Annonce
Østjylland

Slut med gratis rejser til speciallæger

Hospitalerne har i årevis lukket øjnene for det habilitetsproblem, der opstår, når læger sætter sig til bords med producenten af medicinpræparater. Regionen har nemlig ikke selv råd til at betale for turene til internationale konferencer, der let løber op i 20.000-30.000 kroner per snude. Men nu trækker Region Midtjylland en streg i sandet. Tidligere på året startede Region Syddanmark en tilsvarende proces. Arkivfoto

Hospitalerne i Region Midtjylland skal fremover selv betale alle udgifter til speciallægers rejser, konferencer og efteruddannelse. Det skal sikre, at ingen kan beskyldes for at være i lommen på lægemiddelindustrien.

REGIONEN: - Nej tak. Det ville gå ud over min troværdighed.

Sådan skal alle speciallæger ansat ved Region Midtjylland fremover svare, når de bliver tilbudt at komme på konference med alt betalt af lægemiddelindustrien.

Dermed gør Region Midtjylland nu op med, hvad der i årevis har været normal kutyme i lægebranchen.

For lægerne har det været en måde at netværke og holde sig opdateret med den nyeste viden på deres felt. For de firmaer, der producerer medicin og lægemiddeludstyr, er det en måde at smøre lægerne, så de kommer til at favorisere netop deres produkter.

- Det her er noget, vi har drøftet mange gange. Og nu gør vi det så, fortæller kontorchef i Koncern HR Sundhedsuddannelser, Berit Bjerre Handberg.

Svært at finde "rene" læger

Den konkrete anledning er oprettelsen af Medicinrådet - et uafhængigt råd, der udarbejder anbefalinger til hospitalerne om, hvilke lægemidler de bør bruge.

Medlemmerne af rådet skal underskrive en habilitetserklæring på, at de ikke har nogen form for økonomisk tilknytning til lægemiddelindustrien, men inden for nogle specialer har det været svært at finde læger, som man var helt sikre på ikke kom i clinch med habilitetsreglerne, forklarer Berit Bjerre Handberg:

- Det her er foranlediget af oprettelsen af Medicinrådet, men vi er grundlæggende helt enige i habilitetsprincipperne, og derfor kommer de til at gælde i almindelighed for alle vores speciallæger. Dem er der cirka 1850 af i Region Midtjylland.

Annonce

På sigt kan det gælde alle

Ændringerne træder i kraft fra nytår. I mellemtiden er de nærmere detaljer ved at blive pudset af.

Eksempelvis om der kan gøres en undtagelse, hvis lægemiddelindustrien bidrager med en begrænset støtte til et arrangement, hvor arbejdsgiver - hospitalet - i øvrigt finansierer rejse, ophold og deltagergebyr.

- Der kan være tilfælde, hvor det er op til en konkret vurdering. Men grundtanken er, at der ikke må kunne rejses tvivl om habiliteten, fastslår Berit Bjerre Handberg.

I første omgang kommer princippet kun til at gælde for speciallæger. Dermed vil yngre læger, som er i gang med at uddanne sig inden for et speciale, stadig kunne tage på konferencer med alt betalt. Det samme kan jordemødre, sygeplejersker, radiografer og alle mulige andre faggrupper.

Det vil dog blive drøftet, om det nye princip skal gælde for alle medarbejdergrupper, oplyser Berit Bjerre Handberg.

Annonce

Der følger ikke penge med

Beslutningen er taget af regionens direktion og lægefaglige direktører fra alle regionens hospitaler.

Altså er det ikke en politisk beslutning, men regionsrådsformand Bent Hansen roser tiltaget.

- Jeg synes, det er naturligt, at private firmaer ikke skal være med til at finansiere efteruddannelsen af vores læger, og at der nu udelukkende bliver fokuseret på det faglige, siger han.

Kan regionen klare efteruddannelsen selv, uden de indirekte tilskud fra private firmaer?

- Jeg skal mødes med lægemiddelindustrien inden for de kommende uger og diskutere, hvordan samarbejdet skal være i fremtiden. Vi skal stadig samarbejde med industrien, men de ture, som det alene er lægemiddelindustrien, der tilrettelægger, den vej fortsætter vi ikke ad.

Vil der så blive afsat flere penge til lægernes efteruddannelse?

- Der følger ikke flere penge med. Hospitalsafdelingerne kommer til at se kritisk på, om de kan bruge deres efteruddannelsesmidler anderledes og bedre i fremtiden, siger Bent Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce