Annonce
Aarhus

Slut med tobakssalg på alle regionens hospitaler

Fremover vil det ikke være muligt at købe tobak på hopsitalet i Skejby - eller nogen andre af regionens hospitaler. Arkivfoto
Fremover må der ikke sælges tobak på regionens hospitaler. Det vil fortsat være tilladt at sælge øl og vin.

Viborg: Et stort flertal i regionsrådet vedtog onsdag, at der i fremtiden ikke skal kunne købes tobak på nogen af hospitalerne i Region Midtjylland. Det kan der ellers lige nu på hospitalerne i Aarhus og Hospitalsenhed Vest.

Til gengæld kunne der ikke samles et flertal for at forbyde salget af alle former for alkohol på regionens hospitaler, som også var oppe at vende på mødet.

Det stod hurtigt klart, at der var flertal for at forbyde salg af tobak, da forretningsudvalgsmedlem Carsten Kissmeyer fra Venstre tog ordet og erkendte, at den modstand mod forslaget, han havde fremført i forretningsudvalget, var blevet nedstemt i gruppen.

- Dermed støtter de fleste i gruppen forbuddet, og det må jeg jo - selv som liberal - bøje mig for, sagde Carsten Kissmeyer, som dermed lagde sig på linje med socialdemokraternes Henrik Gottlieb Hansen, der på sin gruppes vegne havde sagt, at den støttede forslaget om forbud mod tobakssalg.

- Det gør vi af sundhedsmæssige årsager, sagde Henrik Gottlieb Hansen.

Også SF, Enhedslisten, Kristendemokraterne, Psykiatrilisten og Radikale støttede forslaget, mens Liberal Alliance, Konservative, Alternativet, Dansk Folkeparti og nogle få Venstre-folk var imod.

Annonce

Rygeregler

I Region Midtjyllands rygepolitik står der, at der ikke må ryges i regionens bygninger, udendørsarealer og køretøjer. Ledelsen skal lokalt anvise passende områder for rygning i det fri, dog ikke i umiddelbar nærhed af indgange til regionens bygninger. Hospitaler og lignende institutioner (hospicer) kan i ganske særlige tilfælde tillade patienter og pårørende at ryge indendørs. Region Midtjylland som arbejdsplads er røgfri.

Det er kun på Regionshospitalet Randers, der findes et forbud mod at indtage alkohol for både patienter, besøgende og medarbejdere. På regionens øvrige hospitaler er det ikke tilladt for medarbejderne at indtage alkohol i arbejdstiden. Der er ingen generel alkoholpolitik i Region Midtjylland.

Kilde: Region Midtjylland

Slut med spiritus

Mens der altså - med henvisning til folkesundheden - samlede sig et klart flertal for at forbyde tobakssalg på hospitalerne, var der ikke megen opbakning til at forbyde salg af alle former for alkohol, selvom netop det forslag egentlig også havde sit udgangspunkt i netop at styrke folkesundheden.

Flere af medlemmerne i regionsrådet slog til lyd for, at det at nyde en øl eller et glas vin for mange mennesker kan være ensbetydende med øget livskvalitet, og det kan jo være nok så vigtigt under en indlæggelse.

- Det har jeg da selv personligt haft oplevelsen af, så det har jeg altså ikke noget imod, at man fortsat kan købe på vores hospitaler, sagde Else Kayser fra Enhedslisten.

Selvom der således langt fra var flertal for at forbyde salg af al alkohol, var der dog et ganske markant flertal for at forbyde salg af stærk alkohol (spiritus).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Islændinge pillede brodden af Århus

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Annonce