Annonce
Aarhus

Skraldeindsamling: Unge århusianere tog grabben i egen hånd

Mølleparken var udgangspunkt for en større rengøring af midtbyen, som A Better Ocean stod bag. Foto: Flemming Krogh
En flok århusianere tog del i initiativet fra A Better Ocean om at rense midtbyen for affald.

AARHUS: Pilen på vægten siger 5,7 kilo for en sæk med affald, som to piger netop har afleveret i et telt på pladsen ved Mølleparken.

Her står Tobias Ørskov Madsen, der står bag projektet A Better Ocean sammen med to kammerater, og tager imod det affald, som 47 frivillige århusianere indsamler på et par timer på en stille søndag i Aarhus.

Det er tredje gang, at A Better Ocean tager initiativ til at 'feje for egen dør' i deres hjemby. Ellers er det eksotiske steder som Sydafrika og Filippinerne hvor A Better Ocean er involveret med at få lokalbefolkningen med til at samle affald - især plastic - op på de lokale strande.

- På øen Siargao på Filippinerne bruger de lokale det indsamlede plasticaffald til en lokal produktion af granulat, som de fylder i sækkestole, der bruges af turister på øen. Men det er naturligvis lidt svært, da turistindustrien er lukket meget ned i denne tid, fortæller Tobias Ørskov Madsen.

A Better Ocean

A Better Ocean startede som et studieprojekt på Erhvervsakademi Aarhus. Gennem en bred markedsmåling med inputs fra forskellige typer virksomheder stod det hurtigt klart, at der var et reelt behov for det, som A Better Ocean står for.

Projektet startede for alvor i oktober 2018, hvor to af de fire mænd bag projektet, var en tur i Vietnam. Her gik det hurtigt op for dem, hvor stort problemet reelt er, idet der på mange af de vietnamesiske strande meget synligt lå store mængder af plastikaffald.

A Better Ocean havde en vis succes. Inden corona ramte.

- Vi ligger lidt stille i øjeblikket. Det er svært at sætte nye ting i gang under en lock-down, der rammer hele verden, forklarer Tobias Ørskov Madsen, som sætter sækken med affald ned i et stålbur sammen med andre affaldssække.

Annonce

Kommunen bakker op

Dagens indsamling foregår i et samarbejde med Ren By under Aarhus Kommune, der stiller grabbere, plasticsække og handsker til rådighed. Ren By sørger også for afhentningen af affaldssækkene senere.

Interessen er stor for at deltage i oprydningen i midtbyen.

- Første gang, hvor vi brugte meget tid på at fortælle om vores Clean-Up-Walk på de sociale medier, kom der over 200 mennesker. Anden gang var vi 130, og i dag er vi 47. Men vi gør heller ikke meget for at blive flere, da vi passer på hinanden på grund af corona, siger Tobias Ørskov Madsen.

Tobias Ørskov Madsen fra A Better Ocean tager imod det affald, som bliver indsamlet. Pernille Rohbrahn, 25 år, der arbejder med sag og marketing, har valgt frivilligt at bruge et par timer på at deltage sammen med en veninde. - Det er især brugte mundbind og plastic fra six-packs med øl, vi samler op. Vi er venner med et par af mændene i projektet, så vi bakker gerne op og nyder de kommentarer fra folk, som vi får undervejs. Mange er glade for, at vi gør det her, siger Pernille Rohbrahn. Foto: Flemming Krogh

Aarhus Å løber tæt ved teltet med A Better Oceans logo. Ligesom byens gader og parker ser vandet heller ikke for rent ud.

- Vi overvejer at inddrage åen. Men vandet er koldt, så det må vente til, at vejret bliver lunere, siger Tobias Ørskov Madsen.

Dagens resultat blev på 94 kilo indsamlet affald i Aarhus gader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce