Annonce
Aarhus

Slut på en epoke: Vinhandel drejer nøglen om efter 66 år

Om føje tid bliver flaskerne og Eiffeltårnet i vinduet hos Ebbe Nielsens Vinhandel fjernet. Så kommer der reklamer for en køreskole i butiksvinduerne i stedet. Foto: Flemming Krogh
1953 var året, hvor vinhandler Ebbe Nielsen slog dørene op for butikken i Banegårdsgade. Snart er det slut, når sønnen Leif Nielsen går på pension og lukker butikken.

AARHUS: Igennem mange år har lyset fra store vinduer bleget plakater over franske vindistrikter og et Eiffeltårn i pap. Sammen med utallige vinflasker pryder de franske symboler butiksdekorationen hos Ebbe Nielsens Vinhandel.

Siden 1953 har specialbutikken ligget i Banegårdsgade, men nu er det snart slut. Når kalenderen rammer julemåneden, drejer Leif Nielsen nøglen om.

Den 70-årige indehaver overtog butikken fra sin far, Ebbe Nielsen, for 21 år siden og har drevet den videre i samme ånd. Ofte med de samme kunder. Det var ligetil, da han havde været en del af butikken fra barnsben.

- Vi har mange ældre stamkunder i butikken. Men her kommer også yngre mennesker. Det overrasker mig indimellem, når en ung, lyshåret kvinde efterspørger en tung, fransk rødvin, fortæller den veloplagte indehaver hen over den grønne linoleumsdisk.

Annonce

Ebbe Nielsens Vinhandel

Ebbe Nielsens Vinhandel lukker med udgangen af november måned i år.

Adresse: Banegårdsgade 2, 8000 Aarhus C

Telefon: 86 12 13 25

Autentisk inventar

Disken har stået her altid. Den var en del af inventaret, da Leif Nielsens far overtog stedet efter en papirhandel. De fine, indbyggede hylder med udskæringer havde båret på papir, karton og andre emner, dengang papirhandlen lå her.

Nu har inventaret trofast lagt rum til vægten af rødvin, hvidvin, dessertvin og andre lignende drikkevarer. Efterhånden svinder udvalget dog ind.

- Jeg køber ikke nyt ind. Nu må jeg se at få solgt ud, inden jeg skal forlade lokalerne inden december måned, siger Leif Nielsen, som allerede har udsolgt af nogle af hans egne favoritter fra Bourgogne og Bordeaux af ældre årgange.

Ribera del Duero, et rødvinsdistrikt i Spanien, som han selv sværger til, har han stadigt flere bud på. Det kunne være en Los Cantos fra 2012, som er produceret i dét område.

- Det er en god vin. Den er der stadig nogle flasker tilbage af. Men det svinder noget ind, lyder det fra den aldrende vinhandler, som selv foretrækker rødvin af den fyldige slags.

Gyldne dråber på lager

I løbet af årene har måden at indkøbe vin ændret sig. Tidligere købte man vin hjem i store tanke til butikken, som blev tappet på flasker.

I de senere år har Leif Nielsen udelukkende fået vin hjem på flasker, hvoraf en del ligger i butikken. Resten opbevarer han i sin kælder.

- Vil du med derned? Der er faktisk mere plads dernede end i butikken, lokker Leif Nielsen, som adræt bevæger sig ned af en trætrappe til mørket under butikken.

Her står utallige af reoler fyldt med vinflasker, der er støvede på den helt rigtige, autentiske måde. Som et skatkammer fra en James Bond-film.

Lageret i vinkælderen er tømt en del ud, men chancen for at Leif Nielsen må melde udsolgt, inden butikken lukker, er ikke stor. Det tager han med ophøjet ro.

- Når den sidste åbningsdag er forbi, tømmer jeg butikken. Heldigvis er det vin og spiritus jeg sælger, som har en lang holdbarhed.

Vinhandlen har fyldt det meste af Leif Nielsens liv. Med samme adresse igennem 66 år, har den 70-årige vinhandler holdt til her siden barnsben. Foto: Flemming Krogh

Rejser forude

Som pensionist forventer Leif Nielsen også selv at få tid til at nyde nogle af de gyldne dråber.

- Jeg drikker aldrig alkohol i hverdagene. Men i weekenden tager jeg ofte et glas vin. Det er et princip, jeg har overtaget fra mine forældre, forklarer Leif Nielsen, som ikke har fortrudt, at han overtog butikken fra sin far for 21 år siden.

- Det bliver rart at kunne holde fri fra butikken, nu hvor jeg er blevet 70-år. Det er længe siden, jeg har haft ansatte her, så jeg har selv stået bag disken i alle åbningsdagene, forklarer Leif Nielsen.

Selvom han er ungkarl, og ikke har en søn eller datter til at overtage vinhandlen, føler han ikke vemod over udsigten til en anden fremtid.

Når Leif Nielsen stopper, skal han nemlig ud at rejse. Gerne til oversøiske destinationer, da han igennem årene har rejst meget på studieture i Europa for at besøge vingårde.

Efterhånden tynder det ud på hylderne i den lavloftede kælder under vinbutikken. Foto: Flemming Krogh
Op igennem 80'erne og 90'erne stod Ebbe Nielsens Vinhandel bag forskellige kunstnervine med lokale Aarhus kunstnere. Esther Vohnsen skabte etiketten til en vin, der blev solgt omkring 1990. Foto: Flemming Krogh
Los Cantos fra 2012 er en kraftig rødvin som Leif Nielsen stadig har på hylden. Foto: Flemming Krogh
Trækasserne stammer fra dengang Leif Nielsens far, Ebbe Nielsen, tappede rødvin på flasker. Skrivemaskinen er i øvrigt ofte i brug, når den 70-årige vinhandler skal skrive et kort til en kunde, som har købt en flaske vin som gave. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce