Annonce
Livsstil

Småt er godt: Lej en minibar på hjul med dværge bag disken

Christian Sørensen i minibaren, der er specialbygget, så det bliver en "normal" arbejdsplads for mennesker med dværgvæks. Foto: Flemming Krogh

To Aarhus-mænd har skabt en bar på hjul i miniudgave, der ikke blot skal hjælpe til at nedbryde fordomme omkring dværgvækst, men især give livsindhold både jobmæssigt og socialt.

AARHUS: Det er tilsyneladende ikke ligefrem politisk korrekthed, der er i højsædet i et nyt århusiansk firma.

"Småt er Godt" hedder firmaet, som tilbyder udlejning af en bemandet bar til forskellige arrangementer, en såkaldt minibar. Det er der som sådan ikke noget odiøst i, men når baren er specialbygget til mennesker med dværgvækst, der skal arbejde som bartendere, kunne man tro, at det handler om en underholdning på niveau med dværgkast.

Det er det på ingen måde, og de sproglige finurligheder med referencer til dværgvækst handler kun om humor og selvironi, forklarer en af bagmændene.

- Vi kan lige så godt kalde en spade for en spade, for på den måde får vi taget brodden af meget af det svære og får nedbrudt fordommene. Alting er blevet så korrekt efterhånden, og jeg er bange for, at folk så får berøringsangst og helt stopper med at spørge ind til ting. Og så ender vi med kun at sidde derhjemme og blive ensomme, siger Christian Sørensen.

Minibaren er fremstillet af Aarhus-virksomheden Tiny Office og bag den står Christian Sørensen og Jonas Hallberg, der ikke er med på billedet. Til højre er det kreativ bygger hos Tiny Office, Anders Siggaard. Foto: Flemming krogh
Minibaren er fremstillet af Aarhus-virksomheden Tiny Office og bag den står Christian Sørensen og Jonas Hallberg, der ikke er med på billedet. Til højre er det kreativ bygger hos Tiny Office, Anders Siggaard. Foto: Flemming krogh

Specialbygget miniverden

Christian Sørensen er 49 år og har selv dværgvækst. Sammen med Aarhus-iværksætteren Jonas Hallberg fra firmaet Tiny Office, der fremstiller mindre kontor- og madvogne, har han udviklet konceptet Småt er Godt med den specialbyggede bar på hjul.

- Jeg fortalte Jonas, at et af de helt store problemer for dværge er, at arbejdspladser sjældent passer til deres størrelse. Jeg bygger en verden for jer, og så skaber vi jobs, svarede Jonas.

Det gjorde Jonas Hallberg så, og den rullende minibar er nu klar til at komme på opgave udelukkende med mini-produkter, som man kender det fra flyveren eller hotellets minibar, i sortimentet og med dværge om bord som bartendere.

- De kommer ud i verden, de griner og hygger sig og de skaber sociale relationer, ligesom de fleste andre mennesker har behov for. Det er grundessensen. Der er desuden altid stor opmærksomhed omkring dværge, men folk taler ofte om os i stedet for med os. Her kommer kunderne i øjenhøjde med os, samtidig med at vi leverer et produkt. Det er lidt vores frirum, hvor vi både kan have det sjovt og kan arbejde, fordi tingene passer til vores højde, forklarer Christian Sørensen.

- Vi laver egentlig bare et stykke arbejde, hvor vi tilfældigvis er dværge, og så tilføjer vi det en god portion selvironi. Måske går kunderne så til deres omgangskreds og fortæller om os, og på den måde opstår der måske endnu flere lignende jobs.

Småt er Godt beskæftiger foreløbig tre mennesker, og de forbeholder sig ret til at sige nej til arrangementer.

- Vi skal undgå at komme ud i noget, vi ikke kan styre, og på et tidspunkt kommer vi nok også til at træffe et forkert valg. Derfor er vi kun et sted i maksimum to timer, så vi nogenlunde hurtigt kan komme derfra igen, fortæller Christian Sørensen.

Han oplyser, at de ansatte i minibaren bliver betalt for arbejdet, og det er hans håb og ønske, at de vil bruge pengene på en rejse til USA.

- Derovre er der et stævne med op mod 1000 dværge samlet, hvor man kan møde ligesindede til hjælp, forståelse og gode råd. Det hjalp mig selv meget, da jeg var ung, og jeg håber, det kan hjælpe de ansatte på samme måde.

Annonce

Boder med fællesskab

Godt nok hedder firmaet Småt er Godt, men Christian Sørensen håber, at det med tiden kan udvikle sig til noget større. Ikke så meget for omsætningens skyld, men mere for også at kunne hjælpe andre.

- Jeg forestiller mig, at man kunne lave et slags food-circus, der fungerer lidt som et street food med en god historie og et godt produkt. Med boder bemandet af forskellige grupper, der får arbejde og fællesskab ud af at lave mad. Det kan være krigsveteraner, det kan være døve eller det kan være syriske flygtninge - der er mange muligheder. Det arbejder jeg videre med, slutter han.

Christian Sørensen arbejder i dag som koncert-arrangør, men har tidligere været en stor del af café- og nattelivet i Aarhus med blandt andet natklubben DNA og cafeen Rar Bar, og han har desuden medvirket i TV-serien Klovn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ny aflysning: Corona-epidemien spænder igen ben for kæmpe fællesfest

Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce