Annonce
Livsstil

Skuespiller: - Jeg trænger til at se bare et eller andet med mennesker af kød og blod

Lone Rødbroe. Foto: Jane Haslund
Annonce

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kulturoplevelser er krydderiet på livet. Det er lige så obligatorisk som salt til et æg. Det skal bare være der, ellers mangler det. Nu her under anden nedlukning er det jo især live-oplevelserne, mange af os trænger til og længes efter. Nu er jeg gift med en musiker, og jeg selv er jo skuespiller, så herhjemme savner vi virkelig at kunne opleve en forestilling eller en koncert.

Lone Rødbroe

Født i 1969. Blev uddannet i dramaturgi fra Aarhus Universitet i 1993, men det er især de danske revyer - blandt andet vinterkabareten ”Mens vi venter” og Randers Egnsteater - hun er kendt for.

Ved siden af revyerne har hun medvirket i filmen ”Klumpfisken” og serierne ”Norskov”, ”Fred til lands” og senest i DR’s nyeste søndagsdrama ”Ulven kommer”, hvor hun spillede plejemoren Dorte.

Hun er aktuel i forestillingen ”Tilfældigvis forbi”, der kan ses 27. marts på Teater V i København og fortsætter spilleperioden på Randers Teater fra 7. til 10. april.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg har lige læst Stine Pilgaards ”Meter i sekundet”, og det var bare en helt fantastisk læseoplevelse, som både var sjov, især brevkasse-indslagene, og meget musikalsk med de små sange, der er med. Den kan efter min mening det hele, den bog. Og så er hele fire af sangene fra bogen kommet med i den nye Højskolesangbog, og som gammel højskolelærer varmer det mit hjerte, og så synes jeg også, det siger noget om kvaliteten af bogen og læseoplevelsen, når den også kan det.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Lige nu er jeg nærmest stort set ligeglad med, om det er en koncert med Deep Purple eller Hansi Hinterseer, der er på plakaten - så længe det er live. For jeg trænger til at se bare et eller andet med mennesker af kød og blod. Når det så er sagt, så har jeg også et album, jeg altid vender tilbage til. Keith Jarretts album ”The Melody At Night With You”, som indeholder alle hans kones yndlingssange, han indspillede engang, han troede, han var dødeligt syg. Det var han heldigvis ikke, men godt lyder det. Det specielle ved musik er også, at det er mere end bare lyde. Det er også erindringer og følelser, som bliver aktiveret. Den forestilling, jeg øver på nu, er også skrevet over Rugsted & Kreutzfeldt-sange, og jeg bliver hver gang skudt tilbage til 1980’erne, hvor jeg var ung og gik til demonstrationer.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Lige nu kan man se en lille perle på DR TV. Serien ”Far”, som er produceret af DR3, er bare supergod underholdning. Det er to unge kvinder, der står bag, og de har virkelig hul igennem til noget rigtigt humormæssigt. Det er et roadtrip, som leder tankerne hen på ”Charlot & Charlotte”. Jeg synes, den er hylende morsom, så en anbefaling herfra.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg har to yndlingsmuseer, som jeg uanset hvad altid skal forbi, hvis jeg er i nærheden. Det ene er Vendsyssel Teater, for der har de en fantastisk udstilling om den danske maler Poul Anker Bech. Han var vendelbo, ligesom jeg er, og han forstår virkelig at fange himlen over Vendsyssel på en helt særlig måde. Der er bare noget kunst, man forstår instinktivt, der taler til en, og det gør hans malerier til mig. Det andet er Rudolf Tegners Museum & Statuepark ved Dronningmølle. Det sjove er, at det udefra ligner en betonbunker, og så indeni vrimler det med de mest fantastiske og smukke statuer. Det gør det også ude i skulpturparken, som man for resten kan besøge året rundt. Et lille corona-venligt tip, hvis man trænger til at se nogle statuer.


Der vil altid være en lille ting, man lærer eller tager med sig, for det må der være, når nogen har brugt tid på det. Ingen laver noget lort med vilje for at spilde folks tid.


- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg har noget for garn, og jeg hækler for fulde gardiner. For det første er der noget utroligt meditativt ved at sidde der med hæklenålen, og for det andet så er der noget ved håndværkstraditionerne ved hækling, som jeg synes er interessante at lære, men også at være med til at holde i live ved netop at praktisere det. Og så er det jo også sjovt. Jeg har en forkærlighed for at hækle klassiske jagttrofæer - alt fra zebraer og hjorte til elefanter og løver - og så i sjove farver, så elefanten for eksempel er lysegrøn. Men her på det seneste har jeg også kastet mig over historisk vigtige kvinder som dronning Elizabeth, Greta Thunberg og Cleopatra, for de fortjener også at blive hæklet.

- Hvilke kulturoplevelser drømmer du om at få mere tid til?

- Vi er ellers ikke fans af nytårsforsæt herhjemme, men i år har vi vedtaget, at når det hele åbner igen, og man igen kan komme ud og opleve kultur, så skal vi skiftes til at finde en live-oplevelse som en forestilling, musik eller noget tredje, hver måned. Før corona var der så stort udbud af oplevelser, at man nogle gange tabte pusten og endte med ikke at komme af sted, men jeg er sikker på, at vi med den her nye regel vil gøre os mere umage til at udvælge den helt rigtige oplevelse til hinanden.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg har en regel, som hedder ”There is always a shoe”, og med det menes der, at der uanset hvad altid er et eller andet, man kan tage med sig videre - selv i det allerværste bras, man lige har spildt tre timer af sit liv på. Der vil altid være en lille ting, man lærer eller tager med sig, for det må der være, når nogen har brugt tid på det. Ingen laver noget lort med vilje for at spilde folks tid. Der er altid en lille lære et eller andet sted, man kan tage med sig - også selvom den kan være meget lille nogle gange. /DB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Byudvikling For abonnenter

Burgerbar og flere restauranter på vej: Strandvejen i Risskov bliver nyt madcentrum

AGF

AGFere om medaljekampen i Superligaen: - Vi er ikke favoritter mod nogen af de tre andre tophold

Annonce