Annonce
Østjylland

Slagsmål om fordeling af 11 millioner pulje-kroner: To Horsens-skoler får alle pengene

Langmarkskolen og Horsens Byskole (billedet) har langt større andel af to-sprogede elever end de øvrige skoler i kommunen og deler efter den nye tildelingsmodel alle 11 millioner kroner i sprogpuljen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Venstres forslag om, at pengene i ny sprogpulje skal følge det enkelte barn, vandt ikke gehør i byrådssalen mandag aften. - Vi kan ikke efterlade Langmarkskolen og Horsens Byskole på perronen, lød det fra flertallet.

Horsens: Er det retfærdigt, at to skoler, Horsens Byskole og Langmarkskolen, tager alle 11 millioner kroner i en sprogpulje tiltænkt skoler, der har udfordringer med tosprogede elever.

Eller skal pengene følge det enkelte barn, så alle skoler med tosprogede børn får del i pengene?

Det blev det helt store debatemne på den åbne del af byrådsmødet mandag aften.

Annonce

På dagsordenen var den såkaldte tildelingsmodel, der fordeler penge til skolerne, og alle partier var enige om grundprincipperne i en ny model, der ifølge dem er mere retfærdig og lettere at forstå end den tidligere.

Sprogpuljen er et delelement i tildelingsmodellen, og her mente flertallet, at pengene skal fordeles til skoler, hvor over 15 procent af alle elever har anden etnisk baggrund end dansk. Det har kun byskolen og Langmarkskolen, der dermed får alle pengene.

Det er retfærdigt og helt nødvendigt for at sikre en god udvikling på de to skoler, mente flertallet, men Venstre satte gang i debatten ved at genfremsætte et ændringsforslag, som ellers tidligere var blevet afvist i børne- og uddannelsesudvalget.


Vi er alle i forhold til tildelingsmodellen enige om, at den skal være mere enkel, mere retfærdig, og at pengene skal følge barnet. Det er det, der er hensigten med vores ændringsforslag.

Ole Dahl Kristensen (V), byrådsmedlem


I små to timer argumenterede Venstre med de øvrige partier for, at pengene skal følge barnet, hvilket ville betyde, at omtrent halvdelen af pengene blev fordelt til andre skoler med et lavere antal tosprogede børn.

- Vi er alle i forhold til tildelingsmodellen enige om, at den skal være mere enkel, mere retfærdig, og at pengene skal følge barnet. Det er det, der er hensigten med vores ændringsforslag, sagde Ole Dahl Kristensen (V).

Kolossal forringelse

Det var der imidlertid ringe opbakning til fra de andre partier. Kun Konservative og løsgængeren Anni Jakobsen endte med at stemme for ændringsforslaget.

Konsekvensen af Venstres forslag ville være en ”kolossal forringelse” på Horsens Byskole og Langmarkskolen, understregede Paw Amdisen (SF), næstformand for børne- og uddannelsesudvalget.

- Vi kan ikke efterlade de to skoler på perronen på den måde, lød det fra gruppeformand Andreas Boesen (S), der påpegede, at Langmarkskolen og Horsens Byskole samlet ville miste 5,3 millioner svarende til omtrent 10 lærerstillinger, hvis Venstres forslag blev vedtaget.

Ole Dahl Kristensen anerkendte, at Venstres forslag ville betyde besparelser på de to skoler.

- Derfor foreslår vi også, at det her indfases over to-tre år. Vi ønsker ikke at fjerne 11 millioner kroner fra de to skoler. Det vil stadig være de to skoler, der får langt de fleste penge, men vi ønsker at tilgodese andre skoler med de samme problemer, sagde han.

Annonce

Fagligt skøn

Lisbeth Torfing (EL) understregede, at procentsatsen på 15 er baseret på et fagligt skøn, og at der er forskel på udfordringerne i at håndtere tre-fire tosprogede elever i en klasse end en eller to.

- På et tidspunkt tipper det. Jeg fornemmer en ideologisk forskel i det her, hvor man kan se det enkelte individ isoleret eller anerkende, at individet indgår i en sammenhæng, sagde hun.

Jakob Bille (LA) stillede et andet ændringsforslag, hvor pengene fordeles som et tilskud direkte til de to skoler og holde sprogproblematikken ude i anerkendelse af, at behovet er der på de to skoler.

Efter den lange debat valgte alle partier dog  at stemme for tildelingsmodellen inklusive fordelingen af pengene i sprogpuljen.

- Der er for meget godt i den samlede indstilling til, at vi kan stemme imod, sagde Anne Lene Løvbjerg (V).

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur

Kæmpe internationalt navn vender tilbage: Northside præsenterer omsider navne til første festival i Eskelunden

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Østjylland

Slut med test uden tid i Odder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce