Annonce
Debat

Slip Giber Å fri

Siden dæmningen ved Vilhelmsborg var tæt på at styrte sammen, har der været en del debat omkring en eventuel nedlæggelse af søen.

Annonce

Vi har fuld forståelse for, at søen har en værdi som et rekreativt område, men vi vil også påpege nogle væsentlige naturmæssige problemer ved en bevarelse af søen.

For det første har søen det ikke godt! Den er meget påvirket af mange års opfyldning af sediment og mudder fra oplandet og især fra rensningsanlægget og de marker, der har udledt næringsstofholdigt drænvand og materiale opstrøms.

For det andet er søen den sidste af i alt tre søer i å-systemet, hvoraf kommunen har fået lavet omløbsstryg ved møllesøerne ved både Skovmøllen og Fulden Mølle. To velbevarede 'kultur-søer' kan derfor i bredt omfang formidle områdets kulturhistorie. At der skal være en tredje sø, som effektivt spærrer for faunaens frie vandring op til den sidste halvdel af Giber Å-systemet, er meget uhensigtsmæssigt. Man skal også huske, at man ikke vil miste noget natur ved at nedlægge søen, man vil blot få noget andet natur og af en langt bedre landskabelig og naturmæssig kvalitet. Vi har biologisk belæg for at mene, at en nedlæggelse af søen vil give os et super flot og faunamæssigt set fantastisk vandløb helt opstrøms til Tranbjerg. En nedlæggelse af søen vil give os noget helt særligt i kommunen, nemlig en Giber Å med et fra naturens hånd helt utroligt stort fald, som vi ikke har kendskab til andre steder i Danmark for et vandløb af den størrelse.

At genskabe ådalen vil give mere plads til at færdes i området, og så er det selvfølgelig en smagssag, om man er mest til smukke søflader eller storslåede mæanderbuer fra en å, der slynger sig gennem landskabet i sit oprindelige forløb, hvor den skaber flotte variationer i ådalen, der hvor den graver sig ind i skrænterne og giver plads til ynglesteder for den flotte, lille isfugl. Vi har altså her en enestående chance for at genskabe det oprindelige forløb af et af landets smukkeste vandløb.

Ud fra et naturmæssigt perspektiv kan vi ikke se, at søen bør bevares. Der er andre søer i nærheden, og måske kan man overveje at etablere en erstatningssø et andet sted i nærheden.

Et så unikt vandløb som Giber Å fortjener at få en tilfredsstillende miljøkvalitet, hvilket desværre ikke er muligt samtidig med eksistensen af søen, hvis værdier ikke er uerstattelige eller står mål med det, vi kan få ved at genskabe den oprindelige natur.

Slip Giber Å fri!

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce