Annonce
Aarhus

Slut efter 33 år: Aros-rugbrødets opfinder stopper

Michael Spottag stopper som bager i Lagekagehuset. Han var med til at grundlægge Langenæs Bageriet, der senere blev solgt til Lagekagehuset, i 1987. Foto: Flemming Krogh
Michael Spottag, der har været med til at udvikle klassikeren Aros-rugbrødet, stopper efter 33 år som bager i først Langenæs Bageriet og siden Lagkagehuset.

AARHUS: Efter 33 år med først Langenæs Bageriet og derefter Lagekagehuset er det nu slut for 59-årige Michael Spottag, der stopper som bager ved udgangen af måneden.

Det hele begyndte med Langenæs Bageriet i 1987, da Michael Spottag overtog bageriet sammen med hustruen Mitzi Spottag i det sydvestlige Aarhus og sluttede med seks butikker i Aarhus, Vejle og Horsens i 2018, da kæden blev solgt til Lagekagehuset.

Det blev dog ikke et farvel til Michael Spottag dengang, da han sammen med Mitzi Spottag fortsatte i bagerierne i Aarhus.

Annonce

Et farvel bliver det så til nu, for Michael Spottag er blevet enig med Lagkagehuset om at stoppe.

- Lagkagehuset drives på en bestemt måde, og det, jeg kan, det kan de ikke rigtig bruge, så vi blev enige om, at det er bedst, at jeg prøver noget andet, siger Michael Spottag.

Raseri over rugbrød

Da Langenæs Bageriet i 2018 blev opkøbt af Lagkagehuset, opstod der i en kort periode ramaskrig, da sidstnævnte ændrede opskriften på det klassiske Aros-rugbrød.

Det skyldes blandt andet, at de første rugkerner var skåret anderledes end i det klassiske Aros-rugbrød og det gav en anderledes struktur og konsistens. Derudover var der også problemer med surdejen, der smagte anderledes end den surdej, der førhen var brugt i Langenæs Bageriet.

Stor var smilet, da det originale Aros-rugbrød kom tilbage i Aarhus-bagerierne efter et større ramaskrig fra kunderne. Foto: Flemming Krogh

Faktisk nåede raseriet så kritisk et punkt, at Lagkagehuset til sidst sadlede om, og begyndte at lange det oprindelige Aros-rugbrød over disken igen.

Et rugbrød, som Michael Spottag dog ikke er meget for at tage hele æren for.

- Vi udviklede det sammen i bageriet. På et tidspunkt legede vi med en otte-ti forskellige opskrifter. Vi syntes, at mange rugbrød i butikkerne minder for meget om hinanden. Derfor ville vi skabe et brød, der var helt anderledes, har han tidligere fortalt til avisen.

Annonce

Populært med drive-in

Spørger man Michael Spottag, så skyldes succesen med bagerierne blandt andet, at han og Mitzi altid har været gode til at reagere på kundernes behov og løbende justere forretningens efter dem.

- For eksempel sagde nogle kunder, at de gerne ville kunne købe varme rundstykker, selvom de stod lidt sent op. Derfor lavede vi om på, hvornår vi bagte vores brød, siger han.

Langenæs Bageriet i Risskov blev også et af de første af sin slags med drive-in. Idéen opstod i 2010, da Michael Spottag selv oplevede at skulle vente på at betale for benzin, mens ham foran skulle have lavet fire franske hotdogs. Han kunne se, at flere kunder i bagerierne havde tænkt samme tanke.

- Håndværkere var trætte af at stå i kø efter et par smurte rundstykker, hvis kunden foran have 10 blandende morgenbrød, otte kager og pålæg, siger Michael Spottag.

Sidenhen har drive-in vist sig at være populært, både ved håndværkerne, men også hos mange med et handikap og ældre, som havde svært ved at komme ind i butikken.

Annonce

Ikke pension endnu

Præcis hvad der skal ske nu, ved Michael Spottag ikke. Han vil bruge tiden på at tage sig en tænkepause, og finde ud af, hvad næste skridt er.

- Nu vil jeg slutte på en ordentlig måde med medarbejderne og have det her lidt på afstand, og først bagefter lægge planer for, hvad jeg nu vil tage fat i, siger han.

Pension bliver der dog ikke noget af endnu, for den 59-årige bager er klar til mange flere år på arbejdsmarkedet.

- Jeg synes ikke, at jeg er gammel nok til at gå på pension, og jeg mener, at der er rigtig meget af det, jeg kan, der kan være brug for andre steder, siger han.

Selvom det er den rigtige beslutning, kan Michael Spottag godt mærke, at det er lidt trist:

- Det ville da være løgn at sige, at det ikke er sørgmodigt. Det er hele vores arbejdsliv, vi har lagt i først Langenæs Bageriet, siden Lagkagehuset. Men nu skal der ske noget andet.

Mitzi Spottag fortsætter i sin nuværende rolle i butikken på Langenæs Allé.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Rådmand i Aarhus har fået corona: - Nu står den på isolation og onlinemøder

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Annonce