Annonce
Aarhus

»Skrid, din taber«

Elever pv• Skv•de skole laver "Tal ordentligt video"Elever pv• Skv•de skole laver "Tal ordentligt video"

Der bliver reflekteret over god sprogstil i film om at tale ordentligt lavet af 8.B fra Skåde Skole.

Annonce

Fuck dig, hold kæft, skrid din brilleabe. Listen over skældsord var lang, og de unge fra 8.B på Skåde Skole havde alle prøvet at blive talt så hårdt til, at det sårede.

Derfor lavede de hele dagen i går film i klassen, der viser, hvor ondt det kan gøre, når man taler grimt til hinanden. Sammen med skoler fra hele landet konkurrerer eleverne om at vinde Tal ordentlig-prisen på 10.000 kroner.

Reflekterer over ord

Super, Skide godt, fedt, sejt, hvor er i bare gode.

Til gengæld var retorikken en anden, når eleverne med iPads og klaptræ var ude for at filme til de kortfilm de på en dag skal producere.

Randolf Carlos Aabye er i dagens anledning produceren og styrer eleverne med hård hånd. I dag er han af sted for telefonselskabet Call Me, der står bag Tal Ordentlig-projektet. Skoler i hele landet kan få besøg af ham, hvor han viser eleverne, hvordan man laver en kort reklamefilm.

»Ideen med projektet er at få de unge til at reflektere over, hvad det betyder at tale ordentligt til hinanden på en sjov og anderledes måde.«

I løbet af ugen har han været forbi både Kragelundskolen og Mårslet Skole. Fredag var det så 8.B på Skåde Skole, der fik vasket munden.

Grimt sprog smitter

Lærke Marie Bentsen fra 8.B er i dag instruktør, og skal have det forkromede overblik over den film, hun er ved at lave sammen med sin gruppe.

Den handler om en pige, der bliver talt rigtig grimt til. Så da en af klassekammeraterne prøver at rose hendes fremlæggelse på vej hjem fra skole, så vil hun slet ikke høre på det.

Filmen viser, hvordan grimt sprog smitter af, så man slet ikke kan høre, når nogen faktisk er flinke, forklarer den dagaktuelle instruktør.

»Vi vil gerne lave en film, der kan påvirke folk til at tale ordentligt. For der er ingen, der kan lide at blive talt grimt og hårdt til,« siger hun.

En svær opgave, og nogle gange har hun da også været fristet til at sige »hold kæft« til gruppen, når samarbejdet ikke har fungeret helt optimalt. Men så har hun sagt »vil du ikke være sød at tie stille« i stedet for, fortæller hun.

»Konsekvenserne af at tale grimt er blevet tydeligere for mig. Jeg vil tale pænere nu, men jeg kommer aldrig til at tale som i gamle dage,« siger hun.

Forskel på fuck

Nogle gange bruger man også bandeord uden at det er negativt, forklarer klassekammaraten Jacob Birkeland Steenstrup. Der er stor forskel på at sige »fuck, et godt mål« til en fodboldkamp og så sige »fuck dig« til en af vennerne.

»Jeg er blevet mere opmærksom på, hvordan jeg taler. Det er helt sikkert. Og så er det sjovt at lave noget anden, end vi plejer,« siger han.

»Det lagrer sig ubevidst hos eleverne, mens de arbejder med noget, de synes er sjovt. Og det smitter af på hele skolen, der lige skal se, hvad der er for nogle film, de store elever har lavet,« siger Randolf Carlos Aaby.

De mange film, der bliver produceret, kan ses på Tal Ordentligs hjemmeside, hvor man også kan gå ind og stemme på den film, man bedst kan lide. I starten af efteråret bliver det afsløret, om eleverne på Skåde Skole vinder prisen for bedste film og 10.000 kroner, når en jury udvælger den bedste blandt de nominerede skolefilm.

Talordentlig.callme.dk. Der kan man også tilmelde sig projektet, hvis man har lyst til at lave film med sin klasse.

Elever pv• Skv•de skole laver "Tal ordentligt video"Elever pv• Skv•de skole laver "Tal ordentligt video"
Elever pv• Skv•de skole laver "Tal ordentligt video"Elever pv• Skv•de skole laver "Tal ordentligt video"
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce