Annonce
Aarhus

Skrappe krav hjælper: Kommunale plejehjem holder corona fra døren

Plejehjemmene er lukket land for de pårørende for tiden. Dog gennemføres fællessang og koncerter flere steder udenfor. Men den konsekvente kurs har indtil videre givet pote - plejehjemmene er coronafri. Foto: Søren Willumsen
I alt 110 medarbejdere i ældreplejen, der har været bekymret for symptomer, er blevet testet for corona. Cirka hver 10. har haft virus, men ingen ældre er blevet smittet i tre uger. Omsorgschef roser personalet for indsatsen.

AARHUS: Siden to tilfælde af corona med efterfølgende dødsfald på plejehjemmet Hørgården for tre uger siden er ingen beboere på de kommunale plejehjem i Aarhus blevet smittet med eller syge af corona.

Med andre ord hjælper de skrappe adgangsbegrænsninger og høje hygiejnekrav på kommunens plejehjem.

- Vi er meget tilfredse med, at der ingen nye smittede er på plejehjemmene. Men vi har også en skærpet opmærksomhed på alle områder. Både i forhold til de pårørende og folk udefra, som ikke må komme ind. Og i forhold til personalet og hygiejnen, fortæller sundhed- og omsorgschef Kirstine Markvorsen.

- Også stor ros til familier til beboerne på plejehjemmene, for vi ved det er en svær tid. Men vi oplever, at de viser stor respekt og forståelse for besøgsforbud. I weekenden mente nogle enkelte pårørende ganske vist, at de da sagtens kunne gå ind på et plejehjem på trods af adgangsforbuddet. Vi fik det håndteret, men vi beder fortsat de pårørende om at tage adgangsforbuddet meget alvorligt, så vi kan skærme de svageste bedst muligt og holde smitten ude. Og det har de 99,9 procent efterlevet, siger Kirstine Markvorsen.

Annonce
- Vi har skærpet opmærksomhed på symptomer. Har en medarbejder blot milde symptomer eller er utilpas, skal man blive hjemme og kan blive sendt til test i Skejby, siger sundhed- og omsorgschef Kirstine Markvorsen. Pressefoto

Skærpet opmærksomhed

At kommunen har kunnet holde plejehjemme corona-fri skyldes også en ekstremt stor forsigtighed og opmærksomhed i personalegruppen.

- Vi har alle skærpet opmærksomhed på symptomer. Har en medarbejder blot milde symptomer eller er utilpas, skal man blive hjemme. Derefter er medarbejdere med symptomer blevet sendt til test på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Vi har en aftale om, at lederne kan henvise medarbejdere direkte til test uden om egen læge.

I alt 110 medarbejdere fra hjemmeplejen og plejehjemmene i Aarhus Kommune er derfor blevet testet de seneste 10-12 dage på Skejby. Omkring 10 procent af dem havde corona-virus.

- Nogle var måske kommet hjem fra ferie, har været i karantæne eller har meldt sig syge med det mindste symptom. Derfor er det fanget i opløbet, inden de nåede at smitte beboere.

Sygefravær faldet

Samtidig er sygefraværet faldet i ældreplejen efter at der åbnet for podning af medarbejderne.

- Når medarbejderne er blevet testet og erklæret ikke smittede kan nogle af dem komme på arbejde igen, og det har reduceret sygefraværet, fortæller sundhed- og omsorgschefen.

Derudover har plejehjemmene valgt at drosle langt ned for timelønnede vikarer og nattevagter for at nedbringe smitterisikoen. I stedet tager mange af de fastansatte ekstra vagter.

- Personalet tager flere vagter og timer og sætter en stor ære i at holde smittespredningen på afstand. Der er et meget flot engagement på plejehjemmene og personalet viser stor ansvarlighed og en meget stor og positiv vilje til at give en ekstra hånd med, fortæller Kirstine Markvorsen.

At det derfor oftere er det faste personale beboerne møder øger også kun trygheden og kvaliteten i plejen, tilføjer hun.

Specialcenter står klar

Foruden test af personalet bliver beboere på plejehjemmene med symptomer også testet af en mobil corona-bil, som sygehuset sender ud. Den har allerede været ude 30-40 gange på plejehjemmene, men uden at have fundet nogle smittede.

Skulle kommunen modtage udskrevne smittede fra hospitalet eller selv få smittede på plejehjemmene har man gjort Vikærgården klar til at modtage ældre smittede borgere.

Der er 20-30 pladser men mulighed for at geare op til 84 pladser efter behov. Foreløbig står pladserne dog tomme, men de kan inddrages til andet indtil behovet for corona-pleje opstår.

Kirstine Markvorsen er ikke i tvivl om, at beredskabet vil stå på længe endnu. Plejehjemmene vil også blive noget af det sidste, der åbnes op, selv om samfundet eventuelt så småt begynder at åbne op efter påske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Nu begynder Superligaen og én ting tæller: AGF skal i top-seks

Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce