Annonce
Aarhus

Skt. Josephs hospital: Fra nonner til spilnørder

Hovedindgangen til det gamle hospital er inde i gårdrummet. Herinde vil de nye ejere fræse asfalten op og lægge brosten i stedet. Og de vil fjerne elevatoren, hvis tårn rager op over bygningen. Den dominerer helt trapperummet, så det ikke kommer til sin ret. Foto: Axel Schütt

Stadsarkitekten er begejstret for spilfirmas plan om at sætte Skt. Josephs Hospital i stand og indrette det som hovedsæde.

Spilfirmaet Kiloo har en meget flot tilgang til istandsættelsen af det gamle Skt. Josephs Hospital ved Tietgens Plads.

Annonce
<p>Det rundbuede loft over det, der i dag er VUCs kantine, bliver bevaret, når det gamle nonnehospital er bygget om og forvandlet til hovedsæde for de fremstormende spiludviklere i Kiloo. Foto: Axel Schütt</p>

Sådan lyder det fra stadsarkitekt Stephen Willacy.

Nonnernes Skt. Josephs Hospital

  • Det er den katolske nonneorden, Sankt Joseph Søstrene, der har bygget komplekset ved Tietgens Plads, hvor den i 1907 åbnede hospital med sengestuer, operationsstuer, laboratorier og badeanstalt.
  • På øverste etage boede nonnerne, og i kælderen var der poliklik, hvor fattige gratis kunne blive undersøgt af en læge.
  • Hospitalet fungerede fra starten som et helt almindeligt hospital med forskellige afdelinger med hver sin overlæge. I takt med udviklingen af det offentlige sygehusvæsen blev Skt. Joseph med tiden især hospital for langtidssyge patienter og patienter, der skulle genoptrænes.
  • Endnu ved hospitalets 50 års jubilæum i 1957 arbejdede der 18 sygeplejeuddannede nonner på Skt. Joseph Hospital. Herefter begyndte tilgangen af nye nonner at svinde ind, og i 1971 var der så få tilbage, at hospitalet blev solgt til Aarhus Amt, der drev det videre.
  • De tilbageværende nonner fik lov til at blive, og først i 1976 forlod den sidste nonne hospitalet.
  • Det blev derefter drevet videre af amtet som langtidsmedicinsk afdeling frem til 1985, hvor det lukkede, og de sidste patienter blev flyttet til Marselisborg Hospital.
  • Siden 1987 har hospitalet været brugt til undervisning under VUC.
  • VUC forlader i disse uger såvel Skt. Joseph Hospital som Ingerslev Boulevard Skole for at samle alle sine aktiviteter på den tidligere ingeniørhøjskole ved Ingerslev Plads.
  • Begge bygninger blev for et par år siden solg til Byggeselskab Mogens de Linde, der altså har solgt det gamle hospital videre til Kiloo.

Kilde: AarhusWiki

Han deltog tidligere på måneden i et møde om projektet sammen med en række repræsentanter for Kiloo og dets rådgivere og medlemmer af kommunens Kulturmiljøråd.

»Det er en vigtig bygning i byen, og jeg er begejstret over, at vi her har en bygherre, der vil sætte den i stand med respekt. Som arbejder med huset og ikke mod huset,« siger Stephen Willacy.

Lokal succeshistorie

I det ydre er det planen at føre bygningerne tilbage til deres oprindelige udtryk - blandt andet ved at fjerne elementer, der ødelægger symmetrien og ved at fjerne de mange ventilationsriste, der sidder som sår i murværket. Derudover bliver taget skiftet, og der er planer om nye kviste på en nyindrettet tagetage.

»Det er en god historie med et lokalt firma, der er vokset fra ingenting, og som nu er klar til at investere i next level med domicil i de gamle hospitalsbygninger,« siger Stephen Willacy.

Og investeres skal der.

Også indvendigt i den små 4.000 kvadratmeter store hovedbygning med sidebygninger og i den lavere, gamle vaskeribygning på små 900 kvadratmeter.

Planen er, at hovedbygningens tre midterste etager skal bygges om til storrumskontorer, med mødelokaler og mindre kontorer i sidefløjene. I tagetagen bliver der et stort mødelokale, mens der i parterre-etagen skal være kantine, køkken og mødelokale.

Det viser en aktindsigt, avisen har fået i byggesagen hos Aarhus Kommune.

Den gamle vaskeribygning vil Kiloo gerne indrette med lejligheder og værelser til nye medarbejdere fra ind- og udland, der endnu ikke har fundet en bolig i byen. Derudover skal der være fitnesslokale og et rum til meditation.

Parkering under haven

Det nye firmadomicil skal efter planen have sit eget omkring 1.000 kvadratmeter store parkeringsanlæg under det nuværende havealæg. Her bliver der plads til omkring 35 biler og med ind-og udkørsel ad Lars Kruses Gade.

Også den del af Kiloo-planerne er stadsarkitekten positiv overfor.

»Det er en meget fornuftig parkeringsløsning, der betyder, at Kiloo ikke kommer til at belaste i et område, hvor det i forvejen kan være svært at finde parkering,« siger han og fortsætter:

»Det er jo lidt en hemmelig have, der ligger derinde bag muren. Og det bliver den ved med at være. Muren bliver bevaret, og der er lavet en meget flot plan for et nyt haveanlæg over parkeringskælderen.«

Ingen kommentar

Aarhus Kommune skal den kommende tid tage stilling til tre byggeansøgninger: En for ændringer af det gamle hospitals ydre, en for indvendige ombygninger og endelig en for parkeringskælderen.

Kiloos stifter og administrerende direktør, Jacob Møller, skriver i en mail til avisen, at han endnu ikke er klar til at kommenterer firmaets planer med Skt. Josephs Hospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Ung mand stukket med kniv i boligområde: Politiet søgte med hunde

Annonce