x
Annonce
Navne

Skuespiller går den usikre vej: Ikke så pæn at det gør noget

Skuespiller Jens Jørn Spottag er her fotograferet ved sin husbåd i København. Foto: Nikolai Linares/Scanpix

Skuespilleren Jens Jørn Spottag, der er vokset op i bagerfamilien Spottag - dem med Langenæsbageriet i Aarhus - har gang på gang udfordret sin "almindelighed" i sine 35 år som skuespiller. Onsdag 13. december fylder han 60 år.

"Det er jo også fysiognomien og fremtoningen, der afgør, hvilke roller man får lov at spille. Den der medfødte maskulinitet og alvor - hvor den så end er kommet fra - kan jeg jo nok ikke afskrive mig. Det er vel noget genetisk pis!".

Sådan sagde skuespilleren Jens Jørn Spottag i et interview med Berlingske for et par år siden. Endnu en gang var han sat til at spille en pæn, seriøs mand - håndboldtræneren i John i tv-serien "Arvingerne".

Det er muligt, at Jens Jørn Spottags "almindelighed" - en vis maskulin ro og tyngde - undertiden har givet ham særlige roller. Det var bl.a. denne evne til at gestalte enhver, der gav ham rollen som "Woyzck" i den internationale stjerneinstruktør Robert Wilsons version af Büchners drama - en forestilling, der, efter verdenspremieren på Betty Nansen Teatret i København, sendte Spottag kloden rundt på en tiljublet turné.

Men han har heldigvis ikke været for fastholdere og har gang på gang formået at sprænge rammerne med en frodig galskab, som ligger på lur under den pæne overflade.

Og heldigvis er Jens Jørn Spottag også et sted i karrieren, hvor udfordringerne står i kø. Han har på andet år sagt ja til at være en del af ensemblet på Det Kongelige Teater, hvor opgaverne lines op for ham. En skuespiller skal først og fremmest bruges, og også i denne sæson har Jens Jørn Spottag haft sin sag for. I øjeblikket krabber han rundt som Jeronimus i nationalscenens alternative udgave af Holbergs komedie "Maskerade", og vi har lige set ham som en næsten for afdæmpet slyngel Jago i "Othello" - med netop hans almindelighed som instruktøren Elisa Kragerups billede af hverdagsracisme.

Og forude venter endnu flere opgaver. Til foråret skal han give liv til selveste overlæge Moesgaard - Holger Juul-Hansens gamle rolle - i dramatiseringen af Lars von Triers "Riget". Endnu en pæn mand, der ikke er så pæn, at det gør noget.

Bagersønnen fra Odder havde "krudt i røven" og fik mange svedere i skolen. En Brecht-produktion i fjernsynet og en inspirerende lærer fik hans øjne op for dramatikken. Han arbejdede som regissør på Aarhus Teater i fire år, inden et højskoleophold, hvor han selv igen kom til at spille teater, fik ham til som 21-årig at søge optagelse på teaterskolen.

Han kom ind i Odense i første forsøg. Karrieren begyndte for alvor på Aalborg Teater, hvor han kom til at spille en lang række roller. Bedre skole kunne man ikke få. Siden blev det til et folkeligt gennembrud i den hundedyre tv-serie "Bryggeren", hvor han - efter eget udsagn - spillede "ham den sure gær-ekvilibrist". Siden er det blevet til et væld af roller på de københavnske scener. Det meste er gået godt.

Og det at gå på scenen er konstant forbundet med nye udfordringer.

"Jo ældre jeg bliver, jo mere vil folk forvente, at de ved, hvor de har mig", sagde han i samme interview, som indledte dette portræt.

"Men så er det min opgave at blive ved med at inspirere mig selv og trække tæppet væk under mig selv - uanset hvor mange ægte tæpper, der måtte dukke op. For jeg er nødt til at gå den usikre vej. Den sikre kan jeg ikke gå".

Jo ældre jeg bliver, jo mere vil folk forvente, at de ved, hvor de har mig.

Jens Jørn Spottag, skuespiller

Jens Jørn Spottag

Født 13. december 1957 ind i en bagerfamilie i Odder. Familien overtog senere - og driver stadig - Langenæsbageriet i Aarhus.Han er uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1983 efter at have arbejdet som regissør på Aarhus Teater i fire år. Blev i 1989 blev ansat på Aalborg Teater. Har været tilknyttet Café Teatret, Teatret ved Sorte Hest og Mungo Park, alle i København. Arbejder i dag på Det Kongelige Teater.

1985-2005 gift med skuespilleren Dea Fog, med hvem han har datteren Ena Spottag, som også er skuespiller. Danner i dag par med skuespilleren Tammi Øst.

Jens Jørn Spottag, der er vokset op i Odder, fylder nu 60 år. Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce