Annonce
Kultur

Skriverier i en coronatid: Digtene pressede sig på, da Danmark lukkede ned

Louise Juhl Dalsgaard har skrevet en samling coronadigte fra perioden 12. marts til 12. april. Det er blevet til bogen "i dag skal vi ikke dø", der udkom 7. maj. Digtene blev en form for krisehåndtering for den århusianske forfatter. - Det kunne godt være, at alt var kaos, og jeg ikke vidste, hvad jeg skulle stille op med mig selv, men jeg vidste, at jeg skulle skrive en digtsamling. Jeg tror, at jeg kunne have endt i en alvorlig krise, hvis ikke jeg havde skrevet den, siger hun. Foto: Anna Marin
Forfatter Louise Juhl Dalsgaard har skrevet en digtsamling under coronakrisen. Digtene blev en redningskrans og en måde at holde styr på de kaotiske tanker under karantænen.

AARHUS: Lige som mange andre danskere sad Louise Juhl Dalsgaard og så tv 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde lukkede landet ned.

- Næste morgen hørte jeg i radioen, hvordan folk var styrtet ud for at hamstre rugbrød og toiletpapir. Det er jo en krisehåndtering og en måde at sikre sig på, men det ligger bare ikke mig nær at gøre sådan. Så hvad gør jeg, husker Aarhus-forfatteren.

Svaret blev at sætte sig ned og prøve at få hånd om krisen ved at skrive om den.

- For så kommer dét indefra, hvor alt er et stort kaos, ned på papir, hvor jeg kan kigge på det og tænke; nåå ja det er sådan, dét er, forklarer Louise Juhl Dalsgaard.

Annonce
Bogen er et vigtigt vidnesbyrd, for der går ikke lang tid, så står vi igen og råber op om, at vi har stress og gerne vil have det hele lukket ned igen. Men jeg vil også gerne have, at der kommer noget positivt ud af det. At vi husker på, at når det virkelig brænder på, så er vi også i stand til at stille noget op.

Louise Juhl Dalsgaard, forfatter.

Virkeligheden er aflyst

Da der var gået en uge, kunne hun se, at der kom en masse digte ud af den krisehåndtering. Så hun henvendte sig til sit forlag og lavede en aftale om at udgive en samling coronadigte fra perioden 12. marts til 12. april.

- Det var vigtigt at have en ramme, for ellers kunne jeg fortsætte i det uendelige. Ligesom alle andre havde jeg brug for nogle fixpunkter. Det er jo heller ikke tilfældigt, at der bliver holdt pressemøder med varierende mellemrum. Det er for hele tiden at give folket noget at holde fast i. Sådan var det også for mig. Jeg havde et projekt den næste måned. Det kunne godt være, at alt var kaos, og jeg ikke vidste, hvad jeg skulle stille op med mig selv, men jeg vidste, at jeg skulle skrive en digtsamling. Jeg tror, at jeg kunne have endt i en alvorlig krise, hvis ikke jeg havde skrevet den, siger hun.

At det lige blev en digtsamling, gav også sig selv. Normalt skriver Louise Juhl Dalsgaard romaner, hvor der er en begyndelse, en midte og en slutning. Et plot, der skal hænge sammen. Men nu var sammenhængen ude i virkeligheden aflyst.

- Alt det, vi normalt kæder sammen, fandtes ikke mere. Sådan skulle bogen også være. Den skulle bestå af pluk og nedslag, forklarer hun.

De erfarne ældre

Den udkom 7. maj og har fået titlen "i dag skal vi ikke dø". De 118 sider med digte beskriver en periode i danmarkshistorien og forfatterens liv, hvor afstand, afsavn og ensomhed er på dagsordenen. Men digtene handler også om at finde ro i rutinerne og taknemmelighed over en skinnende sol.

Et var at bruge digtene som afløb for katastrofetanker, en anden del af krisehåndteringen gik ud på at opsøge nogen med mere erfaring i den slags - den ældre generation.

- Vi er meget vant til, at det er de unge, der har fingeren på pulsen. Men når vi står over for de store spørgsmål, så må vi også bare erkende, at der er nogen, som er mere erfarne end os, og der tæller tiden som en erfaring, siger Louise Juhl Dalsgaard, der vendte sig mod sine forældre, som havde en helt anden ro midt i corona-kaos.

- Min mor gik ikke i panik. Hun sagde; min ostemand har åbent om onsdagen, så der tager jeg ind. Så må jeg dø af det, for jeg skal have min ost. Hun havde en ro og en pragmatisme, siger Louise Juhl Dalsgaard med smil i stemmen.

Hun er opvokset i Nordjylland, og her bor hendes forældre stadig. De er begge over 80 og er dermed i risikogruppen.

- Det der fyldte mest for mig var angsten for, at jeg ikke skulle nå at se mine forældre igen. Ens nærmeste er det helt grundlæggende. Selvfølgelig tænkte jeg også på det økonomiske, for som freelancer fik jeg aflyst alt af corona, men alt det var jo ligegyldigt, hvis ikke jeg kunne se dem, jeg holder af igen, siger hun.

Louise Juhl Dalsgaard

Digtsamlingen "i dag skal vi ikke dø" er skrevet af forfatter Louise Juhl Dalsgaard i perioden 12. marts til 12. april.

Digtsamlingen er udgivet på forlaget EC Edition og udkom 7. maj. Den er på 118 sider.

Louise Juhl Dalsgaard er 46 år og bor i Aarhus.

Hun tidligere fået udgivet:
"Alle dage tilbage", roman, forlaget EC Edition, 2019
"Det dér og dét der," roman, forlaget EC Edition, august 2017
"Det skulle have været en hest," badgesdigtsamling, Forlaget 365TEKSTER, 2016.
"Til sammen," punktroman, Forlaget Nulpunkt, 2014
"Om Arktiske Heste," poetisk kortfilm, Forlaget Weltscherz 2014
"Mit ønske om at dø er rent hypotetisk", tekstsamling, Jorinde & Joringel, 2011

Hun er modtager af Statens Kunstfonds arbejdslegat 2016, 2017 og 2018.

Vi er samfundet

Mens Louise Juhl Dalsgaard skrev digtsamlingen fra sin lejlighed i Aarhus var hun isoleret sammen med sin mand, der også arbejdede hjemmefra, og deres hund.

- Den var god at have i nærheden, for dyr påvirkes slet ikke af ydre faktorer i samme grad, som vi mennesker gør. Den har med garanti ikke anet, at verden var lukket ned. På den måde er dyr et fantastisk spejl, for de skal stadig have mad på bestemte tidspunkter og lette ben, hvor de altid har gjort, siger hun.

Selv om forfatteren ser sig selv som lidt af en oprørsk hippie, opdagede hun også de mere konforme og autoritetstro sider af sig selv. Ligesom størstedelen af danskerne rettede Louise Juhl Dalsgaard ind, holdt afstand og vaskede hænder.

- Det er jo også fordi, vi har tillid til, at der ikke er nogen, der tager røven på os og misbruger situationen til at lave et kup. For mig var det en fin afspejling af 'det lille jeg' og 'det store jeg'. Det store jeg havde for en gangs skyld brug for det lille jeg. For hvis det lille jeg ikke sprittede hænder og holdt to meters afstand, så brød det store jeg sammen. Vi er blevet mindet om, at samfundet er os, det er ikke kun dem på jobcentret og dem i sygehusvæsnet. Det kom digtsamlingen også til at handle om, forklarer hun.

Fra "i dag skal vi ikke dø" af Louise Juhl Dalsgaard. Layout: Jens Nex

Et vidnesbyrd

Louise Juhl Dalsgaard har nydt den korte proces fra digt til udgivelse. Med få dage mellem sidste bogstav og trykken var der ikke tid til selvcensur.

- Det har været utroligt befriende. Jeg er sådan en, der skriver helt vildt meget og hele tiden. Det er som en følelsesmæssig forstoppelse, hvis ikke jeg kommer af med min skrift dagligt. Jeg plejer efter et år at kigge på alt det, jeg har skrevet, og se om der er noget tematisk, vi kan lave en bog ud af. Her var rammen lagt på forhånd, og det var enormt befriende. Det var en drivkraft, fra jeg vågnede om morgenen. Jeg har aldrig skrevet så meget, som var værdifuldt. Jeg kunne selv mærke ordene. Det skal være sådan, at også når du selv læser ordene anden gang, skal du stadig kunne tænke: Det her er værd at sige, siger hun.

På dagen for udgivelsen gik Danmark ind i fase 2. Samfundet åbnede mere op, vi er ikke længere så isolerede, og Louise Juhl Dalsgaard har fået set sine forældre en enkelt gang.

Men ordene om coronatiden står stadig.

-Ud over at digtene lige nu har en ekstrem aktualitet, handler de dybest set om skismaet mellem at være i sig selv og være i verden. Samtidig synes jeg også, at bogen er et vigtigt vidnesbyrd, for der går ikke lang tid, så står vi igen og råber op om, at vi har stress og gerne vil have det hele lukket ned igen. Men jeg vil også gerne have, at der kommer noget positivt ud af det. At vi husker på, at når det virkelig brænder på, så er vi også i stand til at stille noget op, siger Louise Juhl Dalsgaard.

Fra "i dag skal vi ikke dø" af Louise Juhl Dalsgaard. Layout: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Aarhus

Aarhus Lufthavn raser over lille grænseåbning: - Vi er politiske gidsler

Annonce