Annonce
Aarhus

Slut med tobakssalg på alle regionens hospitaler

Fremover vil det ikke være muligt at købe tobak på hopsitalet i Skejby - eller nogen andre af regionens hospitaler. Arkivfoto
Fremover må der ikke sælges tobak på regionens hospitaler. Det vil fortsat være tilladt at sælge øl og vin.

Viborg: Et stort flertal i regionsrådet vedtog onsdag, at der i fremtiden ikke skal kunne købes tobak på nogen af hospitalerne i Region Midtjylland. Det kan der ellers lige nu på hospitalerne i Aarhus og Hospitalsenhed Vest.

Til gengæld kunne der ikke samles et flertal for at forbyde salget af alle former for alkohol på regionens hospitaler, som også var oppe at vende på mødet.

Det stod hurtigt klart, at der var flertal for at forbyde salg af tobak, da forretningsudvalgsmedlem Carsten Kissmeyer fra Venstre tog ordet og erkendte, at den modstand mod forslaget, han havde fremført i forretningsudvalget, var blevet nedstemt i gruppen.

- Dermed støtter de fleste i gruppen forbuddet, og det må jeg jo - selv som liberal - bøje mig for, sagde Carsten Kissmeyer, som dermed lagde sig på linje med socialdemokraternes Henrik Gottlieb Hansen, der på sin gruppes vegne havde sagt, at den støttede forslaget om forbud mod tobakssalg.

- Det gør vi af sundhedsmæssige årsager, sagde Henrik Gottlieb Hansen.

Også SF, Enhedslisten, Kristendemokraterne, Psykiatrilisten og Radikale støttede forslaget, mens Liberal Alliance, Konservative, Alternativet, Dansk Folkeparti og nogle få Venstre-folk var imod.

Annonce

Rygeregler

I Region Midtjyllands rygepolitik står der, at der ikke må ryges i regionens bygninger, udendørsarealer og køretøjer. Ledelsen skal lokalt anvise passende områder for rygning i det fri, dog ikke i umiddelbar nærhed af indgange til regionens bygninger. Hospitaler og lignende institutioner (hospicer) kan i ganske særlige tilfælde tillade patienter og pårørende at ryge indendørs. Region Midtjylland som arbejdsplads er røgfri.

Det er kun på Regionshospitalet Randers, der findes et forbud mod at indtage alkohol for både patienter, besøgende og medarbejdere. På regionens øvrige hospitaler er det ikke tilladt for medarbejderne at indtage alkohol i arbejdstiden. Der er ingen generel alkoholpolitik i Region Midtjylland.

Kilde: Region Midtjylland

Slut med spiritus

Mens der altså - med henvisning til folkesundheden - samlede sig et klart flertal for at forbyde tobakssalg på hospitalerne, var der ikke megen opbakning til at forbyde salg af alle former for alkohol, selvom netop det forslag egentlig også havde sit udgangspunkt i netop at styrke folkesundheden.

Flere af medlemmerne i regionsrådet slog til lyd for, at det at nyde en øl eller et glas vin for mange mennesker kan være ensbetydende med øget livskvalitet, og det kan jo være nok så vigtigt under en indlæggelse.

- Det har jeg da selv personligt haft oplevelsen af, så det har jeg altså ikke noget imod, at man fortsat kan købe på vores hospitaler, sagde Else Kayser fra Enhedslisten.

Selvom der således langt fra var flertal for at forbyde salg af al alkohol, var der dog et ganske markant flertal for at forbyde salg af stærk alkohol (spiritus).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce