Annonce
Aarhus

Småfolk på opdagelse

Ligesom strandene får blå flag, så kan man også få grønne flag for at være miljøbevidst. Det har de to naturdagplejere, Kirsten Pedersen og Susanne Jensen, Solbjerg-Måslet dagtilbud fået af Friluftsrådet – og dermed er de blevet Grønne Spirer. De skal opfylde en række krav i arbejdet med børnene for at få flaget.---- besøger Camilla Fabricius besøger dagplejerne – de går en tur med børnene til et naturområde og får en snak om deres indsats.

Der venter store oplevelser i naturen, når dagplejebørnene i Solbjerg tager på tur. To dagplejer har netop har fået Friluftsrådets Grønne Flag.

Der er masser af oplevelser i den nære natur. Det ved dagplejerne i Solbjerg, som lige har fået Friluftsrådets Grønne Flag, som en anerkendelse af det arbejde, de gør med børnene i naturen.

Annonce
Ligesom strandene får blå flag, så kan man også få grønne flag for at være miljøbevidst. Det har de to naturdagplejere, Kirsten Pedersen og Susanne Jensen, Solbjerg-Måslet dagtilbud fået af Friluftsrådet – og dermed er de blevet Grønne Spirer. De skal opfylde en række krav i arbejdet med børnene for at få flaget.---- besøger Camilla Fabricius besøger dagplejerne – de går en tur med børnene til et naturområde og får en snak om deres indsats.Ligesom strandene får blå flag, så kan man også få grønne flag for at være miljøbevidst. Det har de to naturdagplejere, Kirsten Pedersen og Susanne Jensen, Solbjerg-Måslet dagtilbud fået af Friluftsrådet – og dermed er de blevet Grønne Spirer. De skal opfylde en række krav i arbejdet med børnene for at få flaget.---- besøger Camilla Fabricius besøger dagplejerne – de går en tur med børnene til et naturområde og får en snak om deres indsats.

Flere institutioner i Aarhus kommune er allerede Grønne Spirer, som det hedder, men endnu er der kun få naturdagplejere.

Det kan ellers varmt anbefales, både for børn og voksne, mener de to nyudsprungne naturdagplejere Kirsten Pedersen og Susanne Jensen fra Solbjerg-Mårslet dagtilbud.

»Børnene bliver motorisk gode af at gå i terræn og græs fra de er helt små. Undersøgelser viser, at naturoplevelser er godt for motorikken og sanserne. Børnene er ude i al slags vejr. Sådan en lille gut som Emil her på halvandet år, synes jo det er fantastisk at hoppe i en vandpyt,« siger Susanne Jensen, der har været dagplejer i syv år.

Ofte behøver man ikke gå langt for at finde et stykke natur. Det kan være en grøftekant, en samling træer eller krattet langs stien.

For dagplejerne har naturen altid spillet en rolle i deres arbejde med børnene, men efter at de er blevet 'grønne', er de blevet mere opmærksomme på, hvordan de kan bruge den aktivt i hverdagen.

»Vi fordyber os mere og tænker på, hvordan vi kan inddrage naturen. Jeg er begyndt at sidde ude og læse højt, det kan man jo lige så godt gøre under et træ som indenfor,« siger Susanne Jensen.

»Vi var på kursus for at blive Grønne Spirer, og det gav nogle gode redskaber. Før var vi også meget ude, men det var mere på legepladsen. Nu er vi rundt alle steder i naturen,« siger Kirsten Pedersen, der har været dagplejer i 13 år.

Børnene lærer også at være mere opmærksomme i naturen.

»Når vi står under et træ, plejer jeg at sige »ssshhh«, så vi kan høre bladene og fuglene. Nu er børnene selv begyndt at sige »sshhh« og stå stille for at lytte. Det er jo fantastisk,« siger Susanne Jensen.

I Solbjerg går turen ofte hen til en lille lysning tæt på dagplejernes hjem. Her kan flokken på otte-ni unger i alderen 9 måneder til ca. tre år kravle på træstammer og gå på opdagelse i græsset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce