x
Annonce
Navne

Skuespiller Søren Spanning er død: Vil blive husket som statsministeren i Borgen

Skuespiller Søren Spanning havde sin sidste større skuespilsrolle i DRs dramaserie "Borgen", der sluttede i 2013. Året efter blev han ramt af en hjerneblødning, der delvist lammede ham. Nu er han død, 68 år gammel. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Den 68-årige skuespiller Søren Spanning, der er uddannet ved Aarhus Teater, døde onsdag. Han vil blive husket for sine roller i blandt andet Borgen og Taxa.

AARHUS: Skuespiller Søren Spanning døde onsdag, oplyser hans familie til Ekstra Bladet.

Han blev 68 år.

Søren Spanning er kendt for en lang række roller i dansk film. Blandet andet spillede han statsminister i DR's dramaserie "Borgen", ligesom han også havde større roller i "Taxa", "Ørnen" og julekalenderudgaverne af "Krummerne".

Skuespilleren efterlader sig sin hustru Karen-Lise Mynster og børnene Jasper, Line og Rosalinde. Sidstnævnte - Rosalinde Mynster - vil mange kende for hendes rolle som Fie i TV2's Badehotellet.

Annonce

Du husker ham måske fra:

  • Borgen - statsminister Lars Hesselboe (serie, 2010-2013)
  • Lærkevej - hjemmeværnsmanden Torben Dahl (serie, 2009-2010)
  • Guldhornene - guden Odin (julekalender, 2007)
  • Jul i Valhal - guden Odin (julekalender, 2005)
  • Hotellet - direktør Jens Kirk Andersen (serie, 2001-2002)
  • Brødrene Mortensens Jul - faderen Benny Mortensen (julekalender, 1998)
  • Taxa - Lottes eksmand Claus (serie, 1997-1998)
  • Krummernes Jul - skurken Bent (julekalender, 1996)

Lord Voldemort

Søren Spanning blev uddannet fra Aarhus Teater i 1976 og var herefter ansat på teatret frem til 1980.

Siden blev han tilknyttet det Kongelige Teater i København, men i den brede danske befolkning er han nok mest kendt for sine roller på TV.

Han har blandt andet været med i komedieserien Lærkevej, hvor han spillede hjemmeværnsmanden Torben Dahl, der ikke skyede nogen midler for at opnå det, han ønskede.

Blandt de yngre seere var Søren Spanning næppe særlig kendt, men han har faktisk haft en meget fremtrædende rolle i den danske udgave af Harry Potter. Her spiller han Lord Voldemort - eller i hvert fald den unævnelige onde troldmands danske stemme.

Svære sidste år

I begyndelsen af 00'erne fik Søren Spanning konstateret leukæmi, men kæmpede sig gennem sygdommen med hjælp fra en stamcelledonor.

Senere, i 2014, blev han ramt af en hjerneblødning, der betød, at han blev kørestolsbruger.

I 2016 fortalte han til Ekstra Bladet, at hjerneblødningen havde gjort ham lam i venstre side, og at han var "vred over det".

Sygdomsforløbene gjorde, at han ikke har optrådt i mange film de seneste år.

Ifølge filmsiden IMDb spillede han senest med i kortfilmen "Afvej" i 2015.

I filmudgaven af Lærkevej (Til døden os skiller) spillede Søren Spanning den militærbesatte hjemmeværnsmand Torben, som gjorde alt for at hjælpe den fordrukne Elisabeth (Søs Egelind), der var døende af nyresvigt. Han gik så vidt som til at opspore hendes forsvundne søster for at franarre hende en nyre. Foto fra filmen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce