Annonce
Fødselsdage

Skrabet koncept blev stor succes

Mads Krage, der fylder 75 år lørdag 13. juli, stod i 24 år i spidsen for Netto. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Mads Krage stod gennem 24 år i spidsen for Netto. Han fik os til at glemme kasserne på gulvet for den billige pris. Lørdag 13. juli fylder han 75 år.

75 "Handler du virkelig i Netto".

Der var engang, hvor kun få talte højt om deres indkøb i Netto. Nogle skjulte ligefrem dåsetomaterne og de andre billige varer i poser fra konkurrenterne. Men selv om det nødig skulle hedde sig, så strømmede kunderne til. Da Mads Krage i 2005 forlod posten som administrerende direktør efter 24 år, var Netto-kæden tæt på at runde 1000 butikker i Danmark. Dertil forretninger i Polen og det tidligere Østtyskland.

Mads Krage, som fylder 75 år lørdag 13. juli, gjorde discount til hvermands eje og lærte os at se bort fra papkasserne på gulvet og det begrænsede sortiment på hylderne.

- Vi havde to slags rugbrød - der var ikke noget, der hed skiveskåret. Der var et mørkt og et lyst, og de kom på paller, har han for nylig fortalt i et interview med Fødevarewatch.

Den første butik åbnede i 1981 på Godthåbsvej på Frederiksberg. I begyndelsen var konceptet så skrabet, at der ikke var råd til en telefon på kontoret. Mads Krage måtte fylde lommerne med småmønter og gå over i telefonboksen på den anden side af gaden, når han skulle bestille varer til butikken. Her var han heller ikke for fin til selv at gribe kosten, hvis gulvet var beskidt.

Siden voksede sortimentet, og Netto udviklede sig til en succes. Men ejeren, Dansk Supermarked, med Herman Salling i spidsen blev aldrig vild med discountkonceptet, har Krage fortalt. Føtex og Bilka var favoritterne.

I dag hedder ejeren Salling Group, og antallet af Netto'er fortsætter med at vokse. Da en ny konceptbutik sidste år skulle åbne på Amager, var Mads Krage med til indvielsen.

- Netto er jo slet ikke discount længere, sagde han senere til Fødevarewatch.

Mads Krage er handelsuddannet og begyndte i Dansk Shell, inden han slog sig på dagligvarehandel. Først i Bilka, hvor han blandt andet var med til at opbygge varehuset i Odense.

Efter de mange år som chef i Netto indledte han en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem. Virksomheder som Harboes Bryggeri, Thiele, Investeringsforeningen Maj Invest og Fair Trade Danmark nyder i dag godt af hans erfaring.

Mads Krage er gift med tidligere overlærer Lise Krage. Parret bor i lejlighed i Karlslunde, hvor malerierne hænger tæt. Han har en stor samling af malerier udført af malere fra Bornholm og særligt Christiansø. Favoritten er Henning Køie, som Gudhjem Museum denne sommer viser en udstilling af, og som Mads Krage planlægger at besøge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce