Annonce
Østjylland

Skuespiller flyttede hjemmefra, før han fyldte 17 år: Det er ikke fordi, jeg forbander min hjemby

Jens Jørn Spottag spiller far og Rosalinde Mynster er hans datter i "Hvor kragerne vender". Ligesom datteren i filmen forlod Jens Jørn Spottag som ung sin hjemby, men han har gode minder om Odder, som han jævnligt besøger. Foto: Hyæne Film
Jens Jørn Spottag er aktuel i film, der handler om, at vi ikke kan løbe fra vores fortid og hvor vi kommer fra. Selv husker han minderne fra sin barndomsby og sin familie med glæde.

Odder: "Janteloven, den er bare sprøjtet ind i modermælken herude".

Sådan lyder en af de københavnersmarte replikker i en ny film, hvor Jens Jørn Spottag spiller en landmand med gummistøvlerne solidt plantet i mulden.

Han og familien får besøg af datteren Laura, der har lagt afstand fra hjemmet for at leve et kunstnerisk bohemeliv i København som forfatter. Og så går det ellers løs i det humoristiske familiedrama "Hvor kragerne vender", der har premiere torsdag aften.

Annonce

Jens Jørn Spottag flyttede selv hjemmefra familien i Odder, før han var fyldt 17 år, for at forfølge drømmen om at blive skuespiller. Men det var ikke i trods.

Et rabiat skifte

- Jeg har ikke som Laura i filmen haft et behov for at lave så rabiat et skifte og være så konsekvent. Jeg har ikke oplevet, at mine forældre har set ned på de valg, jeg har truffet, og jeg har ikke haft behov for at konfrontere dem så voldsomt, som hun gør i filmen. De har givet mig lov til at flagre væk, siger den 63-årige skuespiller.

"Hvor kragerne vender" handler om Laura, der vender hjem for at deltage i sin brors bryllup. Han skal giftes med Lauras barndomsfjende, som er på vej til at overtage Lauras plads i familien. Og selv om Laura har lagt afstand til familien, så har hun ikke lyst til at give sin plads i den væk. Foto: Hyæne Film

Han fik luft under vingerne og blev en anerkendt skuespiller. Jens Jørn Spottag bor i dag på Østerbro i København og har et lille sommerhus ude i naturen i Nordsjælland, og så har han stadig et godt forhold til sin hjemby, selv om han ikke har tænkt sig at flytte tilbage.

- Jeg besøger stadig min mor, der bor i Odder. Jeg kommer så tit, jeg har tid og overskud til det. Og jeg kan godt lide at komme hjem. Odder er et dejligt sted, men jeg kunne ikke bo der. Det er ikke fordi, jeg forbander det og kalder det et bonderøvssted, som hun gør i filmen. Men når du laver teater, er du afhængig af at bo ved en metropol, siger Jens Jørn Spottag.

Annonce

Bagerens søn

Mange i Odder kender ham som bagerparrets søn, og han var typen, der var livlig i skolen. At sidde stille på en skolebænk var ikke hans metier, og allerede som 11-12-årig vidste han, at han ville være skuespiller.

- Jeg havde det bedre, når vi havde dramatik eller var i skolekøkkenet. Jeg havde også en ide om at komme ud som koksmat (kokkeelev på et skib, red.), så jeg kunne komme ud og se verden, siger Jens Jørn Spottag.


Jeg fryder mig ved at tænke på min barndom og ungdom.

Jens Jørn Spottag


Han havde fået fat i ansøgningspapirer fra et rederi, da han hørte, at Aarhus Teater søgte en regissørelev. Han droppede de store oceaner og blev elev bag de skrå brædder.

- Det var skidespændende at se, hvordan det hele gik til, når jeg nu vidste, jeg ville være skuespiller, husker han.

Han blev uddannet på Odense Teaters Elevskole, og teateret fascinerer ham.

- Jeg vil meget nødigt undvære teateret, så vil jeg hellere undvære at lave film. På scenen kan du hele tiden vende tilbage og gøre det bedre, og der sidder hele tiden et nyt publikum. Når du har lavet en dags optagelser på film, vender du aldrig tilbage, siger Jens Jørn Spottag.

Annonce

Stik næsen lidt frem

Som skuespiller har han gennem årene været på en del turneer og besøgt mange byer.

- Når man går en tur, aner man ikke, hvilken by man er i, der er de samme butikker. Odder ligner de andre byer lidt for meget. Man kunne godt have tilladt sig at stikke næsen lidt længere frem. Byen har tilladt sig nogle gevaldige fejltagelser og gjort sig selv upersonlig. Da man nedlagde Raupachs Gård, kunne man have skaffet sig et muligt centrum. Det smadrede man for at lave en vej. Der har også været planer om at fjerne Danmarks længste allé (Rathlousdals Allé, red.). Det er hjernedød tankegang, mener Jens Jørn Spottag.

Blå bog

Jens Jørn Spottag er født i Odder 13. december 1957, var regissørelev på Aarhus Teater 1974-1978 og blev uddannet skuespiller på Odense Teaters Elevskole 1979-1983.

Har optrådt i talrige teaterstykker, film og tv-serier. Er en alsidig og anerkendt skuespiller, som mestrer både de små teaterscener og de store film og har fået adskillige priser, heriblandt en Robert for bedste mandlige birolle i filmen "To Verdener."

Et stort publikum fik øjnene op for ham i tv-serien "Bryggeren", hvor han spillede den store rolle som I.C. Jacobsen, og mange så ham som krofatter Marius Fiil i filmen "Hvidsten Gruppen". På teateret har Jens Jørn Spottag blandt andet spillet rollen som soldaten Woyzek, der bragte ham på verdensturne med forestillingen.

1985-2005 gift med skuespilleren Dea Fog, som han har to døtre med. Er i dag gift med skuespilleren Tammi Øst og blev i 2017 ridder af Dannebrog af 1. grad. 

Nok er han flyttet, men han følger stadig med i, hvad der sker i byen.

- Jeg hører historier fra min mor om, hvad der rører sig. Jeg håber, I får held med at få liv i Centralhotellet. Der har jeg gået til afdansningsbal og til dans hos fru Dolleris i den store sal, hvor vi kom skridende ind i laksko og nylonskjorte, med vandkæmmet hår og butterfly med en perle på. Jeg har et hav af erindringer fra Odder, og jeg fryder mig ved at tænke på min barndom og ungdom. Jeg sidder ikke og tænker, det var godt, jeg kom væk derfra. Men selvfølgelig skulle jeg af sted, for jeg vidste, jeg skulle noget på den anden side, husker Jens Jørn Spottag.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Debat For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Kender du Djurslands oversete sø? Tag klapvognen med ud i naturen og mød en mordgåde fra stenalderen

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce