x
Annonce
Kultur

Slut med ØM-revyer i Brædstrup

Revy-historie. I 26 år har man kunnet opleve ØM på scenen på Pejsegården i Brædstrup. Nu er halvdelen, Bjørn "Bønne" Christensen , nr. to fra venstre, og orkester-stifter Anders Errboe, yderst til højre, siet fra, og dermed er der sat punktum for et stykke dansk revy-historie.

Andreas Bo Pedersen fra Cirkusrevyen overtager roret på Pejsegården og har kun udtaget halvdelen af ØM’erne til Pejseshow 2009, der får premiere 11. september.

En epoke i dansk revy-historie er slut. I 26 år har ØM-kvartetten bestående af Anders Errboe, Marius Dahl Knudsen, Anders Barfoed og Bjørn »Bønne« Christensen trukket et stort og trofast publikum til Pejsegården i Brædstrup, men sådan bliver det ikke i år. Når tæppet 11. september går for Pejseshow 2009 bliver det med Andreas Bo Pedersen som kunstnerisk ansvarlig, og han har valgt kun at udtage halvdelen af ØMerne til sit show-hold.

Anders Errboe, stifter af og frontfigur i Østjysk Musikforsyning gennem 35 år, vil ligesom sidste år ikke kunne opleves på scenen. Sidste år måtte han melde afbud på grund af sygdom, men i år har han slet ikke fået tilbudet om at være med. Og det er han kun delvis ked af.

»Jeg må indrømme, at jeg ikke synes, sidste års revy var en ØM-revy. Det var en anden stil og ikke en stil, der passede mig. Derfor er jeg også tilfreds med, at jeg denne gang har været lykkelig fri for at skulle tage stilling til, om jeg ville være med. Jeg er ganske enkelt ikke blevet spurgt,« siger Anders Errboe, der om et par måneder runder 65 år.

En ordentlig finale
Han kalder bruddet med Brædstrup-revyen for udramatisk - men ikke uproblematisk.

»Alting har sin tid, men det er da klart, at der er følelser bundet i et samarbejde, som har strakt sig over så mange år. Jeg mener, at vi sidste år skulle have sat punktum med en revy med titlen »Øm takker af«. Jeg synes, at det var vigtigt, at vi sluttede af på en ordentlig måde, som vi for nogle år siden gjorde det med Kærne i Den Gamle By. Ikke bare for vores egen skyld, men også for det store trofaste publikums skyld.«

Andreas Bo Pedersen har til Pejseshow 2009 sammensat et hold bestående af Farshad Kolghi, Trine Gadeberg, Mikkel Schrøder Uldal, Jesper Fredslund Andersen og de to ØMer Anders Barfoed og Marius Dahl Knudsen. Og sidstnævnte glæder sig til at tage endnu en tørn på Pejsegården.

»Jeg glæder mig virkelig til at komme i gang med nye legekammerater. Det er rart engang imellem at komme over i en fremmed sandkasse,« griner Marius Dahl Knudsen.

Han deler ikke Anders Errboes kritik af sidste års revy.

»Vi har været igennem et glidende generationsskifte, hvor Andreas har fået lov til at blande sig mere og mere. Jeg ved godt, at der blandt os gamle ØMer var delte meninger om revyen, men jeg mener, det er rigtigt med både fornyelse og foryngelse. 26 år med den samme grundstamme og på den samme scene, så kan den vist ikke trækkes meget længere i en branche i konstant udvikling,« siger Marius Dahl Knudsen.

Han roser Anders Errboes mangeårige indsats for at skabe fornyelse og med at finde gæste-skuespillere til revyen, men finder det helt naturligt, at Andreas Bo Pedersen i år har forlangt frie hænder til at sætte sit eget showhold.

»Anders har travlt med en masse andre ting, og det er min fornemmelse, at han føler, at han givet, hvad han kunne til revy-foretagendet,« tilføjer Marius Dahl Knudsen.

Kompromisser lammer
41-årige Andreas Bo Pedersen har medvirket de seneste fire år i ØM-revyen i Brædstrup. I 2007 fik han sit store gennembrud i Cirkusrevyen, hvor han også er med på holdet denne sommer sammen med kendte navne som Lisbeth Dahl og Ulf Pilgaard. Han kan i øjeblikket opleves i TV2s ugentlige satireprogrem »Nyhedsministeriet« og vil også om kort tid dukke op i Ole Bornedals nye film »Fri os fra det onde«.

Han har siden drengeårene været en stor beundrer af ØM.

»ØM er en institution i dansk underholdning, og jeg har været med på fan-vognen, siden de slog igennem med sangene »KFUM« og »Så tager vi cyklerne frem«. De er et stykke danmarkshistorie, og det har været en fantastisk tid med dem i Brædstrup. Men nu tager revyen ligesom en anden drejning. Jeg fornemmer ikke, at der har været nogen strid i forbindelse med generationsskiftet. Tværtimod er det vigtigt med fælles fodslag. Man bliver lammet af at skulle indgå for mange kompromisser. Så bliver resultatet tandløst, trist, uengageret og energiforladt,« siger Andreas Bo Pedersen.

Han er bevidst om, at ØM-revyen har haft status af at være et lille stykke Århus, der var gået i eksil i Brædstrup. Ømerne var og er århusianere, og det samme gælder det tekniske hold bag scenen.

»Jeg er klar over, at ØM har et stort og trofast publikum i Århus, men jeg tror ikke, at den der loyalitets-ting er så godt et kort længere. Jeg tror derimod på, at hvis man laver en god revy, så skal folk nok komme. Og det er mit indtryk, at mange var begejstrede for det de oplevede sidste år,« siger Andreas Bo Pedersen.

Pejseshowet 2009 har fået titlen »En klasse for sig« og spiller frem til 28. november.

Nyt hold. Andreas Bo Pedersen har fået frie hænder til at sammensætte sit hold til Pejseshow 2009. Valget er faldet på fra venstre stående Marius Dahl Knudsen, revychefen selv, Jesper Fredslund Andersen, Farshad kholgi, Anders Barfoed og siddende Trine Gadeberg og Mikkel Schrøder Uldal. Brædstrup-showet får premiere 11. september.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Satte dyr ring til salg på nettet: 'Jesper' mødte op og løb væk med den

CORONAVIRUS

Liveblog: Dronning Margrethe frabeder sig blomster på sin fødselsdag: - Send dem til andre ældre

Annonce