Annonce
112

Fire varetægtsfængslede mænd sigtet for livsfarligt angreb: Skød mod bil og stak offer med kniv

De fire mænd blev fremstillet fredag formiddag ved Retten i Aarhus. Foto: Axel Schütt
34-årig skudt efter og stukket med kniv tæt på hjertet. Fire unge mænd sigtet i sagen.

AARHUS: Fire mænd blev fredag formiddag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus, hvor de var sigtet for forsøg på manddrab i forbindelse med et overfald 4. januar.

Alle fire mænd blev varetægtsfængslet frem til 5. februar. Alle nægter sig skyldige og tog forbehold for at kære kendelsen, oplyser Østjyllands Politi på Twitter.

Overfaldet skete omkring klokken 1.18 natten til 4. januar på Gudrunsvej i Brabrand, hvor flere borgere i området ringede til Østjyllands Politi, fordi de mente at have hørt skud. Det viste sig at holde stik, for efterforskningen har efterfølgende vist, at der blev affyret mindst et skud mod to mænd i en bil. Den ene, en 34-årig mand blev også stukket med en kniv i venstre side af brystet, tæt på hjertet. Han er udenfor livsfare. Den anden mand i bilen, en 26-årig, blev også stukket med "en lang, spids kniv eller lignende," som der anklageren sagde i retten. Den 26-årige kom dog ikke alvorligt til skade, da han havde en skudsikker vest på.

Stemningen i retssal 13, hvor de fire unge mænd blev fremstillet, var intens, ikke mindst på grund af en stor mængde tilhørere, der langt fra var tilfredse med rettens beslutning om at lukke dørene. Flere af dem var i familie med de tiltalte, og ville gerne have hørt forklaringerne, men det fik de altså ikke lov til. Dørene blev lukket af hensyn til den videre efterforskning.

Inden de blev det, blev sigtelsen dog læst op, hvor det blandt andet kom frem, at mændene altså er sigtet for forsøg på manddrab på grund af skyderiet, og fordi de ifølge sigtelsen skulle have råbt noget i stil med "Jeg dræber dig, jeg chopper dig" efter den 34-årige og derefter "også ham!" inden den 26-årige blev stukket. Den episode bliver den ene af mændene, en 18-årig mand, specifikt sigtet for grov vold i forbindelse med.

Annonce

Ikke banderelateret

Hos Østjyllands Politi er man godt tilfredse med, at det er lykkedes at anholde de fire mænd.

- Ifølge lægerne var det meget tæt på, at den 34-årige var blevet ramt i hjertet, så vi betragter angrebet som et forsøg på manddrab. Vores vurdering er, at overfaldet skyldes en intern konflikt, som kulminerede natten til lørdag, lyder det fra vicepolitiinspektør Lennart Glerup. Han afviser dog, at konflikten er banderelateret.

De tre af mændene er 19 år, mens den fjerde er 18. De blev anholdt torsdag omkring klokken 11.30.

Dørene til grundlovsforhøret blev som sagt lukket af hensyn til sagens videre efterforskning, og af samme årsag ønsker Østjyllands Politi ikke at sige mere om sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce