Annonce
Danmark

Slut med psykiatriens lillebror-status

Behandlingen af psykiske lidelser skal have lige så stort fokus som behandlingen af fysiske, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der inden for få uger udsender en ny psykiatriplan. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er på trapperne med en ny psykiatriplan. Hun deler landsforeningen Bedre Psykiatris ønske om at ligestille behandlingerne af psykisk og fysisk sygdom.

Psykiatriplan 2: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have ligestillet behandlingerne af psykiske og fysiske lidelser. Det er på tide, mener hun, og bebuder, at det vil kunne ses i den Psykiatriplan 2, som hun præsenterer inden for få uger.

- Regeringen er klar til at sætte massivt ind for at få gjort op med psykiatriens "lillebror-status", så der ikke er forskel på, om man som borger i Danmark kæmper med en fysisk eller psykisk lidelse, siger sundhedsministeren til avisen Danmark.

Det sker som en reaktion på det forslag til en ny psykiatriplan fra landsforeningen Bedre Psykiatri, som avisen Danmark omtalte onsdag. Forslaget slår netop til lyd for, at psykiatrien skal have lige så stor opmærksomhed som fysisk sygdom, og at behandlingen også skal være terapeutisk og tværfaglig og indeholde forebyggende og sociale indsatser.

- Jeg er helt enig i, at vi står med en udfordring på området, som kræver, at vi skal indrette vores sundhedsvæsen anderledes. Vi skal altså ikke bare tilføje midler til at gøre mere af det samme, som Bedre Psykiatri også siger.

- Vi styrker med handlingsplanen psykiatrien med mere end 2,1 milliarder kroner. Det skal både gå til tidlige indsatser og bedre hjælp til børn og unge og til nye intensive indsatser til de allermest syge i psykiatrien, siger Ellen Trane Nørby.

Enigheden mellem ministeren og Bedre Psykiatri omfatter imidlertid ikke økonomien. De 2,1 milliarder kroner, som ministeren omtaler, er fordelt på de næste fire år. Bedre Psykiatri mener, at der er brug for to milliarder om året, hvis man skal matche behovet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce