Annonce
Aarhus

Skulpturen er ude af synk med tidsånden

Trine Rytter Andersen er overrasket over de voldsomme reaktioner. Foto: Lloyd Revald
"Balls Tell it All" er anakronistisk og plat og passer ikke til Godsbanen, mener kritiker.
Annonce

AARHUS:  Trine Rytter Andersen havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig den massive reaktion, hendes indlæg om skulpturen "Balls Tell it All" på Godsbanen, har givet.

Historien er løbet som en steppebrand fra den ene nyhedsplatform til den næste.

- Selvfølgelig er jeg bevidst om, at jeg gik skarpt, karikerende og frækt efter personen Flemming Dybbøl og de famøse boller og kan forstå, at hans umiddelbare reaktion var vrede og irritation over at blive fremstillet som en tonedøv nosserøv. Senere steppede han heldigvis op og håndterede de mange konfrontationer med humor, integritet og ægte debatlyst, siger den århusianske kunsthistoriker og fortsætter:

- Jeg er ikke en kedelig, snerpet klidmoster. Jeg har det storartet med den type klassiske og historiske mandefremstillinger, som skulpturen udgør. Men der er meget stor forskel på en skulptur, der viser det hele menneske, og en, der kun beskæftiger sig med de afhuggede genitalier. Netop nuancerne interesserer mig.

Annonce

Urgamle traditioner

Trine Rytters hovedpointe er, at "Balls Tell it All" er ude af synk med tidsånden, fordi den trækker på nogle urgamle patriarkalske stammetraditioner, hvor mandens nosser fejres som et symbol på kraft, mod og viljestyrke.


Jeg er ikke en kedelig, snerpet klidmoster.

Trine Rytter Andersen


- Disse egenskaber efterspørger vi også i kulturlivet, men de er kun en lille del af de mange facetter, der kendetegner en god kunstner eller en dygtig kulturproducent i dag. Skulpturens mangel på selvdistance, god formøkonomi og nuancer er problematisk. Når man kobler det sammen med dens titel, bliver det for alvor demonstrativt, unuanceret og primitivt.

Annonce

Upassende på stedet

Trine Rytter synes, at nosserne er anakronistiske og platte, og at de slet ikke passer til Godsbanen, som er et sted for seriøs kulturel produktion, der beskæftiger sig med æstetik, dannelse og ånd.

- Jeg mener heller ikke, at vi i dag har et konsensus om, at mandens hjerne eller nosser kan bruges som målestok for alle. Det er et levn fra gamle dage. "Balls Tell it All" er udtryk for en lavpandet, dum og krænkende patriarkalsk kultur, siger Trine Rytter.

Hun siger, at hun tager kunsten alvorlig og synes, at skulpturer i det offentlige rum bør være valgt med stor omhu.

- "Balls Tell it All" ville jeg stille i skammekrogen. Når alle har fået lov til at se den, bør den flyttes til et andet sted. Måske kunne den sælges ved en auktion, siger Trine Rytter.

Indtil videre er hun og Flemming Dybbøl enige om, at de er uenige om skulpturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce