Annonce
Aarhus

Slap med skrækken: Forsinkede data reddede Skjoldhøj fra tvangsnedlukning

En stor indsats med information og masser af test ser ud til at give resultat i de hårdt ramte århusianske sogne. Foto: Jens Thaysen
Alt peger i retning af, at alle sogne i Aarhus er åbne fra på tirsdag.

AARHUS: Onsdag viste corona-data fra Statens Serum Institut, at Skjoldhøj Sogn på alle tre parametre, der afgør om et sogn skal tvangsnedlukkes, lå over de kritiske værdier. Dermed burde skolen, institutioner, kulturtilbud og indendørs idrætstilbud i Skjoldhøj Sogn have været lukket med virkning fra torsdag.

Sådan gik det imidlertid ikke. Skjoldhøj slap med skrækken, fordi corona-tallene onsdag kom med så stor forsinkelse, at kommunen ikke kunne nå et effektuere en tvangsnedlukning af sognet. De daglige corona-tal fra Statens Serum Institut kommer dagligt klokken 14, men onsdag svigtede teknikken - derfor blev tallene først offentliggjort omkring klokken 17.45.

- Tallene kom meget sent, så vi ikke kunne nå at handle på dem, fortæller stadsdirektør Niels Højbjerg, der er leder af Aarhus Kommunes coronaberedskab.

Annonce

Allerede torsdag har corona-tallene rettet sig op, og Skjoldhøj Sogn er under den kritiske grænse på to af tre parametre, som afgør et sogns skæbne.

Da der fredag træder nye og mere lempelige regler om tvangsnedlukning af sogne i kraft, betyder det, at Skjoldhøj slipper med skrækken - med mindre at corona-tallene de kommende dage stiger betydeligt.

Ravnsbjerg og Gellerup genåbner

Det er der imidlertid ikke meget, der peger i retning af, for i forhold til de nye grænseværdier, der træder i kraft fredag, er Skjoldhøj langt fra den kritiske grænse på to af de tre parametre. Fra fredag kræver det nemlig en incidens - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - på 500, mindst 20 nye smittede de seneste syv døgn og en positivprocent på 2,5.

Torsdag var tallene for Skjoldhøj på henholdsvis 368, 29 og 1,9.

- Og der er det seneste døgn slet ikke registreret nye smittede i Skjoldhøj Sogn, fortæller Niels Højbjerg.


Når tallene er dykket så meget, skyldes det især hårdt arbejde fra organisationer og indbyggerne i de pågældende områder. Den hjælp, de har ydet, er vi meget taknemmelige for.

Niels Højbjerg, stadsdirektør


Ravnsbjerg blev tvangsnedlukket 16. april, og Gellerup dagen efter, men ifølge stadsdirektøren kan indbyggerne i begge sogne godt så småt forberede sig på genåbning. Med mindre der sker en pludselig og uventet stigning i forbindelse med bededagsferien, åbner Ravnsbjerg mandag 3. maj, mens Gellerup åbner tirsdag 4. maj.

Nedlukning af sogne

I den automatiske model for nedlukning af kommuner og sogne justeres grænserne for, hvornår et sogn eller kommune skal lukke ned, så de i højere grad afspejler smitteniveauet på landsplan.

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at lukke et sogn, når både incidens, antallet af smittetilfælde de sidste syv dage, og positivprocenten overstiger et fastsat niveau. Grænserne for nedlukning justeres for sogne således:

  • Incidensgrænsen hæves fra 400 til 500 smittede med COVID-19 pr. 100.000 borgere pr. uge.
  • Positivprocenten hæves fra 2 til 2,5 procent eller mere.
  • Antallet af smittetilfælde fastholdes på 20 registrerede smittetilfælde i alt de sidste syv dage.

De seneste dage har corona-tallene i begge sogne vist en klar nedadgående kurve.

- Når tallene er dykket så meget, skyldes det især hårdt arbejde fra organisationer og indbyggerne i de pågældende områder. Den hjælp, de har ydet, er vi meget taknemmelige for, siger Niels Højbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce