Annonce
Aarhus

Slut for Erhvervsarkivet: Vemodigt farvel til smykkeskrinet

Erhvervsarkivet Aarhus lukkede for sidste brugere fredag. Nu rykker det til Viborg, og tilbage står forundrede brugere. Foto: Axel Schütt

Erhvervsarkivets brugere tog et stilfærdigt, men undrende farvel med arkivet, der flytter til Viborg.

»Så er klokken 13, og vi lukker Erhvervsarkivet. Jeg skal bede jer om at forlade arkivet,« lød det fra arkivar Kenn Tarbensen, da et halvt hundrede historisk interesserede var mødt op fredag i Hack Kampmanns »smykkeskrin« af et hus i Vester Allé for at tage afsked med Erhvervsarkivet Aarhus.

<p>Erhvervsarkivet Aarhus lukkede endegyldigt fredag, da arkivar Kenn Tarbensen måtte bede de fremmødte om at forlade læsesalen. Mandag kommer de første flyttebiler for at køre arkivet til Viborg. Foto: Axel Schütt</p>

De fremmødte kiggede forsigtigt på hinanden som for at spørge, skal vi virkelig gå?

Erhvervsarkivet lukker - vi taler med de sidste brugere

Rigsarkivets ledelse har besluttet, at det ikke længere vil drive en læsesal i Aarhus for byens studerende, forskere, lokalhistorikere og andre historisk interesserede.

Annonce
<p>Et halvt hundrede fremmødte var mødt op for at tage afsked med Erhvervsarkivet og læsesalen. Blandt andet Lars Nikolajsen (i blå trøje, t.h.) , der holdt tale.</p>

Dermed er det slut med at hjemtage arkivalier fra Rigsarkivet og læse dem i Aarhus.

Samtidig er det et farvel til arkivet i det smukke hus, som i 1902 stod klart som Statsbibliotek og dengang blev indviet af en kulturminister og daværende kronprins Christian og prinsesse Alexandrine.

Siden 1. marts 1963 har bygningen fungeret som Erhvervsarkiv. Men nu er det endeligt slut.

Bygningen er solgt til Domstolene og Erhvervsarkivet flytter til Rigsarkivets nye magasiner på en mark vest for Viborg.

For nylig var rigsarkivar Asbjørn Hellum i Aarhus for i læsesalen at forklare lukningen og stille krav om, at Aarhus selv betaler, hvis man vil opretholde en læsesal for Rigsarkivets materialer.

Et krav, han alligevel ikke ville opfylde, da Aarhus Universitets afdeling for historie tilbød at betale for en læsesal for de studerende på Dokk1.

Lukningen fredag foregik i en stilfærdig, men nærmest næsten vemodig atmosfære, hvor enkelte måtte have et lommetørklæde frem. Der blev holdt et par taler lige før døren smækkede i for en væsentlig institution, der har formet og bidraget til byens identitet og historie.

Lokalhistoriker Lars Nikolajsen, Viby, roste de fremsynede folk, der i sin tid oprettede Erhvervsarkivet og glædede sig over den tid, man har haft i Hack Kampmanns inspirerende perle af et hus.

»Vi har forsøgt meget for at forhindre nedlæggelsen, men desværre forgæves,« sagde lokalhistorikeren og takkede bl.a. en nærværende avis for tæt dækning af sagen.

»Det helt centrale problem .fremover er at sikre, at vi fortsat kan låne materialer fra Statens Arkiver til Aarhus. Til trods for at man har haft et år til at finde en løsning, er reelt intet sket. Universitetsledelsen er ved at vågne op, men politikerne i Aarhus Byråd sover stadig. Nu må vi kræve handling. Vi må have en indlånsmulighed i Aarhus,« sagde Lars Nikolajsen.

Han tilføjede ikke uden ironi, at det nok skal lykkes rigsarkivaren at beskytte arkivalierne godt i Viborg, for de vil ikke blive brugt nær så meget som hidtil...

En af dem, der også ærgrer sig over lukningen i Aarhus, er historiker Jens Rasmussen, der især forsker i sin slægt og i Sønderjyllands historie.

»Jeg har brug for at låne materialer i Rigsarkivet og finder det meget besværligt, at vi nu skal til Viborg. Dem, der mener det er nemt, har vist ikke prøvet at komme dertil. Det er jo en dagsrejse frem og tilbage, selv om det somme tider er mindre ting, man skal have tjekket.«

Han er også ked at at miste det netværk mellem historikere, der har været, når man mødtes i Erhvervsarkivet og kunne hjælpe hinanden.

Historiestuderende Sara Hai Abildtrup sad fredag bøjet over arkivalier lige til sidste minut af åbningstiden.

»Jeg kunne lige nå at læse de sidste af mine kilder, inden de lukker,« forklarede Sara Hai Abildtrup, der skriver speciale om adelskvinders rolle som kulturbærere i 1850-1900.

Hun stiler mod at få afsluttet sit speciale efter fem års studier og få sin kandidatgrad til marts. Men skulle der være behov for at tjekke flere kilder fra Rigsarkivets lagre, skal hun fremover til Viborg eller Odense, som begge har læsesale. Det samme skal fremtidens historiestuderende fra Aarhus Universitet.

»Jeg har benyttet læsesalen ret meget. Både til fire eksamener og de sidste fire måneder i forbindelse med mit speciale. Så jeg har været heldig. Det er de kommende studerende ikke. Det er både underligt og besværligt, at man ikke kan bevare en læsesal i Aarhus,« mener Sara Hai Abildtrup.

Erhvervsarkivet lukker på trods af stigende besøgstal. I år har arkivet haft 2.700 besøgende på læsesalen mod 2.363 året før.

Arkivar Kenn Tarbensen vinkede venligt mod døren for at få de fremmødte til at gå.

Nu er historikere jo civiliserede mennesker, så der var ingen voldsomme scener. De forlod høftligt, men helt uden forståelse den smukke bygning, som ikke længere skal være læsesal og mødested.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce