Annonce
Østjylland

Tre år efter tragisk ulykke: Alle vaklende gravsten er blevet sikret

En ulykke i 2016, hvor en to-årig dreng blev klemt ihjel på en kirkegård i København, fordi en gravsten væltede ned over ham, førte til, at alle gravsten skulle sikres. Det arbejde er nu slut i Odder Provsti. Arkivfoto
Samtlige menighedsråd har gennemgået gravsteder for at undgå ulykker.

Odder: Efter godt et års arbejde er samtlige vakkelvorne gravsten i Odder Provsti blevet sikret, så der ikke kan ske ulykker for dem, der færdes på kirkegårdene.

Dermed er provstiet kommet hurtigere i mål end mange andre steder i landet, hvor det ifølge Kristeligt Dagblad trækker ud med at efterkomme den opfordring, som daværende kirkeminister Bertel Haarder (V) kom med, efter at en to-årig dreng omkom i en tragisk ulykke på Vestre Kirkegård i København i 2016. Drengen døde, fordi en gravsten væltede ned over ham.

Opgaven med at sikre gravsten lyder konkret på at sørge for, at alle gravsten og monumenter, der er højere end 60 cm, skal kunne tåle et tryk eller træk på 35 kilo uden at vælte. Hvis ikke de kan det, skal de sikres af en stenhugger. Alternativt kan man vælge at lægge stenene på skrå, så de slet ikke kan vælte.

Rent praktisk har det i Odder Provsti været menighedsrådenes opgave at sørge for, at gravstenene blev sikret, og det har de ifølge provst Dorte Sørensen gjort rigtigt godt. Det er sket ved, at rådene har bedt gravstedsindehaverne sørge for at sikre en gravsten, hvis der har været risiko for, at den kunne vælte.

- Jeg har ikke de eksakte tal for, hvor mange gravsten, der er blevet sikret, fjernet eller lagt på skrå, så de ikke kan vælte. Men jeg hører, at de fleste gravstedsindehavere har været meget imødekommende. Nogle har selv løst problemet, en del af kirkegårdenes egne sten er enten fjernet eller sikrede af kirkegårdens egne ansatte, og i alt 456 sten er sikrede af en stenhugger. Ingen er jo interesseret i, at det sker ulykker på en kirkegård, siger hun.

Annonce
Næsten alle gravstedsindehavere har været positive overfor kravet om, at gravsten skulle sikres, så de ikke kan vælte. Ingen er jo interesseret i, at der sker ulykker.

Dorte Sørensen, provst i Odder Provsti

Minder sikret

I forbindelse med kravet om sikring af gravsten opstod der sidste år en debat om, hvilke gravsten, man kunne fjerne fra en kirkegård, når der ikke mere bliver betalt for gravstedet.

Blandt andet kritiserede lederen af Lokalhistorisk Arkiv i Saxild-Nølev Lisbeth Bonde, at der var blevet fjernet flere gravsten, som måske nok var meget gamle, men som havde lokalhistorisk betydning.

Efterfølgende har menighedsrådet og Lisbeth Bonde sammen gennemgået kirkegården og aftalt, at man vil mødes jævnligt for at finde frem til, om sten fra nedlagte gravsteder har en lokalhistorisk betydning. Skal de sikres for at blive på kirkegården, vil reglerne om registrering af bevaringsværdige gravminder bliver fulgt, og så sker sikringen på kirkens regning.

- Med undtagelse af kirkegårdene i Hundslund og Torrild, som stadig er ved at gennemgå de gamle gravsten, er der nu blevet ryddet op alle steder, så gravsten fra nedlagte gravsteder enten er blevet kasseret eller sikret, hvis de skal blive på kirkegården, fortæller Dorte Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];