Annonce
Østjylland

Skraldemænd får straks-påbud

Med Haiti i baghovedet kan skraldeproblemerne synes små. Og skraldemændenes ve og vel er også vigtigere, end at skraldet bliver hentet, slår Arbejdstilsynet fast. Foto: Lene Aamand Sørensen

Arbejdstilsynet har givet et »straks-påbud«, efter at skraldemændene har haft flere faldskader på grund af is og sne

Det har fået mange borgere til at brokke sig, både direkte til Renosyd og her i avisen. Mange har svært ved at forstå, hvorfor alle andre end skraldemændene kan komme frem på vejene, her i vintervejret. Og borgerne er trætte af, at skraldet flere steder ikke er blevet hentet i en måned eller mere.

Mange klager
Men nu har Arbejdstilsynet slået fast, at skraldemændenes ve og vel kommer forud for tømning.

»Vores renovatør har haft besøg af Arbejdstilsynet, og der er udstedt et »straks-forbud«. Det betyder, at renovatøren straks skal efterkomme påbuddet, og at der ikke må indsamles dagrenovation på isglat underlag,« forklarer Renosyds miljø- og kvalitetschef Inga Rossen.

»Vi har modtaget mange klager over manglende tømninger, men skraldemændene kæmper en heroisk kamp for at udføre deres opgave, så de fortjener ikke denne kritik. Medarbejderne har gennem hele perioden med frost og sne udvist stor tolerance og fleksibilitet under de vanskelige forhold. Men vi har desværre haft flere faldskader, og vores renovatør har derfor indskærpet indsamlingsproceduren overfor skraldemændene,« forklarer Inga Rossen.

Brækket hofte
Skraldemændene skal altså drage omsorg for deres egen sikkerhed, de skal til enhver tid vurdere, om det er forsvarligt at samle ind på de enkelte adresser, og de må ikke færdes på isglat underlag.

Og at det kan gå grueligt galt måtte en medarbejder, der indsamlede papir, erfare på egen krop, da en indsamlingstur endte med en brækket hofte og en sygemelding på i hvert fald fire måneder. Mange andre har oplevet at falde, men har heldigvis kun fået blå mærker og knubs.

Vejfolk kæmper også
Renosyd arbejder tæt sammen med Skanderborg Kommune, som er ansvarlig for at rydde alle de kommunale veje.

Og også kommunens vejtjeneste kæmper en kamp mod naturen for at nå rundt på alle veje i kommunen efter hvert nyt snefald.

Problemerne ser derfor ud til at fortsætte i takt med, at vintervejret med sne og isslag her omkring kyndelmisse atter engang slår knuder på alle planer. Og onsdag efter tirsdagens snestorm blev al skraldeindsamling aflyst i hele kommunen.

Renosyd arbejder både med Odder og Skanderborg kommuner og med renovatøren, firmaet Marius Pedersen, for at få løst problemerne, og beklager de gener, uregelmæssighederne må medføre.

»Vejrsituationen er fuldstændig unormal, og vi forsøger at finde ekstraordinære løsninger. Men som kommunens ressourcer på området slipper op, bfår vi flere udfordringer. Vi gør alt, hvad vi kan, men skal naturligvis tage medarbejdernes sikkerhed alvorligt,« understreger Inga Rossen.

Kom af med affaldet
Har man ikke fået tømt, kan man i stedet bruge en almindelig sort eller klar sæk til affaldet. Sækkene bliver medtaget ved næste afhentning, lover Renosyd. På Renosyds hjemmeside er der en lang liste med de veje, hvor skraldesækkene ikke bliver tømt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce