Annonce
Aarhus

Slag, spark og spyt på kommunalt bocenter

Bocenter Tranbjerg består af fire huse med i alt 27 lejligheder. Foto: Axel Schütt.

86 gange i løbet af et år har ansatte på et kommunalt bocenter i Tranbjerg måttet låse sig inde på kontoret eller trække sig tilbage, fordi de følte sig truede. Nu overvejer en vred mor at slæbe kommunen i retten.

AARHUS: Driften af et bosted for handicappede i Tranbjerg, Bocenter Tranbjerg, går alt andet end gnidningsfrit for Aarhus Kommune.

Det var her, at en mandlig sindsforvirret beboer 17. marts i år trængte ind til en anden beboer, en multihandicappet kvinde, og barrikaderede sig. Da politiet kom, lå kvinden nøgen på sin seng. Det fik hendes mor, Pia Nielsen, til at frygte, at datteren var blevet voldtaget.

Nu viser en aktindsigt, Århus Stiftstidende har fået, at episoden 17. marts skete i forlængelse af en særdeles turbulent periode for bocentret.

I løbet af et halvt år - fra maj til oktober 2016 - var der 106 registreringer af vold mod personalet. Slag, spark, spyt, krads, bid og nap.

Samme sted måtte ansatte 86 gange i løbet af 2016 låse sig inde på kontoret eller trække sig tilbage, fordi de følte sig truede.

Pia Jensen kobler de mange voldstilfælde og den skræmmende hændelse med datteren sammen med de personalereduktioner, der har været på Bocenter Tranbjerg de seneste år. Hun mener, at kommunen har et ansvar og truer med retssag.

Bocenter Tranbjerg

Bocenter Tranbjerg , Trankærgårdsvej 108 i Tranbjerg, er et samlet tilbud for udviklingshæmmede voksne.

Det består af 27 lejligheder fordelt på fire huse. I øjeblikket bor der 25 beboere på stedet.

Målgruppen er voksne som er udviklingshæmmede og med betydeligt og varigt behov for pædagogisk støtte og omsorg.

I et enkelt af de fire huse har beboerne så meget behov for støtte og omsorg, at der er 20 ansatte.

Kilde: Arbejdstilsynet og Aarhus Kommune.

Stukket med kuglepen

14. november sidste år fik bocentret et såkaldt strakspåbud af Arbejdstilsynet. Flugtvejene for de ansatte i et af husene skulle forbedres, lød kravet.

Påbuddet kom efter, at en af de ansatte ifølge personalet var blevet slået så hårdt af en beboer, at vedkommende havde pådraget sig hjernerystelse. En anden medarbejder var blevet stukket i armen med en kuglepen, og en tredje fik slået sine briller af, da en beboer slog ud efter vedkommende.

Enkelte beboere er der specielt store problemer med. Nogle ansatte er "blevet rykket så hårdt i håret, at hårtotter er revet ud, de er blevet spyttet på, sparket og råbt ad," står der i Arbejdstilsynets papirer.

Siden har bostedet fået yderligere to påbud, som også drejer sig om at forhindre, at de ansatte bliver udsat for vold fra beboerne.

Jeg havde flere gange advaret stedets ledelse mod den pågældende beboer. Samtidig var der på grund af nedskæringer blandt personalet så meget kaos og voldelige episoder på bostedet, at det, der skete, ikke var et tilfælde

Pia Nielsen
Annonce

Mor overvejer stævning

Pia Nielsen mener ikke, at det var tilfældigt, at det kunne ske, at den sindsforvirrede mand, som var stukket af fra et af bostedets andre huse, 17. marts kunne trænge ind til hendes multihandicappede datter.

Da politiet fik åbnet døren, lå datteren, som ikke selv kan tage sit tøj af, nøgen på sin seng. Det fik Pia Nielsen til at frygte, at datteren var blevet voldtaget, og hun fik i den forbindelse datteren undersøgt på Aarhus Universitetshospital. Resultatet af de udtagne DNA-prøver er ikke kommet endnu.

- Jeg havde flere gange advaret stedets ledelse mod den pågældende beboer. Samtidig var der på grund af nedskæringer blandt personalet så meget kaos og voldelige episoder på bostedet, at det, der skete, ikke var et tilfælde. Jeg mener, at der skal placeres et ansvar, og det er derfor, at jeg overvejer at stævne Aarhus Kommune, siger Pia Nielsen.

Annonce

Leder: Vi er inde i god proces

Pia Nielsens advokat, Simon Eilrich fra Advokatkompagniet, tilføjer, at der i første omgang kan blive tale om at rejse en erstatningssag mod den mand, der trængte ind på datterens værelse.

- Jeg forventer, at hans ansvarsforsikring vil dække, hvis han har sådan en. Ellers forventer jeg, at Voldsoffernævnet vil, siger Simon Eilrich.

Århus Stiftstidende har spurgt konstitueret leder på Bocenter Tranbjerg, Inga Nissen, om der efter Arbejdstilsynets påbud er kommet mere styr på de ansattes sikkerhed på Bocenter Tranbjerg.

- Det synes jeg, der er. Vi er inde i en god proces, siger hun.

- Moderen til en af beboerne, Pia Nielsen, mener, at problemerne på bocentret skyldes konstante nedskæringer blandt personalet. Hvad siger du til den påstand?

- Der har været nedskæringer, men det er ikke min fornemmelse, at de er årsag til de episoder, der har været.

- Pia Nielsen truer nu med at stævne kommunen. Hvad siger du til det?

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger Inga Nissen.

Pia Nielsen regner med umiddelbart efter påske at få svar på resultatet af DNA-analysen fra hospitalet.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce