x
Annonce
Danmark

Slut med psykiatriens lillebror-status

Behandlingen af psykiske lidelser skal have lige så stort fokus som behandlingen af fysiske, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der inden for få uger udsender en ny psykiatriplan. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er på trapperne med en ny psykiatriplan. Hun deler landsforeningen Bedre Psykiatris ønske om at ligestille behandlingerne af psykisk og fysisk sygdom.

Psykiatriplan 2: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have ligestillet behandlingerne af psykiske og fysiske lidelser. Det er på tide, mener hun, og bebuder, at det vil kunne ses i den Psykiatriplan 2, som hun præsenterer inden for få uger.

- Regeringen er klar til at sætte massivt ind for at få gjort op med psykiatriens "lillebror-status", så der ikke er forskel på, om man som borger i Danmark kæmper med en fysisk eller psykisk lidelse, siger sundhedsministeren til avisen Danmark.

Det sker som en reaktion på det forslag til en ny psykiatriplan fra landsforeningen Bedre Psykiatri, som avisen Danmark omtalte onsdag. Forslaget slår netop til lyd for, at psykiatrien skal have lige så stor opmærksomhed som fysisk sygdom, og at behandlingen også skal være terapeutisk og tværfaglig og indeholde forebyggende og sociale indsatser.

- Jeg er helt enig i, at vi står med en udfordring på området, som kræver, at vi skal indrette vores sundhedsvæsen anderledes. Vi skal altså ikke bare tilføje midler til at gøre mere af det samme, som Bedre Psykiatri også siger.

- Vi styrker med handlingsplanen psykiatrien med mere end 2,1 milliarder kroner. Det skal både gå til tidlige indsatser og bedre hjælp til børn og unge og til nye intensive indsatser til de allermest syge i psykiatrien, siger Ellen Trane Nørby.

Enigheden mellem ministeren og Bedre Psykiatri omfatter imidlertid ikke økonomien. De 2,1 milliarder kroner, som ministeren omtaler, er fordelt på de næste fire år. Bedre Psykiatri mener, at der er brug for to milliarder om året, hvis man skal matche behovet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusianerne tømte øltanken: Der var rift om de gyldne dråber, da Peter Gift åbnede for ølhanen

Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Trods talrige aflysninger og udsættelser: Planen er stadig at fejre dronningen i Aarhus

Annonce