Annonce
Aarhus

Skovmøllen forbigået: Danmarks smukkeste vandmølle ligger i Børkop

Syv procent stemte på Skovmøllen. Foto: Jens Thaysen
Der blev ingen hæder til Skovmøllen, da Danmarks smukkeste vandmølle blev kåret.
Annonce

MOESGAARD: Børkop Mølle er netop kåret som Danmarks smukkeste vandmølle. Dermed blev der ingen hæder til Skovmøllen ved Moesgaard, der også var med i opløbet om den fine titel.

17 vandmøller var med i konkurrencen, der var udskrevet af samarbejdet Historiske Huse, og da stemmerne var talt op, havde syv procent stemt på Skovmøllen, der ligger i smukke omgivelser i Marselisborg Skovene.

19 procent af de afgivne stemmer faldt på Børkop Mølle. Tadre Mølles 17 procent indbragte en andenplads, mens Blåbæk Mølle på 3. pladsen fik 13 procent af stemmerne.

- En konkurrence skal jo udpege én vinder, selv om alle 17 vandmøller har gjort sig fortjent til hæder. Det er fantastisk, at der er ejere og frivillige, der kæmper for, at vi har fungerende møller, som kan fortælle den enestående historie om vores brug af vandkraft gennem 1.000 år. Børkop Mølle er en værdig vinder med smukke fredede bindingsværkslænger i idylliske omgivelser, to fantastiske møllehjul og et fuldt fungerende mølleri, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Børkop Vandmøller er Danmarks smukkeste. Foto: Historiske Huse
Annonce

Manglende vand en trussel

Historiske Huse afholdt konkurrencen for at vise danskerne de imponerende mølleanlæg rundt omkring i landet - men også for at skabe opmærksomhed omkring den trussel, som manglende vand udgør. Genopretningen af vandløb fører ofte til, at man tager vandet fra møllerne, hvilket skader trædelene på møllehjulene. Derudover betyder det, at de frivillige, der er afgørende for at passe på møllerne, forsvinder, hvis ikke møllen kan køre.

- Vi håber, at befolkningen i højere grad får øjnene op for de smukke møller, der ligger strøet ud over hele landet. Selvom der kun er én, der ifølge vores afstemning er den smukkeste, så er der heldigvis stadig nok møller, til at de fleste kan finde en vandmølle i nærområdet, understreger Birthe Iuel.

Over 10.000 deltog i afstemningen.

Skovmøllen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce