Annonce
Kultur

Skrev om sin svære barndom og så blev familien vred

Rachel Röst var udmattet og nedbrudt, da hun som 16-årig ringede til kommunen og bad om at komme på ungdomspension. Hun kunne ikke tåle at bo hjemme længere. Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal.
Rachel Röst voksede op i en mormonfamilie, hvor særligt faren udsatte hende for voldsom social kontrol. Også skolen svigtede og ignorerede, at hun var underernæret og i tydelig mistrivsel, og da hun endelig blev tvangsfjernet, havde hun selv banet vejen for at komme væk. Alt det kan man læse om i hendes roman "Grundvold", for Rachel Röst er en af flere forfattere, som i disse år skriver "jeg-bøger". Det ser vi nærmere på i serien "Mine egne ord".

Hendes to søstre blev vrede på hende, for Rachel Rösts roman, der på mange måder er selvbiografisk, udkom, mens deres far var døende.  Den far, der i romanen fremstilles som et dobbeltmoralsk og undertrykkende menneske. Nu ringede journalister og ville have deres far til at kommentere, og det syntes søstrene var synd for ham. De fandt, at Rachel med sin "onde bog" sparkede på ham, mens han lå ned, og hun har derfor ikke set dem "siden seneste skænderi".

Rachel kunne ikke mobilisere samvittighedsnag - heller ikke selv om hun aldrig var holdt op med at elske faren. Dertil havde mishandlingen af hende været for stor. Da romanen udkom i marts, havde hun ikke haft kontakt med ham i 13 år - simpelthen fordi hun ikke kunne klare det. I stedet skrev hun et brev til ham.

Han døde et par måneder efter - i maj - og de nåede aldrig at blive forsonet.

Annonce

Rachel Röst er et eksempel på, at det koster at skrive om sig selv. For læserne er naturligvis ikke kun fremmede mennesker, men også venner og familie - herunder søstre.

Men skriveriet har også kostet hende på de indre linjer. Romanen blev en fire år lang anstrengelse, for undervejs var hun nødt til at holde pauser og træde væk fra den, fordi hun ikke kunne holde ud at genopleve barn- og ungdommens fortrædeligheder for længe ad gangen.

Faren har magten

Hendes roman, "Grundvold", er i store træk Rachels egen historie, fra hun var 5 til 22 år, selv om hovedpersonen i bogen hedder Rebecca.

Lidt om mormoner i korte træk

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige

Tror, at Jesus Kristus, Gud og Helligånden er tre forskellige personer.

Tror, at Joseph Smith og alle andre profeter i Mormonkirken var og er Guds sande profeter.

Bliver gift for al evighed med en person af modsatte køn.

Betaler 10 % af deres indkomst (før skat) samt fasteoffer til Mormon-kirken, som man i princippet skal være villig til at give alt. 

Går i kirke og deltager aktivt i kirken.

Har det hellige mormonundertøj (dækker fra skulder og ned til knæene) på dag og nat.

Må ikke ryge, drikke alkohol, kaffe eller te.

"Grundvold" handler om at vokse op i Urbanplanen i København i en mormonfamilie, hvor faren har magten: Han bestemmer, hvor meget toiletpapir man må bruge, og hvor tækkeligt man skal være klædt, for der skal ikke meget hud eller for småt tøj (i mangel af nyt), som klemmer de "forkerte" steder, til at vække hans seksuelle tanker og dermed voldsomme mishag.

- Jeg har som voksen tænkt meget over min fars seksualisering af mig, som begyndte, før jeg overhovedet selv tænkte på den slags. Jeg blev som barn holdt ansvarlig for mine fars seksuelle tanker, og den dag i dag giver det mig en følelse af klamhed og ubehag i kroppen, fortæller Rachel Röst.


Jeg kom i tanke om engang, jeg var ni år, og fars cykel var til reparation. Jeg trak den tomme, orange påhængsvogn op mod Netto, og far havde sagt med stiv, bebrejdende stemme, at jeg ikke skulle gå sådan foran vognen.- Det ser grimt ud. Hans underlige afsky i ansigtet. Jeg fik besked på at gå med siden til stangen, og jeg havde knapt kunnet få vognen fremad i den stilling og forstod ingenting. Nu forstod jeg. Jeg havde holdt den sorte stang, så den pegede lige ind mellem mine baller, og far havde straks tænkt på sex. I stedet for at kontrollere sig selv, havde han kontrolleret mig.

Uddrag af romanen


Faren bestemte også over moren, hvor mange penge, der måtte bruges på mad, hvor meget man skulle studere de hellige regler og skrifter og udbrede troen for andre - herunder skolekammerater - og han uddelte gavmildt trusler, stuearrest og diverse andre sanktioner. Der var lagt op til, at magten i familien skulle være hans i al evighed, men det blev uden et "amen", for Rachel gjorde oprør igen og igen.

Hun endte med at blive tvangsfjernet. Og det skete ikke på grund af opvakte voksne eller myndigheder, men fordi hun som 16-årig selv henvendte sig på kommunen og bad om det.


Jeg ringer, fordi jeg gerne vil flyttes på en ungdomspension. Jeg er ved at gå i stykker.

Uddrag af romanen


Romanen er langt hen ad vejen gruopvækkende læsning. Det er et indblik i en dysfunktionel familie og social kontrol, men også i svigt fra alle sider. Rachel var bleg og underernæret, men andre voksne i kirken og også lærerne i skolen lukkede øjnene for en lille pige, der aldrig havde madpakke med, og som blev ramt af stigende koncentrationsbesvær.

- Jeg forstår ikke, at mine lærere ikke så det. I forbindelse med bogen har jeg skrevet til min dansklærer og spurgt, men jeg har ikke fået noget svar, fortæller Rachel Röst.

Der var også svigt på den institution, hun endte med at blive anbragt på, for de store børn blev sat sammen uden skelen til deres baggrunde og kapacitet og uden evne til at hjælpe dem følelsesmæssigt, fordi der også manglede kærlighed og oprigtig interesse.

Rachel syntes fortabt, men da hun blev en ung mor, gjorde hun en kraftanstrengelse og drejede af motorvejen mod helvede og kæmpede sig til en uddannelse, et job, et normalt liv. Hun brød den sociale og religiøse arv.

Annonce

Farvel til evigt liv

Det var ikke kun en lettelse, men også et splintrende tab at forlade mormonkirken og den tro og de mennesker, der havde fyldt det meste af hendes opvækst og været en del af hendes udvidede familie.

- Det blev et dybt meningstab. Jeg var blandt andet opdraget til at tro, at som troende var jeg  sikret evigt liv.  Almindelige børn lærer om døden som små, hvor de har mere plasticitet i hjernen. Jeg var i 20'erne, da jeg indså, at jeg ikke skulle have et evigt liv, og det var et enormt slag, siger Rachel Röst, der i dag kalder sig for ateist.

"Grundvold" er ikke hundrede procent sandhed. Der er lavet om og digtet for at fylde huller ud i hukommelsen, og livet er heller ikke dramaturgisk opbygget, og det var vigtigt for hende at skrive et litterært værk - ikke "kun" erindringer. Men cirka to tredjedele af romanen er Rachels egen historie.

- Det har været en drift og en slags traumeterapi og en lettelse ikke længere at bære rundt på historien alene. At få den ud af kroppen. Hver gang jeg under redigeringen læste manuskriptet igennem, faldt noget på plads i mig. Der har været meget heling i arbejdet, fortæller hun.

Annonce

Ikke kun muslimer

Rachel Röst er i dag 45 år og cand.mag. i litteraturvidenskab og har stiftet nonprofit-organisationen "Læs for Livet", der støtter og udvikler udsatte børn og unges læsning ved at indsamle bøger og etablere biblioteker på blandt andet døgninstitutioner.

- Blandt anbragte børn får kun halvdelen folkeskolens afgangseksamen, siger hun.

- De har behov for en oase, og det kan bøgerne give dem. Et sted at drømme sig væk. De skal have noget at læse, som de kan genkende sig i, som kan formindske deres ensomhed og være rollemodeller for dem. Og samtidig øge deres læseflow, så de klarer sig bedre i skolen.

Og her har vi indirekte en af forklaringerne på, at hun har skrevet en roman om sin opvækst. At hun så at sige stiller sin historie til rådighed for os andre for at øge også vores forståelse for børn og unge, som har det svært, og for nødvendigheden af at hjælpe dem.

Hun har også ønsket at fortælle om sit møde med "systemet", som havde alt for lave forventninger til hende og de andre og skubbede hende ind i et fællesskab med hårde unge, hvilket havde skadelig indvirkning.

Hun håber, at en bog som hendes kan være med til at gøre tingene bedre for kommende børn og unge i vanskeligheder, og hun har villet vise dem, at det ér muligt at slippe ud og rejse sig.

- Også selv om man har været ude i noget snavs, som også jeg nåede at være, siger hun.

- Og jeg har villet gøre op med fordommen om, at social kontrol kun sker i muslimske familier, for det finder sted mange steder i samfundet og i mange religioner, siger hun.

I dag bor hun på Østerbro, og hun har det godt, for der er mening i hendes liv. Hendes dyrekøbte erfaringer kan bruges til noget.

-  Men det er især en daglig glæde, at min søn har klaret sig godt. At jeg ikke har fået tørret for meget af mit livs bagage af på ham. Han er 24 år, lige kommet ind på kandidaten i neuro-science og har selvværd og et godt liv, fortæller hun stille, men stolt.

Rachel Röst: "Grundvold", 398 sider, Gyldendal

Flere forfattere skriver i disse år om sig selv og i jeg-form, og det fænomen har Avisen Danmark set nærmere på i mini-serien "Mine egne ord". 15. april bragte vi et interview med Helle Vincentz om hendes erindringsroman "Jorden under mig".  Samme dag anbefalede litteraturprofessor og forskningsleder på Syddansk Universitet, Anne-Marie Mai, fem aktuelle og danske jeg-romaner. 22. maj gav vi ordet til forfatter Thomas Korsgaard om hans "Man skulle nok have været der" og til Jesper Stein, der på baggrund af sin "Rampen" kom med fem erfarende pointer om jeg-litteratur.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce