Annonce
Aarhus

Slut med Aros-finte: Nu skal museer tælle gæster på to måder

Gæster i cafeen på Aros bliver talt med i årets besøgstal. Foto: Flemming Krogh

Nu kommer der retningslinjer for de tal, museerne opgiver. I Aarhus tæller Aros anderledes end alle andre og får højere tal.

AARHUS: Museer tæller gæster forskelligt, men det er snart slut. Nu skal der laves retningslinjer, så vi får ensartethed. Nye regler er på vej fra Danmarks Statistik og Kulturstyrelsen, og næste gang skal museerne tælle gæsterne på to måder.

Hvis du går ind i caféen på kunstmuseet Aros, tæller du med i det besøgstal, museet opgiver, når året er omme, og det hæver naturligvis tallet. Går du ind i caféen på Moesgaard Museum, bliver du ikke talt med som besøgende.

Det giver skævhed, når tallene skal sammenlignes, når sponsorer skal finde emner at støtte, og når tilskud skal vurderes.

En løsning er nu på vej efter en drøftelse i Kulturstyrelsen med deltagelse af mange af landets museer.

- Næste gang bliver museerne bedt om at indberette to tal. Et for de gæster, der løser billet til museet, og et for dem, der blot går ind ad hovedindgangen. Desuden skal to arbejdsgrupper definere, hvordan man tæller dem, der ikke løser billet. Der kan være digitale brugere, og der kan være gæster, som bruger events i tilknytning til museet, siger chefkonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen, Berit Fruelund Kjærside.

Hun oplyser, at der på mødet i Kulturstyrelsen var enighed om, at museernes gæster skal defineres bredere end det sker i dag. Statistikken skal både indeholde museernes digitale brugere og de fysiske brugere af bygninger, udenoms arealer og museernes aktiviteter i byrum og landskaber.

 
Gæster i cafeen på Moesgaard Museum bliver ikke talt med i årets besøgstal. Foto: Kim Haugaard

Skal kunne adskilles

De digitale brugere blev ikke berørt på mødet, da der bliver nedsat en arbejdsgruppe, som arbejder med udviklingen af statistikken for dem.

Statistikken skal have flere klart definerede variable så gæsterne kan adskilles på denne måde:

1) Alle som kommer ind ad fordøren, uanset hvad de laver på museet.

2) Alle, som løser billet til museets udstillinger. Det er ikke afgørende, om der bliver betalt (unge under 18 år har for eksempel gratis adgang til landets museer, og klubmedlemmer går ind på kort).

3) Gæsterne i museernes udenomsarealer, hvor det betragtes som en del af museernes aktiviteter.

4) Brugere af museernes aktiviteter i byrum eller landskaber, for eksempel i forbindelse med aktiviteter i det offentlige rum og deltagelse i offentligt arrangerede arrangementer, som museet ikke selv er ansvarlig for.

I øjeblikket indsamles der gæstetal på museernes offentligt annoncerede arrangementer. Hertil bør tilføjes museets deltagelse i private arrangementer, for eksempel foredrag i foreninger.

Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By, glæder sig over, at der nu skal tælles ensartet. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Hvornår er man bruger?

Museerne har brug for klare retningslinjer, og det blev drøftet, hvornår man er bruger i det offentlige rum. Er det når man passerer et kunstværk, når man bemærker, at man passerer et kunstværk, eller når man er i kontakt med en af museernes medarbejdere?

Berit Fruelund Kjærside oplyser yderligere, at museerne skal arbejde mod, at fejlkilder som håndværkere, leverandører, medarbejdere eller brugere, som går ud og ind på museet flere gange i forbindelse med samme besøg, ikke indgår i de indberettede tal.

Danmarks Statistik vil i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen tilrette indsamlingen af besøgstallene i museernes bygninger, så de med næste års indsamlingsskema indeholder to tal. Det første er alle som kommer ind i museernes bygninger og det andet alle, som løser billet til udstillingerne.

To arbejdsgrupper med repræsentanter fra museerne får til opgave at arbejde med udvikling af statistikken for henholdsvis de digitale brugere og brugerne på museernes udeområder samt i byrum og landskaber. På grund af tidspres vil den del af statistikken først blive en del af indsamlingen i 2019.

Annonce

Godt med ensartethed

Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By, har flere gange efterlyst ensartede retningslinjer.

- Det er godt, der kommer en løsning. Det er uholdbart at tælle på forskellige måder. Både historisk og for sammenligning er det godt, der kommer en model, og det er fint, at vi også får andre tal end for dem, der løser billet. Vi oplever for eksempel, at en del gæster går rundt i Den gamle By efter lukketid, siger Thomas Bloch Ravn og gør opmærksom på, at Den Gamle By også havde bidraget til Aarhus 2017-begivenheden Aarhus Stories, der blev vist på Bispetorv tidligere i år.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Annonce