluttet, at 600 hektar ud af Marselisborgskovenes 750 hektar skal udlægges til vildskov. Det betyder i praksis, at kommunen indstiller tømmerhugst og almindelig forstmæssig pleje af skoven. Man planlægger desuden at indhegne 100-200 hektar, hvor heste eller kvæg skal skabe lysåbne arealer til glæde for biodiversiteten.

Debatten raser mellem tilhængere og modstandere af vildskoven. Århus Stiftstidende søger i denne og i kommende aviser at grave os ned under de opildnede indlæg, finde substansen og skabe klarhed over fordelene og ulemperne ved vildskoven. Det gode spørgsmål er: Hvem er skoven til for?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce