Annonce
Kultur

Skriv skæve historier om Aarhus

Forfatter Boris Boll-Johansen og Aarhus-forlaget ScandinavianBook har udlovet for 5.000 kroner bøger til de fire klasser, som skriver den bedste Aarhus-historie. Arkivfoto: Flemming Krogh

Forfatter Boris Boll-Johansen og hans århusianske forlag har sat fire klassesæt af bogen »Aarhusianske godnathistorier« på højkant i en skrivekonkurrence.

»Jeg håber, at ungerne vil bruge konkurrencen som en anledning til at snakke om deres by, og se den på en ny måde, så har konkurrencen allerede opfyldt sit formål,« siger forfatter Boris Boll-Johansen, der sidste år udkom med bogen »Aarhusianske godnathistorier«.

Annonce

Sammen med blandt andet Århus Stiftstidende og forlaget ScandinavianBook står han bag en konkurrence for elever på 3.-7. klassetrin på skoler i Aarhus Kommune. Eleverne skal skrive en fantasifuld historie og sende den til avisen. De fire bedste historier bliver præmieret med et sæt af Boris Boll-Johansens bøger til hele klassen.

Skrivekonkurrence

  • Århus Stiftstidende har i samarbejde med forfatter Boris Boll-Johansen, LaserTryk.dk og ScandinavianBook udskrevet en skrivekonkurrence for elever på 3.-7. klassetrin i Aarhus Kommune.
  • Eleverne skal skrive en lille historie, der handler om Aarhus. Den skal max. være på 1500 ord, og den må gerne være skør, sjov eller spændende. Om den har hold i virkeligheden betyder ikke noget.
  • Et dommerpanel bestående af børn og ungerådmand Bünyamin Simsek (V), leder af Skrivekunstskolen i Aarhus Christian Djurhuus, forfatter Boris Boll-Johansen, direktør Lasse Mortensen, ScandinavianBook og journalist Kirstine Lefevre Sckerl, Århus Stiftstidende udvælger de fire historier, som bliver de heldige vindere af fire klassesæt af bogen »Aarhusianske godnathistorier« til en værdi af 5.000 kroner.
  • Konkurrencen løber indtil 28. april 2014. Læs mere om konkurrencen på www.stiften.dk/medløgpå

Blik for detaljer

Hans bog om Aarhus indeholder både de skæve røverhistorier og virkelige, faktuelle historier. Boris Boll-Johansen har tidligere skrevet og illustreret en bog om sjove detaljer i København.

»Jeg har selv haft meget glæde af at se byer på en skæv måde, og det er noget, som jeg synes er sjovt at viderebringe,« siger han.

Ofte opstår hans fantasifulde historier af noget, han har undret sig over.

»Jeg har forskellige metoder, når jeg skal komme frem til historier. Nogle gange kigger jeg på et Krak-kort og surfer rundt for at se byen lidt fra oven. Hvad hedder gaderne? Som for eksempel Gudrundsvej i Gellerup. Hvem var hun? Og hvordan kan det være, at alle gaderne har pigenavne i det kvarter. Det kan man sidde derhjemme og fundere lidt over. Men tit går jeg også rundt i byen og finder sjove detaljer. Det kan være et specielt husnummer, eller en skulptur. Som den i Frederiksgade, hvor det ser ud som om, at konen er ved at presse vand ud af en høne. Hvorfor gør hun det, og hvordan kan en høne indholde så meget vand,« funderer Boris Boll-Johansen.

Han håber på, at en masse århusianske elever vil flyve til tasterne og deltage i konkurrencen.

»Jeg tror, at de har nogle fjollede ideer, og jeg er spændt på, hvordan niveauet er, men jeg tror da, at fantasien blomstrer derude.«

Roman og filmprojekter

Selv har Boris Boll-Johansen gang i flere projekter, hvor han både tegner, laver film og skriver. Da avisen fanger forfatteren på telefonen, sidder han i toget fra Berlin, hvor han bor, med kurs mod København. Herfra går turen videre til Bergen som led i en researchtur.

»Jeg er i gang med at lave en lille film til Teatermuseet i København om Ludvig Holberg, som jo oprindeligt kom fra Bergen. Jeg har allerede lavet fire film til dem i den genre, man kalder infotainment, altså pædagogisk materiale,« forklarer han.

De små film er lavet som lydhistorier med tegninger til.

Derudover har Boris Boll-Johansen samlet penge ind til en roman for voksne via crowdfunding - en metode, hvor mange forskellige mennesker bidrager med et lille eller stort beløb til projektet. Det var på samme måde, at »Aarhusianske godnathistorier« blev realiseret.

Romanen foregår under lærer-lockouten i 2013, og det er kun bidragyderne, der får bogen i papirudgave. Vi andre må læse den som e-bog.

Skrivekonkurrencen Aarhus - med løg på! løber frem til og med 28. april.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce