Annonce
Kultur

Skuffelse hos Smukfest og Northside: Genåbningsplan kommer alt for sent

Smukfest havde gerne set, at Folketinget var kommet med en klar udmelding i forhold til årets festivaler. Arkivfoto: Axel Schütt
Både Northside og Smukfest arbejder videre i troen på, at årets festivaler kan afvikles. Northside ser dog gerne, at den hurtigt arbejdende ekspertgruppe, der skal være klar med en udmelding i midten af april, sætter tempoet op og bliver færdig før tid.

AARHUS/SKANDERBORG: Mens Folketingets genåbningsplan skabte vished og optimisme i en række brancher, så var der ikke meget konkret at hente for de danske festivaler. Meldingen fra partierne bag planen lød på, at der bliver nedsat en hurtigt arbejdende ekspertgruppe som skal se på den videre planlægning af "større forsamlinger og arrangementer".

Forventningen er, at ekspertgruppen midt i april skal komme med forslag til, hvordan de større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

Hos Smukfest vakte den melding ikke ligefrem jubel. I stedet havde man gerne set en tydelig og hurtig udmelding om mulighederne for afvikling af festivalerne.

- Vi er skuffede over, at de danske festivaler ikke er en del af genåbningsplanen, siger Søren Eskildsen, talsmand for Smukfest.

Han mener, at den ekspertgruppe bliver nedsat alt for sent.

- Vi har i månedsvis bedt om at blive en del af løsningen. Det har vi, fordi vi har ekspertisen til at håndtere store menneskemængder, siger Søren Eskildsen, der dog glæder sig over, at ekspertgruppen omsider er nedsat.

Han både håber og tror, at ekspertgruppen kommer til at trække på festivalernes erfaringer.

- Vi har en helt klar forventning om, at den ekspertgruppe, der skal nedsættes, den involverer festivalernes kompetencer i at håndtere store menneskemængder, og de muligheder vi har for at lave store arrangementer så sikkert som muligt.

Annonce

Planlægningen fortsætter

15. marts i år indgik den socialdemokratiske regering sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet en aftale, der kaster et sikkerhedsnet ud til festivalerne.

Aftale betyder, at hvis covid-19 sætter en stopper for festivalerne og andre større arrangementer til sommer er der afsat en halv mia. kroner til kompensation.


Vi er klar til at implementere det, der skal til, men afstandskrav og mundbind - det er meget, meget vanskeligt at se for os

Søren Eskildsen, talsmand for Smukfest


Sammen med mandagens melding betyder den aftale, at Smukfest fortsætter planlægningen forud for den kommende fest i bøgeskovene ved Skanderborg fra 4. til 8. august.

Udgangspunktet er at årets Smukfest kommer til at ligne en helt normal smukfest. Det er muligt at der bliver ekstra fokus på rengøring og afspritning og at corona-passet bliver et krav. Derimod ser festivalens talsmand ikke afstandskrav og mundbind som en mulighed. Arkivfoto: Flemming Krogh

Udgangspunktet er, at det bliver en festival, som festivalgæsterne kender den. Det kan være, at vaccineudrulningen gør, at det bliver en festival, hvor stort set alt er normalt - med eller uden coronapas.

- Og så skal der nok implementeres nogle hygiejnemæssige tiltag i form af øget rengøring og håndsprit, som man kender fra samfundet generelt. Vi er klar til at implementere det, der skal til, men afstandskrav og mundbind - det er meget, meget vanskeligt at se for os, siger Søren Eskildsen.

Annonce

Det haster

Mens Smukfest først er i begyndelsen af august, er årets Northside sat til at blive afviklet 3.-5. juni og er dermed mere presset på tid.

Arrangørerne har ikke været de mest flittige til at melde ud om årets festival, der efter planen finder sted på Aarhus' nye festivalplads ved Eskelunden.

Foreløbig er der kun præsenteret et enkelt band på årets festival. Det er Kashmir, som er sat til at spille lørdag 5. juni.

I en mail til Århus Stiftstidende meddeler Northside, at det er positivt, at regeringen har præsenteret en mere langsigtet plan.

- Vi havde dog forventet, at der var kommet en tydelig afklaring af muligheden for store arrangementer og festivaler til sommer. Det havde været mere hensigtsmæssigt for både gæster, frivillige, artister, leverandører og ikke mindst for at sikre en fortsat ansvarlig planlægning, hedder det i festivalens melding.

Northside håber på, at det hurtigt arbejdende udvalg sætter ekstra tempo på arbejdet, så der kommer en udmelding før midten af april. Arkivfoto: Flemming Krogh

Ligesom Smukfest vælger Northside at opfatte genåbningsplanen , som et udtryk for, at regeringen tror på, at festivaler kan lade sig gøre til juni.

- Vi må antage, at regeringen havde meldt ud, hvis dette ikke var tilfældet, skriver Northside, der derfor fortsætter planlægningen.

- Og så må vi sætte vores lid til, at den hurtigt arbejdende ekspertgruppe tidligere end midt april kan fortælle os hvilke forhold og restriktioner, der kommer til at gøre sig gældende for afvikling af festivaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce