Annonce
Aarhus

Slut på en epoke: Vinhandel drejer nøglen om efter 66 år

Om føje tid bliver flaskerne og Eiffeltårnet i vinduet hos Ebbe Nielsens Vinhandel fjernet. Så kommer der reklamer for en køreskole i butiksvinduerne i stedet. Foto: Flemming Krogh
1953 var året, hvor vinhandler Ebbe Nielsen slog dørene op for butikken i Banegårdsgade. Snart er det slut, når sønnen Leif Nielsen går på pension og lukker butikken.

AARHUS: Igennem mange år har lyset fra store vinduer bleget plakater over franske vindistrikter og et Eiffeltårn i pap. Sammen med utallige vinflasker pryder de franske symboler butiksdekorationen hos Ebbe Nielsens Vinhandel.

Siden 1953 har specialbutikken ligget i Banegårdsgade, men nu er det snart slut. Når kalenderen rammer julemåneden, drejer Leif Nielsen nøglen om.

Den 70-årige indehaver overtog butikken fra sin far, Ebbe Nielsen, for 21 år siden og har drevet den videre i samme ånd. Ofte med de samme kunder. Det var ligetil, da han havde været en del af butikken fra barnsben.

- Vi har mange ældre stamkunder i butikken. Men her kommer også yngre mennesker. Det overrasker mig indimellem, når en ung, lyshåret kvinde efterspørger en tung, fransk rødvin, fortæller den veloplagte indehaver hen over den grønne linoleumsdisk.

Annonce

Ebbe Nielsens Vinhandel

Ebbe Nielsens Vinhandel lukker med udgangen af november måned i år.

Adresse: Banegårdsgade 2, 8000 Aarhus C

Telefon: 86 12 13 25

Autentisk inventar

Disken har stået her altid. Den var en del af inventaret, da Leif Nielsens far overtog stedet efter en papirhandel. De fine, indbyggede hylder med udskæringer havde båret på papir, karton og andre emner, dengang papirhandlen lå her.

Nu har inventaret trofast lagt rum til vægten af rødvin, hvidvin, dessertvin og andre lignende drikkevarer. Efterhånden svinder udvalget dog ind.

- Jeg køber ikke nyt ind. Nu må jeg se at få solgt ud, inden jeg skal forlade lokalerne inden december måned, siger Leif Nielsen, som allerede har udsolgt af nogle af hans egne favoritter fra Bourgogne og Bordeaux af ældre årgange.

Ribera del Duero, et rødvinsdistrikt i Spanien, som han selv sværger til, har han stadigt flere bud på. Det kunne være en Los Cantos fra 2012, som er produceret i dét område.

- Det er en god vin. Den er der stadig nogle flasker tilbage af. Men det svinder noget ind, lyder det fra den aldrende vinhandler, som selv foretrækker rødvin af den fyldige slags.

Gyldne dråber på lager

I løbet af årene har måden at indkøbe vin ændret sig. Tidligere købte man vin hjem i store tanke til butikken, som blev tappet på flasker.

I de senere år har Leif Nielsen udelukkende fået vin hjem på flasker, hvoraf en del ligger i butikken. Resten opbevarer han i sin kælder.

- Vil du med derned? Der er faktisk mere plads dernede end i butikken, lokker Leif Nielsen, som adræt bevæger sig ned af en trætrappe til mørket under butikken.

Her står utallige af reoler fyldt med vinflasker, der er støvede på den helt rigtige, autentiske måde. Som et skatkammer fra en James Bond-film.

Lageret i vinkælderen er tømt en del ud, men chancen for at Leif Nielsen må melde udsolgt, inden butikken lukker, er ikke stor. Det tager han med ophøjet ro.

- Når den sidste åbningsdag er forbi, tømmer jeg butikken. Heldigvis er det vin og spiritus jeg sælger, som har en lang holdbarhed.

Vinhandlen har fyldt det meste af Leif Nielsens liv. Med samme adresse igennem 66 år, har den 70-årige vinhandler holdt til her siden barnsben. Foto: Flemming Krogh

Rejser forude

Som pensionist forventer Leif Nielsen også selv at få tid til at nyde nogle af de gyldne dråber.

- Jeg drikker aldrig alkohol i hverdagene. Men i weekenden tager jeg ofte et glas vin. Det er et princip, jeg har overtaget fra mine forældre, forklarer Leif Nielsen, som ikke har fortrudt, at han overtog butikken fra sin far for 21 år siden.

- Det bliver rart at kunne holde fri fra butikken, nu hvor jeg er blevet 70-år. Det er længe siden, jeg har haft ansatte her, så jeg har selv stået bag disken i alle åbningsdagene, forklarer Leif Nielsen.

Selvom han er ungkarl, og ikke har en søn eller datter til at overtage vinhandlen, føler han ikke vemod over udsigten til en anden fremtid.

Når Leif Nielsen stopper, skal han nemlig ud at rejse. Gerne til oversøiske destinationer, da han igennem årene har rejst meget på studieture i Europa for at besøge vingårde.

Efterhånden tynder det ud på hylderne i den lavloftede kælder under vinbutikken. Foto: Flemming Krogh
Op igennem 80'erne og 90'erne stod Ebbe Nielsens Vinhandel bag forskellige kunstnervine med lokale Aarhus kunstnere. Esther Vohnsen skabte etiketten til en vin, der blev solgt omkring 1990. Foto: Flemming Krogh
Los Cantos fra 2012 er en kraftig rødvin som Leif Nielsen stadig har på hylden. Foto: Flemming Krogh
Trækasserne stammer fra dengang Leif Nielsens far, Ebbe Nielsen, tappede rødvin på flasker. Skrivemaskinen er i øvrigt ofte i brug, når den 70-årige vinhandler skal skrive et kort til en kunde, som har købt en flaske vin som gave. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce