Annonce
Østjylland

Slidt vandtårn til eftersyn: Det er ligesom en bil, der ruster

Vandtårnet på Nygårdsvej har prydet det horsensianske bybillede siden 1971. Arkivfoto
Vandtårnet på Nygårdsvej er i foråret blevet hegnet ind, fordi det efterhånden er nået en alder, hvor der falder små betonflager af. Et større eftersyn med droner har nemlig vist, at næsten 50 år på toppen af Horsens har sat sine spor. Det er dog ikke alvorligt endnu, lyder det fra Samn Forsyning.

Horsens: Når man nærmer sig de 50 år, er det måske på tide med et lille eftersyn. Og er man en høj kleppert på næsten 34 meter, så kræver det lidt ekstra at blive kigget efter i alle revner og sprækker.

Derfor har Samn Forsyning i løbet af foråret haft droner til at flyve omkring vandtårnet på Nygårdsvej i Thorsvang. Dronerne har netop taget billeder af slid og revner i betonen på det gamle tårn, som blev opført i 1971 og dermed er få år fra at runde et halvt århundrede som vandtårn i Horsens.

- Nu har vi et præcist overblik over, hvilken stand vandtårnet er i, når det gælder den udvendige konstruktion. Det er klart, at en 50 år gammel betonkonstruktion ikke står som ny, og billederne viser, at der er en del steder, hvor der er en nedbrydning i gang. Det er ikke overraskende, siger Michael Lind-Frandsen, proceschef hos Samn Forsyning.

Annonce
De små skader, der nu er registreret, blandt andet hvor flager af beton løsner sig, udgør ingen fare for konstruktionen eller drikkevandssikkerheden - hverken nu eller de nærmeste år. Det bliver først et problem, hvis vi ingenting foretager os.

Michael Lind-Frandsen, proceschef hos Samn Forsyning

Rettidig omhu

Han understreger, at selvom optagelserne viser begyndende huller i betonen flere steder, er der ingen grund til bekymring. Dronebillederne viser ikke nogen akutte problemer, men der er dog flere steder, hvor Samn Forsyning skal være ekstra opmærksomme de kommende år.

- Man kan sammenligne det med at finde og kortlægge de første rustpletter på en bil. Bilen kan sagtens køre mange år endnu, men hvis du ikke gør noget, arbejder rusten videre, og til sidst bliver det et problem for bilens sikkerhed. Det samme gælder med vandtårnet, siger Michael Lind-Frandsen og tilføjer, at det handler om "rettidig omhu".

- Vi ser hele tiden nogle år fremad, når det gælder driftsudgifter, og ved et stort anlæg som vandtårnet er det vigtigt at have overblik over, hvor stort behovet er, hvis vi en dag skal begynde at renovere på det, siger han.

Utæt - men ikke meget

Dronebillederne viser blandt andet, at noget af betonen er skallet af, så lidt af armeringsjernet er blevet synligt.

- Hvis der ikke gøres noget, så breder afskalningerne sig, og dermed bliver hullet langsomt større, men de første mange år er der ingen risiko for svigt i konstruktionen - det er kun overfladisk, lyder det fra Michael Lind-Frandsen.

Avisen har fået tilsendt billeder, der viser utætheder - også kaldet udsivninger - på kanten og undersiden af "paddehatten" i toppen af vandtårnet. Ifølge Michael Lind-Frandsen viser de udfældninger, der er i betonet, at der er tale om en meget langsom gennemsivning af vand, og der er dermed tale om en begyndende utæthed.

- Den på konussen (undersiden af "paddehatten", red.) stammer sandsynligvis fra vandreservoiret inde i beholderen, hvorimod den på kanten både kan være utæthed fra tagkanten eller inde fra beholderen. Havde det været en alvorlig skade, så havde der enten været tydelige striber ned ad hele tårnet eller markante udfældninger a la stalaktitter (nedadvoksende drypsten, red.), siger han.

Droner har været forbi vandtårnet og taget billeder af dets tilstand. De hvide plamager til højre er tegn på udsivninger, men ikke noget alvorligt, lyder det fra Samn Forsyning. Foto: Samn Forsyning

Hegn om vandtårnet

Af sikkerhedsmæssige grunde har Samn Forsyning her i foråret valgt at sætte hegn om fundamentet, så gæster på området ikke bliver ramt af de små betonflager, der af og til løsner sig.

Og i løbet af efteråret gennemfører Samn Forsyning desuden en grundig indvendig inspektion af vandtårnet på Nygårdsvej, hvor både rørføring og de bærende konstruktioner får en nøje gennemgang. Herefter er der to mulige konklusioner, siger proceschefen:

- Enten begynder vi at forberede en renovering af vandtårnet inden for de kommende år, så det kan holde i mange år endnu. Eller også skal vi overveje i løbet af nogle år at opføre et alternativ til det gamle vandtårn. Det kan vi ikke beslutte, før vi har en samlet vurdering af, hvad det vil koste at opretholde driften af tårnet. Med dronerapporten har vi taget det første, vigtige skridt, og vi er fortsat i god tid. Vandtårnet kan holde i mange år endnu, men selvfølgelig holder det ikke uendeligt, siger Michael Lind-Frandsen.

Et enkelt sted er der knækket så mange betonflager af, at man kan se armeringsjernet. Det er markeret med en lille blå firkant. Foto: Samn Forsyning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce