Annonce
Aarhus

Slut med ulovlig beboelse: Skæring Strand bliver byzone

Landsplandirektivet, der gør det muligt at overføre Skæring Strand til byzone, er vedtaget. Nu går Aarhus Kommune i gang med at lave lokalplan. Foto: Lars Juul

SKÆRING: I ni år har jorden været varm under de mennesker, der bor i sommerhus på Skæring Strand hele året rundt.

Nu kan de øjne en lovlig fremtid ude i horisonten.

Høringsperioden er forbi, og et nyt landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhuse til byzone er nu bekendtgjort, som det hedder i det juridiske fagsprog.

Dermed er den sidste sten fjernet.

Og Aarhus Kommune kan gå i gang med at lave den lokalplan, der skal skabe rammerne for Skæring Strands nye tilværelse som by.

Aarhus Kommunes planchef, Niels-Peter Mohr, vurderer, at det vil tage i hvert fald et år, inden byrådet kan vedtage lokalplanen.

For eksempel tager det tid at sende forslaget til lokalplan i høring.

- Men det er altså også en kompliceret lokalplan at lave, siger Niels Peter Mohr.

Annonce

Grønt præg

Skæring Strand har i dag et meget grønt præg med Mindelunden, Skoven og masser af træer langs vejene.

Det grønne præg ønsker Aarhus Byråd bevaret, og derfor har kommunen i samarbejde med arkitektfirmaet Arkitema lavet nogle overordnede principper for lokalplanen.

Det skete i forbindelse med afstemningen sidste efterår, da et spinkelt flertal blandt Skæring Strands husejere stemte ja til byzonen.

Der er politisk opbakning til at lade principperne i Arkitemas kortlægning af området være grundlag for lokalplanlægningen.

Arkitektfirmaet har opdelt Skæring Strand i 12 delområdet med hver sin bebyggelsesprocent samt maksimale antal etager og bygningshøjder.

Ingen af delområderne får en bebyggelsesprocent, der er højere end 25. Etagearealet svinger mellem 1,5 og 2 etager, og i de fleste af områderne er den maksikale bygningshøjde på 6,5 meter.

Dog må husene langs Havbakkevej i delområde 1 nøjes med en bygningshøjde på 5,5 meter.

Ændringer på vej

Trods bestræbelserne på at bevare Skæring Strand, som området ser ud i dag, er Niels-Peter Mohr ikke i tvivl om, at der er ændringer på vej.

- Det er svært at blæse og have mel i munden. Hvis man ønsker, at området skal blive til by, kan det ikke samtidig være et sommerhusområde.

Hvorfor ikke?

- Hele øvelsen går ud på at gøre det til en del af byzonen. Sommerhuse bygges om til helårshuse. Området ændrer karakter. Man kan ikke bevare det, som det er. Når der er gået 10 år, vil de folk, der bor der, gerne have asfalt, fortove og den slags, siger Niels-Peter Mohr.

Han forventer, at Skæring Strand kommer til at gennemgå samme udvikling som Risskov.

- Engang var Risskov også et sommerhusområde. I dag er der ikke mange sommerhuse tilbage i Risskov. Hvis der overhovedet er nogle, siger Niels-Peter Mohr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

To mænd varetægtsfængslet for drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg ved Paludan-demonstration

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce