Annonce
Debat

Skulle det være et stykke valgflæsk?

landsting landstinget paragraf lov grundloven christiansborg holde øje med nex

Regeringens finanslovsforslag kunne give indtryk af, at der er ekstraordinære gaver på vej både her og der.

Endelig også med et par gode gaver til den danske kultur: To kommende regionale kunstfonde - og så har regeringen tænkt sig at stoppe den årlige grønthøster, der ellers helt automatisk barberer to procent af bevillingerne til blandt kulturområdet.

Signalet om at stoppe grønthøsteren er et særlig godt signal. Hvis altså der ikke bare er tale om valgflæsk.

Det kunne være signal om, at der ikke længere kan eller skal spares mere på det område, der tilfører vores samfund og os som borgere de oplevelser, der sætter livet i relief, giver plads til refleksion, glæde og ny inspiration til resten af livet og arbejdslivet. Men jeg kan desværre godt blive i tvivl, om ikke netop der bare er tale om valgflæsk.

For hvorfor skal grønthøsteren først stilles i garagen i 2022? Hvad er argumentet for at vente? Og hvorfor giver man indtryk af, at ville stoppe ordningen, når der reelt er tale om en model, hvor kulturen skal spare, og pengene så efterfølgende uddeles igen?

Er det for lige at vride kulturlivet endnu et par år med besparelser? ... og så igen? Kigger vi lige kort i tallene for den kommende finanslov, så er udsigten for 2019 langtfra en gavebod. Hvis den årlige grønthøster fortsætter som varslet, spares der i 2019 f.eks et par millioner på den særlige støtte til at skabe ny musik via Statens Kunstfonds Musiklegatudvalg. Det er dén støtte, der blandt andet medvirker til, at der skabes og udvikles spændende ny musik, som både ender på hitlisterne og skaber international opmærksomhed i koncertsale langt uden for de danske grænser. Altså spares der næste år i støtten til de skabende kunstnere i en tid, hvor dansk musik i forvejen er truet af streamingtjenesternes algoritmesystemer. Og hvor kunstnerne oplever, at det bliver mere og mere vanskeligt at leve af musikken. Det er en virkelig ærgerlig politisk prioritering!

Ser vi på et andet at de vigtige steder, hvor musikken får støtte til at komme ud og blive præsenteret for publikum, spares der næste år omkring 10 millioner kroner i Statens Kunstfonds Projektudvalgs bevilling. Projektudvalget er at betragte som pulsåren i dansk musik. Det er den, som f.eks sørger for at alt slags musik kan præsenteres for hele den danske befolkning via honorar eller transportstøtte. Med andre ord endnu en rigtig ærgerlig politisk prioritering!

Disse to vigtige områder er bestemt ikke ramt af regeringens gaveregn, men skal til gengæld beskæres, fordi den årlige grønthøster fortsætter. Jeg har aldrig været tilhænger af, at man laver en automatisk mindre bevilling ud over et helt område. Det er svært at se, at der kan ligge vigtige politiske prioriteringer og beslutninger om i hvilken retning, man politisk ønsker at bevæge dansk kultur bag det valg ... med mindre det da er en generel disrespekt for et helt område. Som komponist og formand for 1700 gode kolleger, der for langt størstedelens vedkommende må kæmpe med det yderste af neglene for overhovedet at skabe en minimumsindtægt ikke meget højere end understøttelsen, kan jeg altså hurtigt pege på et par gode muligheder for at vise anderledes positiv opmærksomhed om dansk kulturliv og dansk musikliv.

Måske der er en politiker, der kan fristes til at pege på en af vores fantastisk store internationale stjerner. Og måske endda få det over sine læber, at musikken gør det endda rigtigt godt? Jeg skal hilse fra de ni ud af ti andre komponister og sangskrivere med svaret, at musikken har brug for oprigtig opmærksomhed. Og det kan altså ikke vente til 2022!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce